Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawiłam dziecko od piersi. Co teraz?

Polecane posty

Gość gość

Odstawiłam młodego wczoraj do piersi i dzisiaj czuję już ze piersi pełne są, bolą. Macie jakieś sposoby żeby pokarm znikł?

Gość gość
podobno szałwia pomaga

Gość gość
nie odstawiaj na raz, daj sobie troche czasu, jesli do tej pory karmilas tylko piersia, to najpierw powiedzmy przez tydzien zrezygnuj z jednego karmienia. W nastepnym tygodniu rezygnujesz z kolejnego...gdy zostanie ci jedno karmienie, to skroc jego czas.... mi takim sposobem pokarm sam zanikal, bez zadnych tabletek ani innych sposobow.

Gość gość
Możesz sobie pomóc ściągając nieco pokarmu, ale nie do końca, a tylko tyle, by poczuć ulgę. Pij też szałwię. Lepiej też, jak napisał ktoś wyżej, odstawiać stopniowo. W razie potrzeby możesz iść do gina po leki na zanik pokarmu.

Gość gość
odstawiaj stopniowo! i dla ciebie lepiej i dla dziecka!

Gość gość
przeciez ona ma dziecko w d... skoro odstawiła i karmi sztuczną pasza, daj spokój! dobrze ci tak autorko mam nadzieje że będziesz miała obolałe piersi bo jestes wyrodna m.

Gość gość
Etap stopniowego odstawiania mamy już za sobą, zostało w sumie jedno (sporadycznie dwa) karmienia na dobę i teraz w sumie z tego rezygnujemy - ja i dziecko, dla niego to już bardziej przyzwyczajenie było niż potrzeba bo ma półtora roku. A więc szałwia. Będzie trzeba rano kupić. Dzięki dziewczyny.

Gość gość
Delikatnie odciągaj, ale minimalnie, tyle żeby nie robił się zastój, masuj pod prysznicem. Leków na zanik pokarmu nie polecam. Szałwia akurat u mnie nic nie dała, ale nie zaszkodzi spróbować.

Gość Zuuu
00:17, czy wyrodna matka karmi dziecko piersią przez półtora roku?

Gość gość
Przyzwyczajenie, to było u nas, u ciebie dziecko najwyraźniej całkiem sporo jadło, skoro po rezygnacji z dwóch karmień (twierdzisz, ze ostatnio było tylko tyle) masz piersi pełne pokarmu! Coś ściemniasz. Dziecko poltoraroczne je już tyle innych rzeczy, że mało prawdopodobne jest aż takie nagromadzenie pokarmu, przy tak małej liczbie karmień.

Gość gość
Bromergon i pokarmu nie ma

Gość gość
Karmiłam długo, jak na polskie realia bardzo długo i po odstawieniu ostatnich karmień nie działo się kompletnie nic. Do tego stopnia że kiedy dziecko chciało po tygodniu zobaczyć czy jest jeszcze mleko, to rzeczywiście piersi były "puste", mimo że przy ostatnich karmieniach przełykało, czyli mleko normalnie było... Pij szałwię i lekko odciągaj.

Gość gość
Ja tez miałam problem, ale to trwało 2-3 dni i tylko jedna pierś bolała. Raz sciagnelam troszkę, żeby sobie ulżyć. Piłam też szalwie przez kilka dni i masowalam piersi. Taki ból w piersi i małe guzki poczułam dopiero po kilku dniach od odstawienia.

Gość gość
No właśnie mnie jeż boli tylko jedna, z drugą nie ma problemu. Takie to dziwne że po 48h nie pobierania pokarmu pierś jest nabrzmiała?

Gość gość
Jakby dziecko się samo odstawiło z własnej woli, to pokarm sam zanikłby naturalnie, a autorka nie miałaby problemu z przepełnionymi piersiami. Jeszcze rok mogłabyś pokarmić, większość samoodstawień jest u dzieci 2,5 roku.

Gość dojnamama
za chwilę się okaże, ze dobra matka karmi piersią do osiemnastki

Gość gość
Już się zlatują baby i próbują nakręcąc kłótnie. To że jednej udało się nie mieć zastoju, dziecko samo się odstawilo i pokarm sam zanikl to nie znaczy że każdy tak ma. U innej nawet po sporadycznym karmieniu może być nawal. Jedna matka ma dużo pokarmu zaraz po porodzie a inna nie ma go wcale. Nie ma co generalizowac.

Gość gość
dojnamamo, nie widzisz róznicy między 2,5 a 18???