Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przepuklina pepkowa u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Moja cora ma 9 mcy i dopiero teraz zauwazylam ze ma odstajacy pepus.. Chirurg niestety potwierdził ze jest to przepuklina. Pediatra nigdy nam nie zwróciła uwagi ze cos może być nie tak.. Ja sama tez nic niepokojacego nie widziałam.. Czy jest to możliwe ze ta przepuklinka wyszła dopiero teraz ?? Cora często się prezy , płacze itd

Gość gość
A co chirurg powiedzial? Slyszalam o takich plasterkach na pepek .

Gość gość
Chirurg kazał czekaac aż cora skończy rok, ponoć do roku się może sam wchłonąć . plastry stosuje się ale do 6 mca ... Zastanawia mnie tylko jak mogliśmy to przegapic.. Chodzilam do lekarza , miała robione 2 razy USG brzuszka leżała nawet w szpitalu i żaden lekarz nigdy nic nie powiedział :( jak to możliwe ze dopiero teraz to wyszlo

Gość gość
Mój syn tak miał jak był małym niemowlęciem. Zaklejaliśmy pępek przez jakiś czas i już nie był odstający ale nie wiem jak t jest u tych nieco większych dzieci.

Gość gość
Generalnie jesli sie nie powiększa kiedy dziecko skonczy rok to tylko do obserwacji. Moja corka ma przepuklinę pepkowa od urodzenia. Teraz ma 3,5 roku i jest pod opieka chirurga. Chodzimy co roku. Kiedy byla niemowlakiem bylo zalecenie kładzenia na brzuchu. Ale nie wchłonęła sie. Ogolnie, jesli nie rosnie i nie powoduje dolegliwości to przed 4-5 rokiem zycia nic sie z tym nie robi. A po skończeniu 4, 5 lat, zależnie od decyzji lekarza, usuwa sie operacyjnie. Moja corka za pol roku ma przyjsc i dostaniemy skierowanie.

Gość gość
Moja córeczka dużo czasu spędza leżąc na brzuszku, w nocy takze klade ja na brzuch. Czyli w naszym przypadku przepuklina się powiększyła bo skoro żaden lekarz nic nie mówił nie widział a tu nagle dziecko ma kulkę to się powiększa ??

Gość gość
Nie, nie powiększa sie. Pediarta zwracał uwage, dal skierowanie do chirurga kiedy corka miala 10 miesiecy. Chirurg obserwuje. Zreszta corka ma przepuklinę pepkowa i kresy bialej. Ale nie sprawia ona zadnych problemow wiec lekarz zalecił poczekac do ukończenia 4 lat i usunie ja chirurgicznie.