Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

10 argumentów za trzecim dzieckiem. Co myslicie?

Polecane posty

Gość gość

Z portalu edziecko 1. Pojawienie się trzeciej pociechy to już nie rewolucja. Po dwójce można już uważać się za doświadczonego rodzica, który sporo wie, a jeśli nawet zapomniał, to z łatwością sobie przypomni, i po prostu cieszyć się rodzicielstwem, traktować je na luzie. 2. Dla dzieci pojawienie się trzeciego malucha jest zwykle łatwiejsze do zaakceptowania, gdyż i tak nie są już jedynakami. Wiedzą jak układać sobie relacje rodzinne z rodzeństwem i jak to jest dzielić z kimś miłość i uwagę rodziców. 3. Mniej porównuje się dzieci. Przy dwójce zawsze pojawia się element rywalizacji pomiędzy rodzeństwem zaś rodzicom, nawet gdy świadomie starają się unikać porównywania dzieci, to jednak zawsze w tyle głowy nasuwają się spostrzeżenia typu: „starsze było spokojniejsze”, „młodszy szybciej zaczął chodzić”. Przy trójce uszeregowanie dzieci na podium nie jest już takie oczywiste. 4. Wielu rodziców zauważa prawidłowość, że o ile dwójka rodzeństwa właściwie nieustannie się kłóci, absorbując przy tym rodziców, to trójka częściej zajmuje się sobą. Przy większej różnicy wieku starsze dzieci opiekują się młodszymi. Wreszcie potrafią funkcjonować w swoim niezależnym od dorosłych świecie. 5. Nie ma się co oszukiwać: więcej dzieci to więcej wydatków na jedzenie, edukację, rozrywki, większe mieszkanie itp. ale warto zauważyć, że większość ubranek i niezbędnych sprzętów już zdążyliśmy zgromadzić a dom już dawno został przystosowany do potrzeb maluchów. Zresztą zapewne i tak wymaga on remontu w wyniku działalnośc****erwszej dwójki dzieci. 6. Trzecie dziecko daje wreszcie ostateczny impuls aby zmienić samochód na większy, autentycznie rodzinny, bo wbrew wpisom w dowodach rejestracyjnych standardowych modeli 5-osobowych, rodziny 2 +3 nie uda się nimi przewieźć - w większości z nich 3 dziecięce foteliki na tylnym po prostu nie dadzą się wcisnąć. 7. Jedno lub dwoje dzieci – normalka, wszyscy jakoś sobie radzą. Decydując się na trójkę wkraczasz do elitarnego klubu. Zdarza się już, że ktoś spojrzy na ciebie z uznaniem dla samego faktu, że dajesz sobie radę. Krewni i znajomi przestają być tak wylewni w udzielaniu porad wychowawczych. 8. Tzw. „500 zł na dziecko” to 250 zł na każde dziecko z dwójki rodzeństwa, ale już ponad 333 przy trójce. 9. Dla osób praktycznych jest jeszcze kilka kwestii do rozważenia: - dopiero z trójką dzieci na pokładzie możemy otrzymać Kartę Dużej Rodziny a wraz z nią liczne zniżki. - przy trójce dzieci zawsze i wszędzie warto pytać o rodzinny bilet i już nie trzeba przekalkulować, czy ta opcja będzie się opłacać. 10. Pozostaje jeszcze argument demograficzno – patriotyczno – ambicjonalny. Duża część par wychowujących jedynaków z różnych względów na jednym dziecku poprzestanie, więc kto zapewni Polsce upragniony współczynnik dzietności na poziomie 2,1 – 2,15 jeśli nie ci, którzy w ogóle zadają sobie to pytanie: „jeśli dwójka to czemu nie trójka”?

Gość gość
mam 2 dzieci i żaden z powyższych argumentów do mnie nie przemawia.

Gość gość
Z ta zmiana samochodu dosc zabawne

Gość gość
Moje trzecie dziecko wywróciło cały mój świat do góry nogami

Gość gość
Można kolejne ileś lat siedzieć w domu

Gość gość
Slabe te argumenty jakos sie nie zdecyduje

Gość gość
Dziesięć argumentów za trzecim dzieckiem: 1. - 2. - 3. - 4. - 5. - 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Mogę jeszcze przytoczyć argumenty nieaktualne, z prehistorii: 1. gdy głód, można pożywić inne dzieci najsłabszym, 2. gdy wróg, jedno się rzuca na pastwę (lub nie zdąża uciec) a reszta ucieka 3. gdy choroba, może jakieś się uchowa i podobne.

Gość gość
Jeśli ktoś nie chce 3 dziecka, to mało prawdopodobne, że takie argumenty go przekonają. Jeśli ktoś chce 3 dziecko, to chce i już. My mamy trójkę :) 1,2 i 3 prawdziwe, w 7 też coś jest ;). Do 4 jeszcze nie doszłam, bo trzecie jest malutkie, ale mam nadzieję, że też okaże się prawdą. A reszta "argumentów" dość zabawna...

Gość gość
Matko..kudzie jakie wy macie mieszkania ile wy zarabiacie??ze wy o 3 dzieci myslicie?.?pytam bo my na 1 nie mozemy..a mieszkamy zagranica

Gość gość
do mnie przemawia ze mog znow 3 lataw domu siedziec.nienawidze pracy. fajnieby bylo ale nie stac

Gość gość
Mozzesz miec 10 dziecko i wszystkiego nie wiesz. Jak ma plakac miec kolke to nic nie poradzisz. Stres zmeczenie monotonia brak swobody... Malo przy tej 2 sie narobilas? Ja bym nie mogla tez mam 2 ale juz dziekuje.