Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaKODowany

dziewczyny, mam pytanie do Was trochę historyczne

Polecane posty

Gość zaKODowany

oczywiście nie histeryczne ale namawiam do dyskusji , wiele z Was kobiet się wkurza na facetów, no tak, jest sobota , jest weekend a ten 'łodyniec' znowu zabrał sprzęt i poszedł w pole albo do lasu i na łąki i mokradła aby szukać za pomocą 'sprzętu' Marię Teresę , ok, oki, no dobra dziewczyny , powiem Wam dziewczyny , czego faceci szukają w tych mokradłach , szukają dukatów, talarów, szóstaków, trojaków , krajcarów lub innych monet z wizerunkiem kobiety na monecie, czyli na przykład Talar srebrny , mam przed sobą taki talar srebrny znaleziony wykrywaczem do metali kolorowych w małej wsi w obecnym woj. świętokrzyskim , miałem trafienie , kilka pięknych monet w starym skórzanym bucie znalazłem przy ogrodzeniu starego cmentarza , po wyczyszczeniu monety srebrne aż świecą , w starym bucie był też bagnet z końca wieku XVIII ale mniejsza o tym , na monecie jest widoczny napis : M THERESIA A D G R IMP HU OSW REG 1781 X piękna monetka , ma ponad 30 mm średnicy , jest kilka takich monet w różnym stanie do wymycia i oczyszczenia ale mam inne pytanie , jak zapewne wiecie o tym z historii , że nie tylko faceci i facetów twarze były 'bite' NA MONETACH, były twarze kobiet , jako władczyń , jako gospodyń w Polsce , które pokazywały swoje twarze na monetach , Hey DZIEWCZYNY , czy potraficie pokazać jakie twarze kobiet były na monetach w Polsce i Europie oprócz Maria Theresia i Caryca Katarzyna oraz Elizabeth I i II , no dziewczyny , śmiało , było kilka kobiet na monetach , więc jakie ?

Gość gość
szczerze to nie mam pojęcia :) kompletnie sie na tym nie znam..