Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość gość

Witam, po drugim porodzie miesiączke dostałam 2 miesiące po tzn 2.02. druga wystąpiła 2.03 w tym dniu zażyłam pierwszą tabletkę VIBIN MINI okres miałam do 9.03 to znaczy 8 dni 16.03 znów zaczełam krwawić do dziś czy któraś z Pań tak miała po raz pierwszy zaczełam brać antykoncepcje i trochę mnie to nie pokoi .. :( Czy powinnam iść do ginekologa po zmianę tabletek ?

Gość zairra
Krwawienie może wystąpić nie powinnaś raczej się martwić. Ja swoją przygodę z antykoncepcją zaczynałam od plastrów z mniejszą ilością hormonów. Z tej metody jestem zadowolona tym bardziej, że plastry są okrągłe i nie odklejają się.

Vibin mini jest polecany na pierwszy kontakt z antykoncepcją hormonalną, dziwi mnie to, że po dwóch porodach to ją przepisał Ci ginekolog. Wystąpienie krwawienia to nic niepokojącego, zwłaszcza, że organizm dopiero wraca do normy po porodzie. Zawsze możesz pójść do lekarza, ale raczej nie zmieni od razu tabletki. Trzeba kilku cykli przyjmowania, żeby móc powiedzieć czy powinno się ją zmienić. Jak pisałam, teraz hormony w twoim przypadku muszą się unormować, a może to trwać do kilku miesięcy.

Gość gość
Na razie wszystko musi się unormować , twoje hormony szaleją po porodzie i po dawce pigułek więc trzeba czasu aby to wszystko uspokoić. Ja brałam pigułki novynette i też na początku różne cuda mi się działy. Później osłonowo provag musiałam brać aby wzmocnić florę bakteryjną pochwy bo zaczynały mi się kłopoty z infekcjami a przy tym probiotyku było znacznie lepiej.

Gość gość
Wytrzymaj jeszcze troche i jeśli nadal będą takie zawirowania to skontaktuj sie z lekarzem i zapytaj co dalej. Przy hormonach dobrze jest stosowac osłone, np Harmonellę, chroni ona przed ryzykiem pojawienia sie zakrzepicy, chorób zatorowych czy innych skutków ubocznych stosowania antykoncepcji hormonalnej.

Gość gość
Na spokojnie, u mnie dopiero po trzecim opakowaniu tabletek wszystko się ustabilizowało. Podczas zażywania antykoncepcji hormonalnej miałam duże problemy z infekcjami intymnymi i nawilżeniem w trakcie stosunku. Wspomagałam się wtedy provag żelem, żel dobrze nawilżał przed stosunkiem i dobrze chronił przed namnażaniem patogenów. Odkąd go stosuje infekcje intymne mnie omijają.

To dlatego dostałaś vibin mini. Spokojnie po mniej więcej trzech cyklach przyjmowania wszystko powinno wrócić do normy. Jak pisałam może być i dłużej, bo każdy organizm jest inny. :)

Gość adamella
na pierwszy kontakt z antykoncepcją hormonalną spokojnie też można naklejać sobie plastry z mała dawką hormonów to się uniknie skutków ubocznych. TYlko warto sobie wypisać te okrągłe to trzymać się będą mocno.

To lekarz decyduje o antykoncepcji - w porozumieniu z pacjentką. Takie krwawienia nie są z reguły niczym niepokojącym i niebezpiecznym . Vibin mini to Twoja pierwsza antykoncepcja hormonalna, prawda? Moim zdaniem nie masz się czym martwić, ale jeśli spędza Ci to sen z powiek to przedzwoń do lekarza i zapytaj co on o tym myśli :) Ja zawsze tak robię jak mam jakiś problem i przeważnie lekarz mi odpowiada albo zaprasza na wizytę jak to coś poważniejszego.

Gość Tamara77
To prawda, że lekarze często zawalają sprawę. Sama zmieniałam ginekologa 3 razy. Dopiero ostatni zrobił ze mną porządny wywiad i po tym jak zrobiłam całą masę badań zaprosił mnie na rozmowę w sprawie doboru antykoncepcji. U mnie stanęło na Vixpo z powodu pms i tego, że inne przepisywane przez wcześniejszych lekarzy nie radziły sobie z tym problemem.

Gość gosza21
U mnie też lekarz podjął decyzję, ale miałam do wybory tabletki albo plastry, dla wygody i zapominalstwa wybrałam te okrągłe plastry.

Gość gość
One się fajnie trzymają skóry. Jak ktoś nie wie jak przyklejać może sobie instrukcję zobaczyć nielykam.pl

Ale nie karmisz piersią? Dla karmiących mam są tabletki jednoskładnikowe, które nie przenikają do mleka, np. limetic

Gość pandaanna
Dla karmiących mam myślę, że te z mniejszą ilością hormonów byłyby najlepszym wyborem. Jednak lisvy to dobra metoda antykoncepcji dla kobiet mających problemy z układem pokarmowym itp, więc bardziej bezpieczne są...

Gość gość
No i nie doprowadzają do tycia, z tego co jest napisane na ulotce wiem. U mnie na razie waga stoi w miejscu na szczęście :)

Gość gość
Przy tabletkach dobrze jest stosowac osłone, która nie tylko dba o nasza wage, ładną cere i dobre samopoczucie ale tez chroni serce, wątrobe i układ krwionośny.

Gość gość
Przy tabletkach dobrze jest stosowac osłone Harmonelle, która nie tylko dba o nasza wage, ładną cere i dobre samopoczucie ale tez chroni serce, wątrobe i układ krwionośny.

Gość zawerka
Plastry z mniejsza ilością hormonów też nie wpływają źle na wątrobę i resztę organów. Lepiej mieć jeden bezpieczny plaster niż dodatkowo faszerować się czymś tam...

Zawerka, racja :) nowoczesne plastry antykoncepcyjne zawierają bardzo korzystne dla endometrium połączenie hormonów :) do tego podawane są przez skórę, więc są idealnym rozwiązaniem dla kobiet uskarżających się na wymioty czy biegunki :)

gosza21, wygoda i dyskrecja to drugie imię plastrów :) plastry są doskonałe dla wszystkich zapominalskich! raz na tydzień - i z głowy! :)

Dziewczyny, pamiętajcie też, że właściwe przechowywanie i naklejanie plastra może wpływać na jego przylepność, a tym samym skuteczność! Przypominamy, że nie wolno plastrów przechowywać w lodówce, ani zamrażać! :)

Lenywiec30, racja! Ginekolog to najlepsze miejsce, gdzie można udać się po poradę, jeśli pewne objawy bardzo Was niepokoją. Poza tym to właśnie dzięki współpracy z ginekologiem jesteście w stanie ustalić najlepszą dla Waszego organizmu antykoncepcję, więc warto zaufać swojemu lekarzowi lub szukać takiego, któremu zaufacie! :)

Gość gość
A tak na marginesie duzo informacji jest na stronie nielykam i przydatne instrukcje dotyczące naklejania plastrów.