Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usunięta nadżerka a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Was po usunięciu nadżerki miała problem z zajściem lub utrzymaniem ciąży? Miałam usuwaną nadżerkę laserem CO2

Gość gość
Generalnie to nie ma reguły. Mówi się, że usuwanie nadżerki może spowodować problemy z utrzymaniem ciąży (może ona się wcześniej skracać). Ja miałam usuwaną nadżerkę i w pierwszej ciąży nie miałam ŻADNYCH problemów z szyjką, za to drugą ciążę straciłam właśnie ze względu na niewydolność szyjki. Lekarze stwierdzili, że powodem skracania się szyjki najprawdopodobniej były mikrourazy z pierwszego porodu. Co do powodów niewydolności szyjki mogą być one bardzo różne, a wiem to od innych dziewczyn z tym problemem. Rzadko kiedy można to powiązać z usuwaniem nadżerki, częściej są operacje na szyjce, łyżeczkowania po poronieniach i porodach, pęknięcie w czasie porodu.

Gość gość
Ja miałam usuwaną nadżerkę poprzez zamrożenie i miałam niewydolność szyjki - czy to była przyczyna? nie mam pojęcia

Gość gość
Mnie żaden lekarz nie polecał usuwać nadżerki przed pierwszą ciążą, więc miałam niedużą przez kilka lat. Ponoć mogą jakieś maleńkie blizny zostać i to może utrudniać rozwieranie szyjki podczas porodu. Usunęłam ok. 3-4 miesiące po porodzie przez wymrożenie. Jeszcze nie byłam na wizycie kontrolnej. Mam nadzieję, że w razie kolejnej ciąży nie będzie problemów.

Gość gość
A dlaczego akurat przed pierwszą ciążą? Dlaczego przed kolejną już jest ok?

Gość gość
Z tego co zrozumiałam, przed pierwszą ciążą jest to bardziej niebezpieczne, bo szyjka jeszcze nigdy się nie rozwierała. Po pierwszym porodzie szyjka zmienia swoje właściwości i nawet po zabiegu jest jej łatwiej. Coś takiego, ale dokładnie nie znam szczegółów.

Gość gość
ja miałam usuniętą nadżerkę przez wymrażanie w połowie grudnia a w styczniu już byłam w ciąży :) musiałam usunąć nadżerkę, bo zajmowała prawie całą szyjkę i miałam z tego powodu dużo dolegliwości i nie mogłam zajść w ciąże. ciaza i poród bez większych problemów ale miałam załozony pessar.