Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimi123321

Grudki, jak przejsc ten etap?

Polecane posty

Gość mimi123321

Moj synek ma 9 m-cy. niestety nie ma jeszcze zabków. Gotuje mu sama - blenderuje zupki. oprocz tego je deserki, chrupki kukurydziane i pije mleko. Mimo ze chrupki odgryza dziaselkami i zjada bardzo szybko, bezproblemowo o tyle grudki w zupie sa problemem. nie gryzie ich dziaselkami tylko meczy sie polykajac jak leci. Boje sie mu dac cos wiekszego do raczki - np kawalek ugotowanej marchewki czy ziemniaka. nie wiem jak ugryzc ten temat. moze pozostac przy zupkach z mla iloscia grudek az do pojawienia sie zabkow?

Gość gość
Kurcze mam ten sam problem. Zupki tez blenduje. Owoce jak robie deser to tylko widelcem rozdrabniam. Nie dlawi się. Chrupki czy pietki z chleba tez sobie je. Dodam że też ma 9 mies. i ani jednego zęba. Jednak zupek tez z kawałkami mu nie daje

Gość gość
Naprawdę nie dajecie grudek? Moja corka ma 9 m-cy , ma dwa zęby i radzi sobie doskonale. Spokojnie daję jej jedzenie do rączki a obiady czy owoce to tylko przetracone widelcem. To moje drugie dziecko, syna też szybko uczylam żuć i nigdy się nie zadlawil.

To dobrze to ugotujcie nech to mięciutkie bedzie bardzo. Znam dziewczynke co tez żadnego zabka nie miałam a sobie radzila. Teraz ma 14 m-cy i tylko jedynki i od dwóch miesięcy je kanapki

Gość gość
Gorzej jak chce się dać słoiczek z bardziej rozszerzonym składem. Po 6miesiącu wszystkie mają ryż niezblendowany.

Gość mimi123321
Głównie chodzi o to ze jak sa wieksze grudki w zupie to nie ma odruchu zucia tylko chce to połknac w całości i wtedy sie meczy. natomiast chrupki czy chleb zuje i radzi sobie swietnie. nie blenderuje na papke, drobne grudki sa i wtedy zjada ok. Ale np jak dostaje caly ryz to jest problem.

Gość gość
Nie ważne czy dziecko ma zęby czy nie. Chodzi o umiejętność rozdrabniania i przeżuwania. A to naprawdę nie zależy do zębów. Mój syn ma 11 miesięcy, 4 zęby a dalej potrafi połykać duże kawałki. Owszem ładnie przeżuwa. Dzieci bardzo często połykają kawałki. Po pierwsze zawsze być przy dziecku jak zjada posiłek, po drugie nauczyć się pierwszej pomocy przy zakrztuszeniu. Najgorsze są twarde ostre kawałki pożywienia. Dlatego unikać kawałków marchewki, pietruszki, twardszych owoców. Ale inne produkty można w tym wieku podawać. Gotowane warzywa, można lekko podgotować owoce np. jabłka. Robić kulki warzywne, ryżowe. Dziecko samo z siebie nie nauczy sie przeżuwać. W tym wieku można podawać rozdrobione produkty, ale trzeba już zastępować większymi kawałkami.