Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skąd się bierze w ludziach pragnienie idealnego wyglądu

Polecane posty

Gość gość

I dążenie do tego a jeśli jest to niemożliwe depresja albo samobójstwa?

Gość gość
jak można popełniać samobójstwo z powodu nieidealnego wyglądu?

Gość gość
Bo większość ludzi jest po prostu głupia, dają sobie wciskać kit, sugerują się tym co widzą w mediach i za bardzo przejmują się opinią innych ludzi. Tak działa system, kiedy człowiek ma zajętą głową dążeniem do doskonałości i gonieniem za tym, to można go wykorzystywać jak niewolnika i nie będzie się buntował.

Gość gość
Jedną z głównych potrzeb człowieka jest poczucie bycia akceptowanym, kochanym, na dalszym miejscu także podziwianym. A ludzie niestety akceptują, kochają, podziwiają często za wygląd. I to nie tylko w tych plastikowych czasach, ery selfie z dzióbkiem, szału na fitness i blogi urodowo-modowe. Tak było zawsze. Wygląd jest bardzo istotnym wyznacznikiem pozycji społecznej, a ponad tym są ludzie o wyjątkowo prospołecznym, charyzmatycznym charakterze, talentach czy odpowiednim pochodzeniu społecznym. Uroda, odpowiedni ciuch, figura, to czy chcemy czy nie szalenie ważne dla wielu ludzi elementy wręcz wyznaczniki bycia kimś lub nikim...

Ja moze troche inaczej ale mysle ze wiąże sie to z psychika i brakiem jakiegoś zdrowia psychicznego ktos uważa ze jak będzie wyglądał na atrakcyjnego to wyleczy tym kompleksy a to trzeba zajzec w głąb siebie .. :P zdrowie jest piękne hehe z tym sie wiąże niezależność charyzma własny styl wystarczy byc sobą i umieć to wyrazić na zewnątrz . A niektórzy dla akceptacji chca byc tacy jak wszyscy wg . Jakiegoś wzorca i mody aktualnie panującej . Ja tak widzę . I śmiać sie chce gdy wyznacznikiem tego kim jesteś jest jakiś gadżet lub wygląd. Dobrze znac sie na modzie a jeszcze lepiej ja tworzyć prawda ? Dobrze czuć sie zdrowym niz wyglądać zdrowo. Dobrze byc szczęśliwy zamiast robic cos na sile i szukac akceptacji na zewnątrz u innych. Tak mysle i mysle ze nie mam tez nic złego w dążeniu do własnego idealu ;)

Powiem prościej niektórzy mysla ze sa nieidealni i jeszcze robi się na tym kasę. Warto byc sobą to moje dążenie do ideału .idealny ja lepsza wersja siebie . Nie jakiegoś typa typu broda drwala i fryzura z grzywka na bok albo męski kok bo taka jest moda ;)

Gość gość
Bo zdrowie to równowaga, harmonia, symetria, a nie krzywa morda - zresztą to ludzka cecha tworzyć, podziwiać, doceniać piękno.

Gość gość
Po prostu piękny wygląd, zarówno u nas samych jak i u innych ludzi pobudza w naszych mózgach pewne ośrodki odpowiedzialne za przyjemność, a nawet "nagrodę" - poczytajcie o tym: jak widzimy coś pięknego: twarz, strój, krajobraz, to czujemy przyjemność, stąd nieswiadoma u ludzi tendencja do dążenia do piękna i wybierania sobie jak najlepiej wyglądających partnerów. Dopiero w późniejszej kolejności zwracamy uwagę na to, ze są ważniejsze cechy jak inteligencja, dobry charakter i na tym etapie decydujemy czy chcemy się dalej z tą osobą zadawać. Pierwsze wrażenie to zawsze jednak wygląd i każdy tak ma w każdym wieku, i kobiety i faceci! Dążymy do pięknego wyglądu, bo jak już ktoś napisał, podświadomie wiemy, że wtedy wzrasta nasza wartość/pozycja w oczach innych, pozycja społeczna, mamy większe szanse na znalezienie partnera, przyjaciół czy pracy, bo ludzie ciągną do piękna jak pszczoły do miodu. Dążą do niego, dlatego my dążymy do tego, by być pięknymi, takie życie.

Ja mysle ze raczej szukamy ludzi podobnych do siebie ... Piękno to pojęcie względne . Popatrz na Brazylijki a na europejki inaczej wyglądaj inny kanon piekna ten ideal jest różny . A większość ludzi ma w głowach wciśnięty przez media otoczenie fałszywy obraz kobiecego piekna jak i wzoru mężczyzny i z tad to parcie na szkło wciśnięte cos ludzia jako ideał i poswiecanie sie temu . żeby ktos robil kase przy okazji . Ale każdy ma prawo do swojego zdania . Bo ja np nie mam takie ideału do którego musze dążyć wystarczy mi bycie lepszym sobą i praca nad tym . I w każdym jest piękno a idealny wygląd jest po prostu czym przyjęty przez ogol lub promowany aktualnie przez media tak mi się wydaje.

Gość gość
zresztą to ludzka cecha tworzyć, podziwiać, doceniać piękno x G****o prawda, kiedyś kanonem piękna były kobiety otyłe, a teraz niedożywione, piękno to pojęcie względne, a człowiek jest tak głupią istotą że ulega presji otoczenia. Jeśli jutro nastanie moda na tatuaże i większość sobie je zrobi, to pozostała część również będzie chciała je mieć, poza wyjątkami które nie podążają z falą. Wbrew pozorom dążąc do ideału dąży się do przeciętności, gdyby można zaprojektować sobie dziecko, wybrać mu wzrost, sylwetkę, wygląd twarzy, kolor oczu, to mielibyśmy ludzi którzy wyglądali niemalże identycznie. Mielibyśmy samych Bradów Puttów i Angeliny Jolie :) To zwykły marketing a wy dajecie się prowadzić jak stado baranów.