Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pij1973

Nawracające torbiele piersi, jajników, ostatnio na wardze sromowej

Polecane posty

Gość pij1973

Potrzebuję pomocy dla żony. Od kilku lat boryka się z nawracjącymi torbielami w obu piersiach. Po punkcji i odessaniu płynu (płyn przebadany) torbiele powracają za każdym razem. Ostatnio kilkukrotnie miała torbiele na jajnikach i wstrzymaną przez to menstruację, brała luteiną na wywołanie okresu. Ostatnio doszła torbiel na wardze sromowej, dość spora. Odessana przez lekarza, podany antybiotyk. Minęło dwa tygodnie i chyba robi się odnowa... Poszukuje specjalisty, który spojrzy na problem całościowo (piersi, jajniki i wargi sromowe), miejsce przyjmowania nie ma znaczenia, jesteśmy zdesperowani do jechać w każde miejsce.

Gość gość
a co na to jej ginekolog ? co mowi jak ja leczy

Gość pij1973
Torbiele na jajnikach - przepisywana luteina na wywołanie okresu. Torbiele w piersiach okresowe biopsje z odsysaniem płynu. Torbiel na wardze sromowej - świeża sprawa, odessana przez lekarza, który zamykał jej żylaki (które też pojawiły się w miejscach intymnych). Rok temu żona przeszła embolizację żyły jajnikowej parwej (zespół dziadka do orzechów, czyli ucisku jednej żyły przez dwie inne), powodem było cofanie się krwi przez żyłę jajnikową.

Gość gość
strasznie to skaplikowane , ja tez mam nawracajace torbiele na jajnikach , zmienilam lekarza ale kolejny zapisal mi tabletki anty i tak w kolo

Gość gość
U żony jest z kolei teoria że torbiele w piersiach to skutek wieloletniego przyjmowania tabletek anty właśnie :(. Na jajnikach powodem jest zaburzenie miesiączkowania, ake zdarza się często. Jest już załamana, zwłaszcza tymi w miejscach intymnych bo to już wkracza w mocno intymną i psychiczną sferę. Zapisała się do gina który przyjeżdża z większego mista i przyjumje raz w tygodniu u nas. Może on coś nowego wniesie...

Gość gość
a zona leczyla sie tylko u jednego lekarza ? moze powinna zasiegnac opini innych lekarzy , zmienia leki , ale torbiele powracaja tak jak u mnie , jak biore tabletki wchlaniaja sie jak odstawiam pojawiaja sie , juz 8 lat tak mam

Gość pij1973
Z torbielami w piersiach walczy od kilku lat, zaczęło się od bolesności i wizyty u ginekologa. Na USG znalazł torbiele (jak stwierdził wielokomorowe) i skierował żonę jak najszybciej na szczegółowe USG piersi i biopsję. Wykonała ją i okazało się że są to diwe torbiele obok siebie, płyn z biopsji przebadany, wszystko ok. Od tamtego czasu biopsje były kilkukrotnie wykonywane. Była na iwzycie u onkologa, kazał obserwować, odsysać płyn w razie powiększania się. Torbiele na jajnikach były w sumie chyba już 4 (za kazdym razem zatrzymanie okresu), po podaniu luteiny okres pojawiał się a torbiele znikały. Raz na prawym, raz na lewym jajniku. Teraz doszła do tego torbiel w miejscu intymnym (odciągnięta), teraz zaczęła narastać od nowa. Także kilku lekarzy było zaangażowanych, ale żaden nie spojrzał całościowo na problem.