Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy kobiety z zespolem downa moga byc w ciazy

Polecane posty

Gość gość

A jak mogac to zdrowe dziecko?

Gość gość
Nie. Osoby z ZD mają upośledzony układ płciowy, nie mogą mieć dzieci.

Gość gość
Nie nie mogą mieć dzieci. To chyba lepiej nawet natura poprawia co schrzaniła.

Gość gość
a co, masz na sumieniu numer z taka?

Gość gość
Mylicie sie. Ok 50-70 % kobiet z ZD ma możliwość zajścia w ciążę.

Gość gość
13.35--skąd masz takie dane???

Gość gość
dziś Z linku, który jest podany w tym temacie.

Gość gość
"Kobiety z zespołem Downa mogą również urodzić dzieci, u których nie ma jakichkolwiek wad wrodzonych i zaburzeń. Niepełnosprawność intelektualna nie wyklucza mądrej rodzicielskiej miłości, natomiast sprawność intelektualna jej nie gwarantuje." Cytat z artykułu.

Gość gość
Moja mama pracuje w specjalnym ośrodku dla dzieci upośledzonych. Nie wiem co prawda jak to jest z zespołem downa musiałabym zapytać ale wiem że dużo dzieci nad którymi moja mama sprawowała opieke (nie był to ciężki stopień upośledzenia wyglądały normalnie lecz miały problemy przejawiające się w nauce) dziś dobiega już chyba 40-stki. Wielu z nich normalnie pozakładało rodziny

Gość gość
Część chorych na zd może mieć dzieci, pytanie tylko czy powinni być rodzicami? Moim zdaniem bardzo dyskusyjna sprawa, choć mają szansę na zdrowe dziecko. Ale czy podołaliby wychowaniu? Bez pomocy raczej nie...

Gość gość
To wszystko zalezy od głębokości uposledzenia jesli idzie o wychowanie. Przy silniejszym oni sami potrafia masturbowac sie przy ludziach, wiec o czym my tu mowimy? Urodzenie slyszalam u tych ktore maja możliwość ze przy zdrowym partnerze 50% szans na zdrowe. Przy tajze chorym 0%, ale to pare lat temu bylo mowione. Jesli to prawda to itak wg mnie nie powinno sie do tego dopuszczac. Pomijajac techniczne mozliwosci.

Gość gość
Szczerze? Dla mnie to chore. Wyobrażacie sobie mieć rodziców z zespołem Downa? Już sobie wyobrażam jakie to dziecko miałoby życie w szkole...

Gość gość
Facet z zespołem downa nie może mieć dzieci jest bezplodny. Natomiast kobieta teoretycznie może, ale nie wiem jak z płynnością w takim przypadku.

Gość gość
*Z plodnoscia

Gość gość
Jezu czego te lewaki jeszcze nie wymyslą.... tak jeszcze niech downy sie rozmnazają...

Gość gość
Mogą br.......... faceci downy jak dojrzewaja nie wiem czy są płodni ale maja silny popęd -niestety przy umysle 5 latka. Efekty straszne były przypadki molestowanie własnych sióstr przez chorych na ZD . Co do kobiet -kiedyś był reportaż jak wujek (patologia) zapłodnił dziewczynę z ZD zamiast się nia opiekować No nie wiem co dalej bo to była tylko zajawka reportażu .

Gość gość
Nie można mylić niepełnosprawności intelektualnej z ZD. Ludzie z ZD są niepełnosprawni intelektualnie, ale oprócz tego zespół obejmuje szereg innych deficytów. Zajście w ciążę takiej kobiety ponoć jest bardzo trudne, wręcz mało możliwe a chłopcy są bezpłodni. Taką teorię znam, tak uczyłam się podczas studiów. To było dawno, no i teoria.... z praktyki nie znam dziewczyny z ZD, która urodziła. Nie zakładają też rodzin, nie mogą wchodzić w związki małżeńskie. Generalnie są niesamodzielni, mieszkają przy rodzicach/rodzinie a swoje "miłości" ograniczają do randek z rówieśnikami z ZD. Obserwuję to na co dzień w pracy.

Gość gość
Jak mogą, to niech się rozmnażają, a dziecko wychowuje potem ten drugi zdrowy rodzic, a ten z ZD powinien mieć ograniczone prawa do dziecka, w zależności od intelektualiści.

Gość gość
oczywiscie, że może-pracuje z dorosłymi z ZD ludzie jakie wy tu głupoty p*********e, głowa mała.... na prawde poraża mnie wasza wiedza na temat fizjologii ludzkiej....

Gość gość
gość dziś dokładnie! Są ludzie z ZD którzy mogą mieć dzieci i tacy którzy nie mogą tak samo jaku nas którzy ZD nie mamy.

Gość gość
j.w. ale na swiecie sa 2 przypadki ze chlopak z zd zostal ojcem

Gość gość
Uczyłam w zawodówkach i były tam dziewczyny z lekkim upośledzeniem. Normalnie wyszły za maż i mają rodziny, opiekują się dziećmi. Jedna jest sklepową, druga uklada towar w markecie i zrobiła nawet niejedna średnie bez matury i szkołę policealną.

Gość gość
I w tej zawodówce był taki chłopak, który został mechanikiem i choć nie potrafił ogarnąc procentów i ułamków i oblał zawodówkę to dziś ma rodzinę, mądrą żonę i dziecko. Zrobił zawód, bo matma z zawodowki była dla niego za trudna.

Gość gość
W tych zawodówkach to lekkie uposledzenie umyslowe. Mniejszy iloraz inteligencji. Z wyglądu ladne dziewczyny. Nic nie widac.

Gość gość
Z tym popedem u chlopcow z ZD to prawda...