Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tutaj ktoś kto wziął mieszkanie z przetargu na najem ze spółdzielni ???

Polecane posty

Gość gość

W moim mieście na koniec miesiąca odbędzie się przetarg, warunek to wpłata wadium. Licytuje się kwotę jednorazowej wpłaty na niezależny fundusz remontowy. Jak się wygra dostaje się przydział na to mieszkanie, czyli umowę najmu na czas nieokreślony i staje się głównym najemcą. Czy któraś z was brała udział w takim przetargu i wygrała ? ;)

Gość gość
Sporbuj. Przeciez nic nie tracisz. Wadium w przypadku przegranej jest zwracane

Gość gość
Tak tak wie, że zwracane. Zastanawiają mnie dwie kwestie 1. Czy to mieszkanie kiedyś będzie można wykupić na własność ? 2. W jakim stanie są takie mieszkania ? W czwartek mam iść je oglądać, boję się co tam zastanę :D

Gość gość
Tak całkiem niedawno wygraliśmy z mężem :) po świętach sie wprowadzamy. Po 5 latach możemy wykupić na własność. Jesteśmy zadowoleni. Oczywiście drobny remont trzeba było zrobić tzn odświeżyć. Lepiej te mieszkania oglądać, u nas są w fatalnym stanie w większości, te które my mamy jest w miarę ale tez na licytacji było 12 osób . Powodzenia :)

Gość gość
jeśli chodzi o wykup mieszkania najlepiej pytaj w spółdzielni.

Gość gość
Uuuu 12 osób to sporo ! Mogę wiedzieć na jakiej kwocie stanęło ? Te mieszkanie podobno od 2 lat jest w kółko wystawiane. To które ja bym chciała wygrać. Tylko o czym to świadczy ? Chyba o tym, że nie ma zainteresowania tym lokum a co za tym idzie stan nie jest zbyt ciekawy jmmm

Gość gość
Mam nadzieję, że się w czwartek okaże, że jest to mieszkanie w miarę w dobrym stanie. Jestem gotowa wziąć 20 30 tysięcy na remont. Gorzej jak się okaże, że to nie wystarczy to wtedy kicha :(

Gość gość
Zapomniałam o jednym pytaniu Mianowicie czy spółdzielnia daje wytyczne co do przeprowadzenia remontu w mieszkaniu ? Tak jak to się dzieje w przypadku mieszkań komunalnych ?

Gość gość
Autorko, musisz się dowiedzieć jak to wygląda u Ciebie w spółdzielni, w każdej jest inaczej. Ja osobiście brałam udział w przetargu na czynsz, u mnie licytowała kwotę za metr kwadratowy, podpisywałam umowę na czas określony z możliwością przedłużania, bez możliwości wykupu mieszkania na własność. Brałam udział w co najmniej kilku takich licytacjach i mieszkania były w kompletnie różnym stanie, w zależności od tego kto tam wcześniej mieszkał.

Gość gość
Tutaj umowa jest dożywotnia to na pewno wiem. Czyli w czwartek idę i muszę tego kogoś kto tam będzie o wszystko wypytać. Najgorsze, że na to będzie 25 minut zaledwie...żeby obejrzeć mieszkanie i zadać wszelkie niezbędne pytania.

Gość gość
Zobacz -czy nie ruina -stan budynku (może sie wali i stąd wystawiają ) -sąsiedztwo społeczne -meliny mordownie patologia Cyganie -sąsiedztwo typu spalarnie śmieci *****iwe szosy (od 6 do 22 okna nie otworzysz) -sprawdż czy mieszkanie nie po -spaleniu czy zalaniu czy np. przez 3 msc nie leżał tam nieboszczyk (autentyczna sprawa była ). Dopiero po tym podejmuj decyzje .

Gość gość
Okolica taka dość dość bo wiem gdzie jest to mieszkanie. Na myślenie będę miała bardzo mało czasu. Mam tylko nadzieję, że mieszkanie będzie do odświeżenia po prostu. Z tego co kojarzę okna tam są w dobrym stanie w całym budynku. Jest to niski dwukondygnacyjny blok tzn. parter i dwa piętra w niezłym stanie, nie wygląda jakby miał się posypać za parę lat. Stan mieszkania jest najważniejszy w tym momencie. Mogę zainwestować w zrobienie centralnego ogrzewania gazowego jeśli nie będzie z miasta bądź będą tam piece węglowe. Ale ruiny remontować nie zamierzam bo wyjdzie mnie to tyle co mieszkanie do zamieszkania na wolnym rynku pewnie...z resztą nie stać mnie na poniesienie aż takich kosztów. Kurde oby się udało, bo mam dość kiszenia się na 40 metrach na wynajmie... :(

Gość gość
Byłam, widziałam. Mieszkanie w stanie do zamieszkania ! Tylko jedno małe okienko do wymiany bo poprzedni lokator zostawił je po sobie wyrwane. Oby tylko nie było dużo ludzi na przetargu bo oglądających było sporo....ale większość szybko wyszła. Z ich komentarzy mogę stwierdzić, że oczekiwali luksusu i nie wiadomo czego :o

Gość jankaa89821
Też się zastanawiam nad takim mieszkaniem, ale powiem szczerze, że najpierw na ten temat muszę się wiele dowiedzieć. Na stronie https://www.portalzp.pl/ warto sprawdzić sobie wszystkie możliwości i na takiej stronie warto też doczytać wszystkie, warunki, aby było lepiej.