Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MMR a etyka i wiara w Boga

Polecane posty

Gość gość

Nie jestem przeciwniczką szczepień, swoje dzieci szczepiłam. Zastanawiam się jednak jak szczepionka MMR II jest odbierana przez kościół i osoby wierzące? Wszyscy wiemy, że produkowana jest na linii komórkowej płodów pochodzących z aborcji (linie komórkowe WI-38, MRC-5 oraz PER C6). Ciekawa jestem czy osoby wierzące, a także przeciwnicy aborcji uważają ją za nieetyczną?

Gość gość
gdzieś przeczytała takie rewelacje?

Gość gość
To chyba powszechna wiedza? Jestem po prostu ciekawa co myślą o tym osoby wierzące i nie jestem przeciwnikiem szczepień, wręcz przeciwnie, swoje dzieci szczepiłam podstawowymi i dodatkowymi szczepieniami (to tak uprzedzając komentarze)

Gość gość
Kościół chyba nie zajął stanowiska w tej sprawie i generalnie ucieka od tematu trochę

Gość gość
A MNIE TAM MAŁO obchodzi to co ma kościół do powiedzenia .trzeba mieć swój rozum i rozsądek.

Gość gość
Można zaszczepić Priorixem, a on nie ma nic wspólnego z tymi liniami komórkowymi.

Gość gość
Brak protestów społecznych wobec nieetycznych szczepionek sprawia wrażenie, że są one powszechnie akceptowane. Linie komórkowe MRC-5 i WI-38 pomimo, że tak długo są już reprodukowane, mają ograniczoną długość życia. Nowe linie komórkowe przygotowuje się jednak takimi samymi metodami, jak WI-38 i MRC-5. Ostatnio powstała linia PER C6 (komórki pobrano z gałki ocznej 18-tygodniowego dziecka) na którą licencję wykupiło już kilkadziesiąt firm farmaceutycznych

Gość gość
yyyyyy jestem w szoku:| nie wiedziałam o tym

Gość gość
Kościół to jedna wielka hipokryzja. Ksieża się plują przeciwko GMO a sami biorą np. insulinę produkowaną przez bakterie GMO. Pluli sie ptrzeciwko wstąpieniu do UE, a teraz pierwsi łapy wyciągają po unijną kasę na remont kościołów. Nawet przykazanie piąte kościelne sobie zmienili: kiedyś było " w czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzac" a teraz jest "kosciół finansowo wspierac" czyli jak nie dajesz na ntacę to masz grzech i musisz się z tego spowiadać. Można dalej wymieniać, ale po co. Lepiej nie chrzcić dziecka niech nie będzie kolejnym baranem do dojenia.

Gość gość
11:33 10/10

Gość gość
Jakby matki po aborcji i poronieniu odbierały i grzebały swoje dzieci, to nie byłoby z czego wyprowadzać tych ani nowych linii komórkowych. Proste i logiczne!! Jednak wiele tematów już nawet tu było wyśmiewających sie z kobiet które odbierają martwe płody ze szpitala, a terawz święte oburzenie że ciałka tych płodów służą do eksperymentów. To nie firmy farmaceutyczne są hipokrytami tylko niektóre "mamy aniołków" które nie odebrały swojego dziecka niestety. Taka prawda.

Gość gość
Nie jestem jakas kosciolkowa ale przeczytaj raz jeszcze przykazania koscielne. Bo dbac o potrzeby wspolnoty to nie to samo co kosciol finansowo wspierac. A co do szczepinek malo mnie obchodzi zdanie kosciola w tej kwestii tak samo jak w kwestii antykoncepcji, sakramentow, i innych.

Gość gość
Szpitale niechętnie wydają ciała płodów bo mają z tego KASĘ!!! Jak się uprzecie to płód wam oddadzą ale próbujcie odzyskać łożysko po porodzie... szpitale je sprzedają za 250 zł na eksperymenty i do firm kosmetycznych na kremy. A jakbym sama chciała sprzedać moje łożysko to nie mogę!!! To dopiero hipokryzja. Ale w polandii to temat tabu, na zachodzie łożysko jest oddawane bo powstaje z tego samego listka zarodkowego co dziecko i jest częścią dziecka! Z łożyska na zachodzie produkują koktajl wysokoproteinowy będący zródłem komórek macierzystych, to dlatego aktorki i bogaczki są piękne i wiecznie młode, my szaraki z polandii nie możemy.

Gość gość
Jestem w szoku :0

Gość gość
dbac o potrzeby wspolnoty to nie to samo co kosciol finansowo wspierac. xx haha a jak inaczej mam dbać o potrzeby wspólnoty, jedna babka posprząta kościół, druga plebanię, dziadek odśnieży a reszta co ma robić??? ma bulić kase, o to tu chodzi!!! przykazanie zmienili bo chcieli wpłynąć na twoje sumienie, żebyś czuła się zobowiązana jeśli nie pomagasz przy kościele fizycznie (bo np nie masz czasu) to masz bulić kasę i finito!!!

Gość gość
jeśli szczepionki robia z płodów, a płody sa chore, maja wady genetyczne, bądź nowotwór, to na ile bezpieczne są nasze dzieci? ktoś mi odpowie na to pytanie?

Gość gość
nie z wszystkich płodów robią szczepionki, tylko ze zdrowych, przebadanych i tylko z wybranych komórek, w tym linku co ktoś wyżej dał jest opisane, wiadomo, że tylko jak była aborcja z przyczyn pozamedycznych np. na życzenie matki

Gość gość
jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, ze te płody badają

Gość AnanaKofana
Wiemy wszystkie ze autorko nie szczepisz, bo jestes znana nam wszystkim prowokatorką. A te zrodla czyli "God for life" z ktorych tlumaczenia przerabiasz, nie sa wyznacznikiem wiedzy i generalnie są niczym. Prowokuj i probuj dalej mącic w glowie tym internetowym mamom :) nie pozdrawiamy!

Gość gość
matki, nie wierzcie w te brednie. to katolicka propaganda i bzdury!!!!!

Gość gość
Kościół to jedna wielka hipokryzja. Ksieża się plują przeciwko GMO a sami biorą np. insulinę produkowaną przez bakterie GMO. Pluli sie ptrzeciwko wstąpieniu do UE, xxx Skąd wzięłaś te rewelacje? Nigdy nie słyszałam, aby jakikolwiek ksiądz mówił cokolwiek przeciwko wstąpieniu do UE czy GMO. Najwięcej wiedzy o tym, co mówią księża w kościołach mają ci, którzy w tym kościele nigdy nie bywają. Natomiast o wracając do tematu, to nie miałam pojęcia, jak produkowane sa te szczepionki.

Gość gość
Ale uprawiasz propagandę i jeszcze podpierasz się tą firmą, o której juz dawno wiadomo, że robi to tylko w jednym celu. Nie wierzcie w te brednie.

Gość gość
Autorka: szczepiłam dwójkę dzieci. Jestem osobą wierzącą stąd moje pytanie, bo nie wiem jak się do tego odnieść. Z jednej strony nie wyobrażam sobie nie szczepić, a z drugiej jednak jest to dla mnie niemoralne. Ciekawa jestem jak myślą inni, to wszystko.

Gość gość
To nie jest propaganda tylko fakty o technologii produkcji szczepionek (których nikt nie ukrywa), poczytaj trochę, a potem się wypowiadaj.

Gość gość
Co jest k... niemoralne?!?

Gość gość
Ile ci ksiądz płaci za pisanie tych bzdur?

Gość gość
Jestem lekarzem, na dodatek bardzo blisko mi do immunologii więc czytam co dzień. I to bez twoich pouczeń :)

Gość gość
Ja również jestem lekarzem, wiem jakie są fakty.

Gość gość
Tu autorka: to nie ja wkleiłam link