Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Witam. Spóźnił mi się okres o tydzień (przeważnie tak się spóźnia), jednak nie zabezpieczyliśmy się z chłopakiem, więc postanowiłam zrobić test ciążowy, wyszedł pozytywnie. Na drugi dzień byłam umówiona z lekarzem, ale dla pewności zrobiłam drugi test, także wyszedł pozytywnie. Popołudniu byłam u lekarz,stwierdził, że najprawdopodobniej jestem w ciąży skoro 2 testy tak wykazały, ale to tak wczesna ciąża, że ciężko mu w 100 % potwierdzić. Przepisał mi lek na podtrzymanie mniemanej ciąży (widać pęcherzyk, ale lekarz twierdzi,że to nie oznaka że pojawi się płód), który się nazywał DUPHASTON. Kazał go brać 7 dni 3 razy po 1 tabletce dziennie i odstawić. Jestem po przebytej ciąży, która przebiegła książkowo, więc nie znam tego leku. Postanowiłam poszukać informacji w internecie i znalazłam dużo na temat że jak odstawie mogę poronić:( Dlaczego więc lekarz kazał odstawić po tygodniu? Proszę o pomoc. Ciąża nie jest zagrożona, bo jest tak wczesna że wg nie jestem pewna czy jestem w ciąży:(

Gość mężatka bez podszywu
Proszę masz link może dostarczy ci kilka informacji. Ja też kiedyś brałam duphaston ale ma wywołanie okresu, i to było z rok temu.

Przeczytałam, ale dalej nie wiem czy przerwanie brania tego leku nie sprawi że poronie? Mam silny orgaznizm i pierwsza ciąża przebiegała od początku super i synek jest zdrowy,mało choruje, więc po co jakis dodatkowy lek i po co go przerywac?

Gość mężatka bez podszywu
Ja ci nie odpowiem, bo jestem przed pierwszą ciążą. Ale mogę poradzić jedynie, abyś przestała się tak denerwować bo to w twoim stanie niewskazane :) trzymaj się ciepło.

Gość gość
brałam duphaston do połowy ciąży, leku nie powinno odstawiać nagle, tylko stopniowo, po drugie skoro już Ci go zapisał, to powinnaś go brać min do 12 tc, dziwny ten lekarz

Gość Natalia_12345
A zakladajac ze odstawie lek tak jak kazał lekarz i to nie przerwie ciazy... czy moze stac sie cos maluszkowi? Np cos w rozwoju nie tak??

Gość gość
A co ty masz za lekarza ? To napewno ginekolog ? Który lekarz przepisuje zdrowej kobiecie ze zdrową ciąża dupfaston? ??? Ja to brałam w ciąży ale moja ciąża była zagrożona . A ty nie rozumiem tego.

Gość gość
Spokojnie... Ja bylam u gin w 5tc,lekarz zauwazyl ze mam przekrwiona szyjke wiec przepisal mi duphaston. Bralam 2opakowania 2x1tab. Moze cos zauważył a Ci nie mowil tylko dal d/upka i tyle. Odstawialam stopniowo... Biorac 2xpol tabletki pozniej 1xpol tabletki dziennie az skonczylam paczke. Odstawialam moze 4dni tzn te zmniejszone dawki a wczesniej z zaleceniem lekarza... Duphaston nie jest na wywolanie miesiaczki, ani utrztmanie ciazy... On reguluje hormon i tyle! A nie ze ma dzialanie takie czy takie... Nie pamietam juz jaki to był hormon ale na necie pewnie znajdziesz. Ja zaufalam swojemu lekarzowi i coraz blizej konca :)))) wiele znajomych tez bralo d/upka i dzis bawia maluchy. Poczytaj ulotke najlepiej, za bardzo nie sugeruj sie wpisami bo ludziom juz w glowach sie przewraca, wierza ze szczepionki sa zle a potem dzieci na ospę czy odre umieraja... Jesli ufasz ginowi, rob co mowi!

Gość Natalia_12345
Odstawilam tabletki tak jak kazal lekarz i jest wszystko ok :) jak je bralam przez tydzien myslalam ze "umre" tak mnie meczyly dolegliwosci ciazowe mimo pierwszych tygodni :) odstawilam i jak reka odjal tak jak w pierwszej ciazy :) jedyny objaw to brak miesiaczki :) pozdrawiam i trzeba sluchac lekarza on wie co robi :)