Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niesprawiedliwosc

pracownik umysłowy jest mniej wartościowy niz pracownik fizyczny???

Polecane posty

Gość niesprawiedliwosc

Zawsze dużo czasu poświęcałam na naukę, co de facto lubilam. Zdałam mature, poszlam na studia, potem zrobilam doktorat, dostalam etat na uczelni, kokosów bóg wie jakich nie ma z tego, ale robie to co lubie. Ostatnio podczas impprezy rodzinej zostalam obrazona, ze co to za praca, ze niewiadomo za co ja dostaje pieniadze, cos w stylu, ze jedynie praca fizyczna uszlachetnia. Powiedziala to moja ciotka ktorej córka ledwo co zrobila zawodówke i pracuje w call center. Nigdy nie zwracałam uwagi na to, ale chyba panuje takie przekonanie, ze napracuje sie tylko ten który wymachuje łopatą od rana do wieczora

Gość gość
kazda praca ma wartosc, i kazdy ma wybór , kazdy moze zostac lekarzem, kazdy moze kopac rowy, to zalezy od wlasnych chęci

Gość gość
cioteczka zazdrosci ci tego ze ci sie chcialo, a jej dzieccko bylo leniwe

Gość gość
"pracuje w call center" x :D ta dobre :D naprawdę dobre :D praca fizyczna :D :D :D ty na serio masz doktorat :D :D :D

Gość gość
Myślę ze na początku lat 90 było zachlystniecie się wyższym wykształceniem. Dzisiaj znowu zaczyna się cenić zawody fizyczne. Najważniejsze to być dobrym w swoim zawodzie. Patrząc na moją firmę to najwięcej zarabiają technicy, pozniej handlowcy którzy kiedyś byli technikami. Natomiast całe "biuro" zarabia mniejnniz technicy. Może poza kierownikami ale oni też wywodzą się z techników.

Gość gość
Masz doktorat i nie znasz podstawowych zasad interpunkcji? 🖐️

Gość gość
jakby nie patrzac praca w call center tez nie jest praca umyslową xd wydaje mi sie ze autorka miala na mysli prace umyslowa jako prace naukowa xd

Gość gość
a ty po doktoracie i nie znasz swojej wartości, tylko byle chamska uwaga tak ciebie rozwala? trzeba było cioteczce powiedzieć, ze jak uszlachetnia praca fizyczna to czemu chodzi się leczyć do lekarza, zamiast do kowala

Gość gość
interpunkcja jest tu ok, tylko teskt chaotycznie napisany.

Gość gość
15:06 a jak chcesz naprawić samochód to nie idziesz do inżyniera tylko mechanika.

Gość gość
"jakby nie patrzac praca w call center tez nie jest praca umyslową xd wydaje mi sie ze autorka miala na mysli prace umyslowa jako prace naukowa xd " x x x chyba neandertalczyk tak postrzega świat a nie człowiek mądry niestety wykształcenie nie daje mądrości nieważne co autorka ma na myśli na umowie zawsze pisze jaki pracownik jest czy umysłowy czy fizyczny niestety ale czy praca nauczyciela czy w call center to praca umysłowa

Gość gość
Brakuje przecinków przed "który" i nie są wydzielone wtrącenia. 🖐️

Gość gość
mozna byc tez inzynierem mechanikiem

Gość gość
Po pierwsze w dzisiejszym świecie ten podział na pracę fizyczną i umysłową się zatraca, bo u nas od pracowników wymaga się przysłowiowego wszystkiego. Np. w marketach czasem zmusza sie księgową aby usiadła na kasie :(/ Po drugie są zawody pośrednie - np. mechanik samochodowy czy fizjoterapeuta, albo nawet chirurg. Osoby je wykonujące teoretycznie wykonują pracę fizyczna, ale wymagająca odpowiedniego wykształcenia, wiedzy i doswiadczenia. Na pewno nie sa to tacy "robole", jak kopiacy rowy czy zamiatający ulice. A więc przydałaby sie jakas trzecia kategoria. Po drugie niestety zyjemy w kraju, w ktorym jest mało pracy dla ludzi wyksztalconych, no może z wyjątkiem informatyków. Polski przemysł dano upadł, na jego miejscu pojawiły sie markety i montownie zachodnich korporacji. W nich Polak może co najwyzej pozasuwac fizycznie, od myślenia sa ci na Zachodzie. A kolejne rządu utrzymują tę chora sytuację. Po trzecie - jak ktos juz zauwazył - osoby bez wyksztalcenia zazdroszczą tym po studiach i specjalnie starają się im docinać. Nie me sie co tym przejmowac. A praca w Call Center to stoi niewiele wyzej od pracy sprzataczki. To tak naprawde fizyczna harówka, wciskanie ludziom przez telefon jakiegos kitu w hałasie. I coraz mniej osób sie na to nabiera, coraz mniej rozmawia z pracownikami cc, coraz wiecej blokuje ich numery w smartfonach. Tak wiec chwailić się tym zawodem może prostaczka albo debilka :)

Gość gość
Teraz mieć dobry fach w ręku to skarb. Mój znajomy pracuję jako mechanik samochodowy w tym warsztacie http://autocentrumjacex.pl/ i ma fach ręku i kase również.

Gość gość
Ja jestem kucharzem po zawodowce i na brak kasy nie narzekam. Praca fizyczna, lecz trzeba mieć spore umiejętności i wytrwałość.

Gość gość
Nie pracować to jest straszne.... a co z tego , że fizyczna.... liczy się to że mamy prace. Ja mam myjnie z kolegą w krakowie Auto - Spa. Teraz liczy się dobry pomysł na firmę i tak jak mój przedmówca napisał - wytrwałość a cieżka praca popłaca $

Gość Edward.

Za komuny była zasada doceniana przez komunistów.Pracownik umysłowy bez wzglendu na wykształcenie nie mógł więcej zarobic od fizycznego.