Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy taki prezent na komunie wystarczy

Polecane posty

Gość gość
"gość dziś Kobieto ..ładny złoty łańcuszek to kosztvokolo 800-900 zł a kolczyki ok 300 zl wiem bo kupowałam ostatnio. Głupia złota zawieszka kosztuje około 200 zl. Złoto jest batdzo drogie. Nie wiem jakim cudem chcesz się w 700 zl wyrobić dając 400 w kopete z kolczykami tak ...z lancuszkiem w życiu. Biblia beznadziejna po co to .... " szok. Jeśli Biblia jest dla ciebie beznadziejna, to już nie mam pytań. To po co wy w ogóle obchodzicie tą komunię. Wiecie co to jest?

Gość gość
Piłeczka leży po stronie rodziców, którzy powinni jasno określić zasady np. żadnej kasy tylko tematyczne prezenty, lub określić górny pułap kwoty. Dziecko mojej znajomej zbierało na drogi wyczynowy rower i przy wejściu do restauracji stała skarbonka gdzie gości wrzucali pieniądze anonimowo, a z kopertami z życzeniami i nnymi drobiazgami podchodzili do dziecka.

Gość gość
Co do komuni to faktycznie chrzestni daja po tysiac zloty minimum w moich stronach tez. My sie dogadalismy z rodzicami czy mamy kupuc prezent czy dac koperte.Zdecydowali zeby dac prezent tradycyjnie rower wiec kupilismy taki za okolo 800pln.Chrzestna kupila tableta za 300i kazdy dziwnie patrzyl na nia. Wiem ze prezenty nie sa najwazniejsze ale niestety ludzi i dziecko na to patrza.Wiec zapewne was obgadaja. A co do pytania odnosnie wesela kuzynki to dobry pomysl zeby wyslac im pieniadze z zyczeniami.Co do kwoty to zalezy ile oni wam w koperte dali jak jakas wieksza kwote to jednak te 500pln min.

Gość gość
100 ZL na komunie? POgrzalo was? to co na wesele bedziecie dawac po 10 000??

Gość gość
W dzisiejszych czasach ludzie już przesadzają z tymi komuniami. Niedługo to auta dzieciakom bedą kupować. Dlatego uważam, że wasz prezent jest jak najbardziej odpowiedni. Chociaż tą biblię z grawerem zamieniłabym na album z grawerem (uwierz mi, bardziej jej sie przyda)- moja mama dla swojej chrześnicy zamawiała coś takiego http://www.limiq.pl/towar/view/48/mini-album-na-komunie-do-zdjec-2-passe-partout-ihs

Gość gość
Autorko moim zdaniem wystarczy spokojnie chociaż ja sama dostałam biblię taką dla dzieci i szczerze mówiąc praktycznie do niej nie zaglądałam ale może kwestia tego że moja rodzina religijna nie była. Wybrałabym łańcuszek z zawieszką krzyżykiem czy Maryjką. No ale to już nieistotne. Nie wiem czy ja jestem jakaś staroświecka ale uważam że chrzestny jest od wychowywania w wierze a nie od najdroższych prezentów.

Gość gość
Wyjdziesz na chytrusa i skąpca. Niestety teraz takie czasy, że daję się po 1000 zł na komunię, a nawet na chrzest. My na chrzcinach w tamtym roku zebraliśmy 7 000zł, a dziadkowie i chrześni dali po 1000zł. Ja idę w maju na 18kę do lokalu to daję 400zł, też nam się nie przelewa ale u nas tak jest w rodzinie, nie będę skąpić jeżeli inni (tzn siostry i bracia) nam tyle dają.

Gość gość
Dzieci głupie też nie są. Byliśmy na komuni, ja karmiłam swojego maluszka tam gdzie dziewczynka przynosiła prezenty, to widziałam, że od razu otwierała koperty i patrzyła ile kto jej dał

Gość gość
11:08 to jakas chytra gowniara i w dodatki nauczona przez matke zeby na kase patzrec. Autorko moim zdaniem dajesz nawet za duzo. Biblia jak najbardziej, zloto juz nie koniecznie za drogo co wyjdzie ale 4 stowy w koperte to wystarczajaco. Nie sluchaj tych kafeteryjbych pustostanow ktore kaza ci tysiacami rzucac. Bez przesad . Natomiast na wesele ba ktore noe ide nie wysylaabym kasy, vo najwyzej kartke a jak ich odwiedzicie to jakis skromny prezent na nowe moeszkanie mozesz dac ale nie kase.