Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o cv

Polecane posty

Gość gość

Witam,jestem w tej chwili na urlopie wychowawczym, chciala bym nie dlugo zacząć szukać pracy,do swojej obecnej nie wrócę. Mam pytanie czy w cv wpisywać że przebywała na wychowawczym przez dwa lata,czy pominąć ten fakt. Jak pracodawcy patrzą ma mamy z małym dzieckiem?

Gość gość
Wpisujesz okres zatrudnienia w danej firmie. I nie uwzględniają ze w tym okresie rok byłaś na macierzynskim. Takie rzeczy nie wpisuje się w CV.

Gość gość
Skoro jesteś na wychowawczym to wpisujesz - firma, stanowisko, od np Marzec 2002 do nadal.

Gość gość
Powiem ci szczerze - nikt nie chce zatrudniać kobiety, która ma małe dziecko i potencjalnie będzie chodziła z jego powodu na zwolnienia itp. Sama zarządzam ludźmi i nie ma nic gorszego, jak w "gorącym okresie" miesiąca dzwoni do mnie dziewczyna i mówi, że dziecko gorączkuje i nie przyjdzie do pracy. Sama chyba rozumiesz. Faktycznie, w cv wpisuje sie okres zatrudnienia, ale takie rzeczy jak urlop wychowawczy są do zweryfikowania. Np. my korzystamy z firm rekrutacyjnych i rekruterzy zawsze proszą w naszym imieniu o referencje od poprzednich pracodawców. Oczywiście wszystko zależy od procesu rekrutacji. Pracodawca może nawet nie wiedzieć, ze masz małe dziecko (ty nie masz obowiązku o tym mówić) a te słabsze firmy rekrutacyjne (o ile pracodawca z nich korzysta) o referencje nie pytają. Jeżeli miałabym taką kandydatkę - o wysokich kwalifikacjach i z dzieckiem - to jednak zaryzykowałabym i przyjęłabym ją. Ale jeżeli miałabym dwie bardzo podobne merytorycznie kandydatki, w tym jedną z dzieckiem - tutaj czynnik dziecka niestety zaważyłby na niekorzyść.

Gość gość
Up

Gość gość
Wpisujesz po prostu okres zatrudnienia, od-do, nie piszesz ile w tym czasie przebywałaś na urlopach czy zwolnieniach lekarskich. Fakt, może przyszły pracodawca poprosić o świadectwo pracy, a tam urlop masz już wyszczególniony, ale mnie jak do tej pory jeden tylko prosił o te świadectwa pracy i dyplom, na etapie rozmowy o pracę.

u mnie prosili wszyscy, do tego co dziwne i zwykle dowiadywalem sie potem, pytali na rynku co o mnie sadza... :P

Gość gość
no chyba w cv liczy sie okres zatrudnienia? ja sama bylam przez 6 lat bezrobotna ale nie pisalam tego w cv tylko okresy zatrudnienia, pracodawcy dzwonili pytali mnie o ta przerwe i mowilam prawde,ze urodzilam dzieci a teraz odchowalam sa w szkole i przedszkolu i szukam pracy. Zresztą teraz juz pracuję ale zadnemu zpracodacow to nie przeszkadzało(ta przerwa ani macierzynstwo) bardziej ja bylam wybredna. w cv wpisujesz okres aktywnsoci zawodowej. np jak ja urodzilam dziecko i bylam 4 msc na zasilku macierzynskim to wpisalam okres do rozwiazania a tego zasilku i urlopu nie liczylam.

Gość gość
Up