Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przekonać 8,5 miesięczne dziecko do picia wody?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko wcale nie chce pić wody. Na początku rozszerzenia diety popełniłam błąd, ponieważ nie dawałam dziecku wody. Dziecko od początku pije rozcienczone herbatki, soki typu bobofrut i bobovita. Do tego nie potrafi pić z kubka niekapka strasznie przy tym wrzeszczy jak próbuję mu podać napój w takim kubeczku. Muszę natychmiast przelewać do butelki ze smoczkiem. A i picie zawsze musi być ciepłe jak daje w temp. pokojowej krzywi się i nie chce pić. Myślałam, aby do wody wciskać sok z pomarańczy, żeby wzbogacić smak wody. Jak wam się udało przekonać dzieci do wody i picia z kubka niekapka?

ja od poczatku dawalam dziecku wode. Ja bym ci radzila stopniowo wprowadzac wode. Tzn mieszac te soczki, najpierw 1/4 wody - 3/4 soku.. za jakis czas dac mniej soku, wiecej wody..az za jakis czas bedziesz robila pol na pol...i coraz bardziej zmniejszala ilosc soku. Takim sposobem za jakis czas bedziesz dawac tylko wode....Teraz dziecko jest przyzwyczajone do slodkiego smaku, wiec woda mu nie smakuje...

za 15 lat sie skrzywi jak nie oddasz mu 1/3 pensji, ale i tak oddasz albo zapytasz na kafe czy to normalne buhahaahha.... jak mu sie zachce pic to i wode z kaluzy wypije

Gość gość
Ja sie dziwie czemu matki daja dzieciom te syfiaste soczki a potem sie dziwia, ze dziecko wody nie chce

Gość gość
a mi sie do tej pory nie udało chociaż ma 13 msc, bo dziadkowie dawali posłodzoną wodę. Już sobie to odpuściłam. Teraz pije herbate lekko poslodzoną i co z tego, bez przesady nic mu nie bedzie. U nas w rodzinie nikt nie pije zwykłej wody, więc dziecko i tak będzie piło to co wszyscy piją.

Gość gość
Dlatego ja nie dawałam w ogóle soków - to jest zbędny element diety, a jeśli już to jako powiedzmy "przekąska" od czasu do czasu. To jest prosty krok do nawyku picia słodkich napojów na okrągło. U nas akurat wszyscy pijemy wodę. Nie jestem jakąś świruską, ale uważam, że po słodkim jeszcze bardziej chce się pić. Myślę, że najlepiej będzie rzeczywiście coraz bardziej rozcieńczać napoje. Z niekapkiem możesz się na razie wstrzymać. Albo próbować różne modele. Mój starszy syn nauczył się dopiero koło roku pić z niekapka, a z kolei córka ma teraz 9 m-cy i pije z kubka ze słomką, bo niekapek w ogóle jej nie podpasował.

Gość gość
Nie wiem po co matki piszą, że nie dawały soczku? Autorka przyznała się do błędu i chyba wystarczy. Autorko nie będzie łatwo nauczyć dziecko pić wodę. Z drugiej strony mogę Cie pocieszyć da się to zrobić i naprawdę w porę zorientowałaś się, że soczki to nie jest najlepsze wyjście. Ciężko coś poradzić ponieważ nie napisałaś kiedy dziecko pije te soczki. Nie licząc soczków ile pije mm? Z ogólnych rad: nie dawaj picia w trakcie jedzenie. To tyczy się nie tylko soczków ale i wody. I nie chodzi o to, że woda zapycha żołądek i dziecko mniej zje. Chodzi o to, że woda neutralizuje soki żoładkowe i żoładek nie jest w stanie odpowiednio strawić pokarmów. Proponuję odstawić wszelkie soczki. Jeżeli nawet nie mają cukru to i tak witamin mają naprawdę śladkowe ilości. Są najczęściej pasteryzowane. Jeżeli dziecko nie tknie wody to podawaj z sokiem wyciśnietym np. z pomarańczy, marchwi. jabłka. Jeżeli dziecko nie będzie chciało pić to próbuj różnych owoców i warz. Stopniowo podawaj wodę. Niech ta woda leży na stoliku cały dzień. Nie wolno ganiać za dzieckiem z wodą. Ale co np. dwie godziny sugerować czy nie chce się napić. U nas zadziała zabawa raz pije mama raz dziecko. Piłam z kubeczka a potem dawałam dziecku. I tak na zmianę. Moje dziecko nie lubiło pić z kubeczka niekapka. Jaki masz niekapek? Jeżeli masz w środku mechanizm, który powoduje, że woda sama nie wylatuje. Wymij go. U mnie dziecko nie chciało z tym pić. Wiadomo, że będzie się zalewać ale będzie piło wodę. Inny sposób to butelka ze słomką lub zwykły kubeczek. Jeżeli dziecko chętnie pije ze zwykłego kubeczka to kup taki wyprofilowany. Temat picia wody to temat rzeka:). A co Wy pijecie? 8,5 miesięczne dziecko już widzi co rodzice piją i często chce to samo:).

Gość gość
Problem sam się wkrótce rozwiąże, jeżeli wy rodzice pijecie wodę. Maluch sam bedzie wolał wody.

Gość gość
Moje dzieci tez nie chciały pic wody. W OGÓLE, drugie dziecko to nawet soków nie chciało. Oczywiście rozmawiałam o tym z pediatrą, która mi powiedziała, że jeżeli dziecko sika to jest ok. TERAZ chętnie piją wodę , nawet wołają aby im nalać. Fakt : my w domu pijemy dużo wody butelkowanej :)

Gość gość
Całe dzieciństwo piłam słodkie soki, herbatki a wody nie lubiałam do 15-16 roku życia. I wiecie co wam powiem- teraz najbardziej lubie wodę i pije jej najwięcej w ciągu dnia. Tak jak ktoś napisał jeśli sami pijecie słodkie napoje to bez sensu dawać dziecku wodę bo i tak bedzie chciało od rodziców. Moja córa też pije wode z sokiem, samą wodę w małych ilościach tyle co ode mnie. Ale ona ledwo się mieści w wagą na siatce centylowej, może gdyby była w górnych granicach to próbowałabym to zmienić ale w jej przypadku wole żeby wypiła porcje owocowego soku tłoczonego między posiłkami nić wodę.

Gość gość
Dziękuję za rady. Dziecko pije wodę:-) hurra! Muszę tylko na 50ml wyciskac 1/6 soku pomarańczy i wypija ze smakiem. Wywalilam herbatki i soczki z bobovity i więcej ich nie kupię. My z mężem pijemy głównie wodę, nie wiem po jaką cholerne uczyłam dziecko pić te soki, ale grunt że jesteśmy na dobrej drodze. Kubka niekapka dalej nie uznaje denerwuje go ten płaski ustnik nie wie co z nim zrobić. Próbowałam pójść za rada jednej z was i wyjąć uszczelke, ale wtedy dziecko się ksztusi. Mamy kubek philips avent, może wstrzymam się jeszcze z nauką picia z niego.