Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fanka pary na szynach

Dlaczego zlikwidowano parowozy skoro Polska ma najwiecej wegla w Europie?

Polecane posty

W czasach gdy nie zamykano jeszcze kopaln to wegiel byl smiesznie tani. Tanie byly takze przewozy kolejowe napedzane parowozami. Teraz pozamykano kopalnie, wegiel zdrozal o kilka tysiecy procent w stosunku do jego realnej wartosci, a przewozy parowozami zlikwidowano calkowicie chociaz ich eksploatacja byla tania i nieskomplikowana. Poza tym parowozy byly niemalze niezniszczalne. Mozna je bylo ekploatowac przez 50-70 lat i nic sie z nimi nie dzialo. Dalej jezdzily.

Gość gość
fizyka ...silnik parowy ma niską sprawność do tego ekologia -masa dymu i pary .

Z ta sprawnoscia to nie do konca prawda. Najwieksza sprawnosc maja bodaj silniki styrlinga a nikt ich nie uzywa bo sa zwyczajnie slabe. Ten wskaznik sprawnosci jest tylko teoretyczny. Parowozy osobowe osiagaly predkosc nawet 130 km/h podczas gdy np. elektrowoz EU-07 mogl jechac max. 125 km/h.

Gość gość
pociągi są archaizmem z 19 wieku, zawalidrogi które powinny zostać zlikwidowane a na miejscu torowisk wybudowane autostrady

Gość gaajowy
tą czajniki miały wygkąd i duszę. Ładnie to wyglądało. A reszta to o kant d**y otrzeć. W pobliżu torów firanki pełniły rolę filtrów w oknach, co do awaryjności to też kiszka. Sztab ludzi na warsztatach pracowało by to cuś mogło jeździć. Autorce trzeba trochę wiedzy od strony technicznej by takich durnot niewypisywała.

Akurat wiedze mam o parowozach i to nie tylko wiedze jakas ogolna ale takze techniczna i moge powiedziec jedno ze w sytuacji gdy mamy wegla jak lodu to przejazdy parowozami powinny byc smiesznie tanie jak to bylo niegdys.

Domagam się przywrócenia parowozów !!!

Dziewczyny co sadzicie o podpisaniu wielomilionowej petycji w sprawie przywrocenia parowozow? Odpiszcie bo ciekawa jestem ile osob by mnie poparlo.

Gość gość
w Chinach podobno dalej jeżdżą :)

Help hilfe aiuto hjelp pomocy ratunku! Żebram i proszę o kasę! Zbieram na leczenie raka i białaczki! Przelej mi choćby i nawet te 5 zł na to konto bankowe: 68 1020 5558 0000 8102 3140 1361 Doładuj mi numer telefonu pre-paid w Orange 797802798 Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam! Thank You! Danke! Merci! Dziękuję!

King te objawy masz pewnie wywolane polem elektromagnetycznym elektrowozu ET-22. A mowilam zebys jezdzil parowozami, he?

Przepraszam wszystkich ale niestety muszę się wysrać z rańca. Za dużo tego jadła przyjęłam i teraz będą tego opłakane skutki na klopie.