Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zbyt niski zasiłek macierzyński wypłacany przez ZUS

Polecane posty

Gość gość

Mam do Was pytanie, może któraś z Was miała podobna sytuacje. W sierpniu urodziłam dziecko i wybrałam roczny macierzyński 80% pensji. I tak pracodawca wypłacal mi macierzyński 1150zl (będę pisać kwoty żeby była jasność) i tak co miesiąc. 31.12 wygasła mi umowa i obowiązek wypłaty zasiłku przeszedł na ZUS i teraz dostaje 1000zl zasiłku, a jeszcze się okazało, że powinno być mniej ale łaskawie mi doplacaja do pełnego 1000zl. Jakim cudem zasiłek tak się zmniejszyl? Napisałam pismo do ZUS z prośbą o wyjaśnienie, ale mają miesiąc na odpowiedz :/

Gość gość
Bo ustawa tak nakazuje, ciesz się że wogole dostajesz

Gość gość
Mam się cieszyć, ze dostaje zasiłek, który mi przysługuje? A jaka ustawa nakazuje aby ZUS wypłacal niższy zasiłek niż pracodawca?

Gość gość
Bo nie jestes juz zatrudniona wiec przechodzisz na kosiniakowe czyli 1000 zl. Zus nie ma obowiazku wypłacać ci zasiłku takiego jak pracodawca bo wedlug przepisow jestes bezrobotna.

Gość gość
ja myślałam, że czegoś się tu dowiem, a tu takie pierdy. 'Pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński, jeżeli w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego urodziła dziecko lub przyjęła dziecko na wychowanie." a nie kosiniakowe :/ to przysługuje bezrobotnym. a ja byłam zatrudniona!

Gość gość
Dziewczyny mają rację! Jesteś bezrobotna i należy Ci się tylko tysiąc jak kosiniakowe. Przejął cię ZUS i więcej nie dostaniesz na 100%.twoje nerwy nic nie dają taka jest prawda niestety

Gość gość
Trzeba było zabrać 100%przez pół roku,a potem 60%jak wiedziałas ze ci się umowa kończy.

Gość gość
a jak nie było kosiniakowego to co inne dziewczyny dostawały? przecież nieraz jakaś osoba pisała pytanie co zrobić jak jej sie umowa kończy, co z macierzyńskim i odp była "będzie wypłacać ZUS". poza tym byłam w ZUSie i babka powiedziała mi ze powinien być taki sam zasiłek. pracodawca przekazuje dane do ZUS i oni maja obowiązek przejąć zasiłek. moje pytanie jest takie dlaczego on się obniżył. wg zaświadczenia które dostałam to za styczeń miałam mieć 980 a za luty 910 zł :/ to jest nielogiczne, skąd te kwoty. dlatego nie zgadzam się z tym co piszecie.

Gość gość
Autorko pisza bzdury. Jezeli w dniu porodu bylas zatrudniona to masz wyplavany zasilek macierzynski a nie kosiniakowe. Natomiast dlaczego nizszy niz w przypadku wyplacania przez pracodawce noe wiem. Albo zadzon do zus albo czekaj na wyjasnienie. Kafe to nie jest dobre miejsce na zadawanie takiech pytan. Rozumiem ze zarabialas brutto ok. 1440 pln.