Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozbita rurka termometru pokojowego, poraźdzcie coś

Polecane posty

Gość gość

Czyszczac termometr pokojowy, urwał mi się fragnemt górnej części rurki, w której jest rtęć. Rtęć sie nie wylała, termometr działa normalnie, tylko ma oderwaną tę górną część- od 40- do 45 stopni. Czy taki termometr stanowi zagrożenie? Działa ok, żeby się rtęć wylała temp. musiałaby wzrosnąć w pomieszczeniu do 40 stopni. CZy mogę go nadal używać w pokoju, czy może on stanowić zagrożenie?

Gość gość
W termometrach pokojowych nie ma rtęci tylko alkohol, rtęć jest w termometrach medycznych do pomiaru gorączki

Gość gość
Najgroźniejsze są opary rtęci, takiego termometru nie można stosować ani nawet wyrzucić do śmietnika, należy go zutylizować. Upewnij się jednak, że jest to termometr rtęciowy, nie alkoholowy. Jaki jest kolor słupka?

Gość gość
Kolor słupka jest niebieski. Termometr jest stary- przeszło 30 letni, więcx moze w nim być rtęć.

Gość gość
wywalilabym,po co ryzykowac?

Gość gość
rtęć jest srebrna, a poza tym, ta ilość w termometrze, to może zawszkodzić..komarowi. nie dajcie sie ogłupiać, jeden papieros, albo skręt, kieliszek wódki, czy butelka piwa jest bardziej szkodliwa niż taka ilość rtęci co jest w termometrze. zresztą jak niebieski to alkohol.

Gość gość
gdy byłem dzieckiem rozbiłem termometr wyłapałem tę rtęć i trzymam ją do dziś :D w jakiejś szklanej buteleczce było to pewnie ze 35 lat temu jakoś żyję w twoim jest alkohol

Gość Agnieszka657
Moim zdaniem nie ma co ryzykować. Przecież termometry nie kosztują dużo. Jeśli nie masz pewności, po prostu go wyrzuć i kup nowy. Tutaj możesz sobie trochę poczytać na temat wyboru termometru: https://www.budujesz.pl/wiadomosc/termometr-jak-wybrac-jaki-najlepszy/1186/ . Sama też skorzystałam, bo przymierzam się do kupna termometru do pokoju. I pewnie zdecyduję się na taki z alkoholem, bo wydaje mi się najpewniejszy.