Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego większość ciąż kończy się teraz przenoszeniem a porody są wywoływane?

Polecane posty

Gość gość

Kiedyś kobietę bóle chwytały w domu, lub w innym miejscu, w którym się znajdowała i zawożono ją do szpitala, a teraz wśród znajomych i kobiet z rodziny obserwuję, że większość ciąż jest przenoszonych, do 2 tyg po terminie- co akurat zależy od szpitala. Nic nie zaczyna się samo, naturalnie, tylko w wyznaczonym dniu stawiają się w szpitalu i poród jest wywoływany. Moja siostra miała termin porodu na 19 marca i jak nic nie zacznie się dziać, a ktg będzie w normie, to 30 marca, 11 dni po terminie ma się stawić na wywoływanie porodu. Oczywiście cuduje z myciem okien, z piciem ziół i innymi specyfikami, które maja sprawić, że urodzi naturalnie, ale najczęściej to nie działa. Czemu tak się dzieje i czemu coraz częściej?

Gość gość
To chyba w twojej rodzinie tak jest. Może takie macie geny;). U mnie wśród rodziny i znajomych nie było wywoływania porodu.

Gość gość
Pierwsze słyszę, ze większość. Większość właśnie rodzi się w terminie . A czym jest ten termin? 3 tygodnie przed i 10-14 dni po wyznaczonej dacie porodu. Wiesz to, że kiedyś było tak a nie inaczej nie znaczy że wtedy było dobrze.

Gość gość
Dziwne pytanie. Pomyśl lepiej, co stałoby sie z tymi dziećmi, gdyby poród nie był wywoływany.

Gość gość
Kiedys bylo tez wiecej zgonow i wiecej martwych dzieci sie rodzilo przez to ze nie bylo monitorowane i kontrolowane malo kto na usg chodzil a lekarza tez widzialy na porodowce pierwszy raz przez cala ciaze

Gość gość
Dlatego ze dzieci wiedzą jaki popierdzislony jest ten świat i nie chcą wychodzić

Gość gość
No wlasnie duzo slysze wsrod znajomych o wywolywaniu porodu, a jeszcze czesciej o wywolaniu konczacym sie cesarka. Sama mialan wywolywanie 3 dni po terminie bo nic sie nie dzialo tylko jak poszlam na ktg to okazalo sie zd jest 5 cm rozwarcia a skurczy zero i musieli wywolywac.

Gość gośćania
po terminie wrazsta prawdopodobienstwo wydalenia smółki -dlatego wywołują to po pierwsze po drugie co to za magiczny argument-,,kiedys"? a masz jakieś dane statystyczne na ten temat czy tylko wspomnienia kobiet w rodzinie? ciotek babć i mamy? bo to nie miarodajna grupa badawcza u mnie w otoczeniu (rodzilam 10 miesiecy temu)wiekszosc ok 39-40 tyg urodziła SN i co w zwiazku z tym? mam wysnuć wnioski na całą populacje?

Gość gość
Ja dwoje dzieci urodziłam przed terminem, syn 13 dni przed terminem a corka 6 dni przed wyznaczona datą.

Gość gość
I znowu. Znam 6 kobiet więc wiem jak jest u wszystkich :P A mam pytanie, jak wg Ciebie KIEDYŚ określano dokłądny termin i jak oceniano czy ktoś przenosił czy nie? Bo nawet teraz lekarze często mają z tym problem i są odpowiednie widełki, a jak rozumiem to kiedyś byli lepszymi specjalistami?