Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sex w dni plodne

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam nieregularne cykle. Z ostatniego wyliczylam ze moja owulacja przypada PRAWDOPODOBNIE na 18 dc (ostatni cykl 33dniowy) moje pytanie: jakie sa szanse na ciaze jezeli uprawialam sex bez zabezpieczenia na 6dni przed owulacja i w PRAWDOPODOBNY jej dzien?

Gość gość
przy nieregularnych cyklach ciężko wyliczyć owulację. najlepiej stosować metodę termiczno objawową, tzn mierzyć temperaturę no chyba że dobrze czułaś owulacje i wiesz ze wtedy była. W każdym razie seks na 6 dni przed nic nie da a w di płodne jak najbardziej.

Gość gość
Ogólna zasada jest taka, że dni płodne zaczynają się 4 dni przed owolacja i trwają 3 dni po. Tylko tu zależy też jak długo plemniki przetrwają w łonie kobiety. Średnio żyją 3 dni w skrajnym przypadku 7 dni przy dobrych warunkach czyli w mokre dni. Ja proponuję obserwacje śluzu to jest najlepsza i skuteczna metoda. Przy pomiarze temperatury potrzebny jest specjalny bardzo szczegółowy termometr owolacyjny no i trzeba temp mierzyć codziennie rano. A śluz zawsze pojawia się przed owolacja.