Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PROKTOLOG

Polecane posty

Gość gość

był ktoś u takiego lekarza, jak wygląda wizyta?

Gość gość
proszę napisać

Gość gość
Jw...

Gość gość
Zwyczajnie ,najpierw jest wywiad ,lekarz wypyta o objawy ,nastepnie zostaniesz poproszona o wejście na jakby łóżko i oparcie na łokciach .Tyłek trzeba wypiąć .Lekarz poinformuje co będzie robił ,sprawdzi stan hemoroidów i ogólnie przyjrzy się okolicy o***tu poprzez badanie per rectum.

Gość gość
brrrrrrrrrrrrrrr... już się boję :(

Gość gość
Wszystko zależy od lekarza, jak ma wyposażony gabinet. Normalnie idziesz, mówisz jakie są objawy, siadasz na fotelu, podobnym do ginekologicznego, ale bez wkładania nóg. Zobacz sobie w guglach, jak wygląda. Później gość cię kładzie, opuszcza siedzisko i wówczas zdejmuje majtki tak, że widzi tylko tyłek. Smaruje palec w rękawiczce żelem znieczulającym i bada cię dotykowo. Jeśli zauważy polipy, to wycina od razu i daje do badania histopatologicznego. Nie tylko nie boli, ale właściwie przez znieczulenie nie czujesz tego badania. No chyba, że trafisz na lekarza na dorobku, który nie dorobił się fotela, oszczędza na żelu znieczulającym, ale o takich nie mówię. Naprawdę nie ma się czego bać. Czasem może ci zalecić badanie jelita - kolonoskopię. Wtedy wybierz takie miejsce, gdzie robią to pod całkowitym znieczuleniem, bo wprowadzanie sondy może boleć, mogą cię obudzić na wysuwanie, to sobie jelito obejrzysz, jak dobra firma robi badanie.

Gość gość
Ja myślałam iść na NFZ, prywatnie to drogo a na jednej wizycie się nie skończy... tak myślę.

Gość gość
nie ma się czego obawiać, to normalna wizyta u lekarza, ja chodziłam do proktologa w http://www.euro-klinika.pl/ była normalna atmosfera, profesjonalne podejście

Gość gunis
Tak jak ktoś wyżej pisze, proktologa nie trzeba się obawiać. Ja myślę, że taki doktor bardzo dobrze wie, jak zestresowany jest pacjent i dlatego starają się, aby wizyty u nich nie wiązały się ze strachem :) Na przykład ja chodzę do Proctomed w Lubinie i nie mam żadnych złych wspomnień, jeśli chodzi o wizytę u proktologa.

To troszkę podobna kategoria jak ginekolog - jeśli lekarz wzbudza zaufanie i ma podejście do pacjenta, samo badanie nie będzie kłopotliwe. W Warszawie polecam serdecznie doktor Wiączek, chodzę do niej na wizyty do Ober Clinic. Nie tylko świetny lekarz ale i sympatyczna i empatyczna kobieta.

Gość gość
Pani doktor nie ma pacjentow, ze sie reklamuje po pracy na forach?

Gość gość
Nie wiem czy dużo Ci to pomoze ale mogę Cię zapewnić, ze nie ma czego. Wiadomo, ze jest to wstydliwe badanie ale pomysl sobie,żę idziesz do lekarza, do osoby dla której takie badania to codzienność oraz nie spojrzy się na Ciebie inaczej niż na pacjenta. Na stronie opisane jest jak wyglada badanie oraz z jakimi problemami wybrać się do proktologa: https://prima-med.info/co-leczy-proktolog/ Powiem Ci, ze zdecydowanie lepiej jest się wybrać niż męczyć się niepotrzebnie bo się po prostu wstydzisz.....