Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TSH w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Wybieram się do endokrynologa ale na nfz termin za 2 miesiące a prywatnie do końca miesiąca nie mogę sobie pozwolić. Stąd moje pytanie tutaj, może któraś miała podobną sytuacje. Wyniki THS od początku ciąży 3,5-4, reszta w normie. Po eutyroksie 75mg spadły ładnie do 1,5 po miesiącu a teraz po 2 miesiącach wynosi 0,4 czyli dolne granice normy. Czy któraś z was tak miała? Bo zastanawiam sie czy dawki nie zmniejszyć do 50? Gin mi nie odpowiedział na to pytanie, a troche sie boje że w ciągu tych 3 tyg spadnie mi poniżej normy. Może któraś z was była w podobnej sytuacji i moglaby napisać co jej lekarz mówił??

Gość gość
Jak najbardziej Oki. Lekarz słusznie zrobił zapisując ci tabletki. Na następna wizytę zbadaj sobie dodatkowo ft3 i ft4. To drugie w ciąży jest najważniejsze.

Gość gość
właśnie ft3 i ft4 mam w normie. Biorę leki odkąd wyszło tsh powyżej 3, zaczynając od 25mg, 50 mg, dopiero na 75 mg zareagowałam. I chodzi o to czy dalej brać 75 mg czy może zmniejszyć sobie dawkę na 50mg? Ja wiem że samemu najlepiej nie zmieniać ale tak jak pisałam prywatnie mogę iść dopiero za 3 tyg i trochę się boje czy zaraz to tsh nie będzie poniżej normy. A może ktoś miał taką sytuacje i mogłby napisać co lekarz wtedy zalecił?

Gość gość
Ja jak miałam 0,5 to lekarka mi zmniejszyła dawkę, tak żeby oscylowało w granicach 1-1,5

ja miałam tsh w ciąży ok 6. Do lekarza chodziłam prywatnie (swoją drogą masz prawo iść bez kolejki do endokrynologa, jeśli coś jest nie tak, a jesteś w ciąży- wiem od lekarza, wykłóć się jeśli musisz, ale takie masz prawo!). Powiedział, że mam kontrolować tsh co trzy tygodnie. Dawkę miałam 50 na początku, tsh spadło minimalnie, więc podwyższył mi do 100. Tsh po miesiącu spadło do 1,97. Lekarz na trzy miesiące przed porodem powiedział, że mam dalej kontrolować wyniki i jakby spadło mi poniżej 1,5, to mam zmniejszyć dawkę do 75. Więc zmniejsz sobie dawkę, ale minimalnie, bo popadniesz w nadczynność. a ft3 i ft4 i tak zrób przed samą wizytą, bo nie zawsze to, że są w normie to jest ok. I koniecznie kontroluj wyniki co 2-3 tygodnie.

Gość gość
dzięki wielkie za wszystkie info:) to chyba sie wykłuce żeby mnie przyjął wczesniej