Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy bylibyscie w stanie odrzucic materializm

Polecane posty

Gość gość

telewizor, telefon, samochod, kosmetyki, trendi ciuchy, gadzety i zyc skromnie?

Gość gość
nie

Gość gość
kariera, pieniadze, medialna obsesja na punkcie seksu i wygladu, plytkie rozmowy.... mam dosyc tego wszystkiego

Gość gość
Tak, czynie to sukcesywnie od kilku miesiecy i przyznam szczerze- im mniej posiadam tym jestem szczesliwsza :)

Gość gość
Tak!!! Byc, nie miec!!! W zyciu licza sie " male " rzeczy.. Niestety ludzie o tym zapominaja... Nie znaja wartosci, honoru, dumy. Tylko kasa ich jara.

Gość gość
a ciuchy kosmetyki, gadzety tak..to mialam ale dach nad glowa i jedzenie??sory..nie da bez tego..a na to trzeb a zap***alac chyba zebym mila juz gdzie mieszkac, to wystarczyl by mi ogrod i nawet 1000zl na miesiac/za cene wolnosci spania do 12/bajka///nie trzab ,i drogich rzeczy by byc szcesliwa

Gość gość
To jest nas wiecej :) przyznam, ze oddalam sporo kasy, ktora moglam wydac na siebie na cele charytatywne, a siostra sie mnie doczepila ze nie kupuje sobie nowych kosmetykow i wygladam jak wygladam :P

Gość gość
Byłbym, tylko po co? TV nie oglądam, telefon, samochód, komputer (nie wspomniany) są mi niezbędne do pracy, mógłbym znaleźć inną -ale swoją lubię. Nie jestem gadżeciarzem. Nie wydaję kasy na zbędne rzeczy. Ale te nieliczne które mam lubię mieć dobrej jakości.

Gość gość
samochód się przydaję, nawet stary grat byle tylko jeździł bo daje mi pewne poczucie wolności, a z reszty wymienionych rzeczy nie potrzebuje

Gość gość
w imię czego miałabym z tego rezygnować?

Gość gośćViM
Uważam, że ludzie powinni być minimalistami. Porównajmy życie pierwszych ludzi na ziemi. Ich celem było zdobycie pożywienia, czyli głównie upolowanie zwierzyny, znalezienie dachu nad głową, czyli jaskini, zapewnienie odzienia oraz ognia, żeby nie zamarznąć. Współczesna cywilizacja nie ma większych potrzeb niż ta żyjąca ileś tysięcy lat temu. Wszystko, co posiadamy ponad w/w , czyli wyżywienie, dach nad głową i ubranie, to jedynie wygoda, chęć posiadania jeszcze więcej i więcej. Powinniśmy być wdzięczni, że teraz mamy łatwy dostęp do tych najważniejszych rzeczy i skupić się na szczęściu rodzinnym, a nie materialnym.