inffinito 0 Napisano Marzec 24, 2016 Duphaston biorę od krótkiego czasu. Będąc u ginekologa stwierdził brak samoczynnej owulacji - za dużo jakiegoś hormonu i z tego powodu też nie miałam miesiączki bardzo długi czas. Zlecił duphaston z racji tego, że chcemy mieć dzidziusia. Po pierwsze trzeba bylo czymś wywołać tą miesiączkę, wiec miałam go brac kilka dni, przerwac i czekać na okres - tak też, zrobiłam wszystko super, miesiączkę dostałam. Pojawia się tu problem, bo miałam znowu zacząć brać 16 dnia cyklu, ale gdy go nie biorę to miesiączka trwa ciągle, czyli nie chce w ogóle się skończyć. Moje pytanie, czy mogę brać ten duphaston cały czas, odstawiając na czas miesiączki, czy jeżeli będę go brała cały czas a nie od 16 dc to nie pomoże zajśc w ciąże i coś mi zablokuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 24, 2016 nie wiem za bardzo czy dobrze zrozumiałam o co ci chodzi. Jesli masz krwawienie cały czas po odstawieniu leku to powinnaś to zgłosić do lekarza. Nie powinnaś brać duphastonu przez cały cykl. (teoretycznie to jest jeden ze sposobów leczenia ale raczej innych schorzeń niz brak owulacji). Dawka duphastonu nie powinna blokowac owulacji sama w sobie ale na pewno może zakłucic naturalne działanie hormonów jak jest brana w nieodpowiednim czasie. Poczytaj najpierw jak działa cykl kobiecy. Jakie hormony kiedy są uwalniane, to ci pomoże zrozumieć jak ma działać duphaston. Duphaston najczęściej jest przepisywany między 16 a 26 dniem cyklu żeby zastąpic lub tez wspomóc naturalny progesteron który powinien się wydzielać po owulacji. Spadek progesteronu (w tym wypadku odstawienie duphastonu) poza miesiączką powinno spowodować wyrzut estrogenu, który z kolei ma duży udział w procesie dojrzewania jajeczka. W efekcie z pękniętego jajeczka powinien sie wydzielać lepszy naturalny progesteron i tak z cyklu na cykl ten stan powinien sie polepszać az do momentu gdy organizm będzie funkcjonował sam. To że dostałaś miesiączkę po duphastonie to nie jest gwarancją że miałaś owulację. Miesiączka po duphastonie może (ale nie musi) być jedyne efektem odstawienia preparatu. Tak naprawdę to powinno się duphaston brac prawidłowo 2 dni po owulacji a nie od konkretnego dnia, ale lekarzom jest łatwiej powiedzieć że od dnia do dnia niż tłumaczyć jak rozpoznać owulację, a większośc***acjentkom też jest łatwiej przyjąć to, niz zawracać sobie głowę mierzeniem temperatury wykonywaniem testów owulacyjnych czy tym podobnym. Poza tym na początku leczenia często nie ma tej owulacji więc lepiej przyjąć że pacjentka ma przyjmować między dniem 16 a 26. Jeszcze jedno. Na twoim miejscu skupiłabym się tez na tym co spowodowało brak tej owulacji jesli się staracie o dziecko. Często przyczyną utraty owulacji i miesiączki jest to że gdzieś tam pojawił się jakiś stres albo zmiana diety, albo choroba i wtedy duphaston pomaga ale jesli przyczyna jest gdzieś indziej to przyjmowanie duphastonu może być tylko tymczasowym rozwiązaniem. Pierwsze co bym radziła zbadać to prolaktyna ona najczęściej jest przyczyną blokowania owulacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
inffinito 0 Napisano Marzec 25, 2016 Tak, robię testy owulacyjne, mierze temperaturę, ale lekarz stwierdził za mało progesteronu ( przez co brak miesiączki) i przepisał duphaston. Tylko najwidoczniej nie działa tak jak powinien. Nie wiem teraz które krwawienie było "prawidłowe" i od ktorego liczyć, aby ponownie go zażywać, bo miałam miesiączke, 2 dni bez i znowu miałam krawienia miesiączkowe 2 dni. Dlatego też pytam, czy normalnie mam patrzeć na owulację i nie przejmować się tymi "dodatkowymi" krwawieniami, czy też może to wykluczyć zajście w ciąże. Pierwszy raz biorę duphaston i nie wiem dokładnie jak się z nim obchodzić i czym zaczynac się martwić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 25, 2016 Jeśli wiesz kiedy owulacja to nawet lepiej. Zacznij dwa dni po owulacji i bierz przez 10 dni takie dawki jak ci zalecił lekarz. tu masz trochę więcej informacji http://wiki.28dni.pl/abc_progesteronu_i_duphastonu Tam w informacji jest punkt "9. Należy pamiętać, że stosowanie Duphastonu jest leczeniem objawów a nie przyczyn. W ramach leczenia przyczyn można stosować magnez i witaminę B6. " U mnie później to ten magnez sam wystarczał na tego typu problemy. Pamiętam żeby go brać w okresach wzmożonego wysiłku w okresie letnim a także co jakiś czas profilaktycznie jak np odczuwam jakieś symptomy jego niedoboru i od dłuższego czasu nie mam problemów z cyklem. Przy duphastonie też nie zaszkodzi go przyjmować. Większość problemów z cyklem powstaje w wyniku niedoborów a kobiety często o tym nie wiedzą że można sobie łatwo w ten sposób pomóc i niestety czasami jest już za późno żeby sam magnez tylko pomógł i potrzebne sa drastyczniejsze metody leczenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach