Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak można rozwiązać tą chorą sytuację?

Polecane posty

Gość gość

Co powinnismy zrobić w takiej sytuacji rodzinnej? Wujek lat 60, nie ma od 2 lat pracy. Jest po rozwodzie, ze swoimi dziećmi też specjalnie nie utrzymuje kontaktu.W każdym razie nie ma nic, właściwie to ma jeszcze długi. Na początku mieszkał u kolegi ale ten go w końcu wywalił. No i teraz on przeprowadził się do naszej miejscowości i zamieszkał z naszą babcią a jego matką. Babcia mieszka w naszym małym mieszkanku więc to nawet nie jest jej mieszkanie i to my mamy kłopot, ponieważ wujek jest na bezrobociu ale nie widać żeby chciał iść do pracy. Ciagle twierdzi ze nie nadaje się do pracy i liczy ze dostanie rente. Tylko ze renta to za mało żeby się usamodzielnił i on nie umie zrouzmiec ze i tak musi pracować. No i tak minęło pół roku jak tu mieszka, nic nie robi i jestem pewna że liczy że już tu zostanie ze mu pomożemy. Jak rozwiązać tą chorą sytuację, kto z nim powinien porozmawiać? Bo moja mama to jego siostra i widać ze jest miedzy młotem a kowadłem,babacia przecież tez nie wygoni syna. A ja o ile jestem chętna mu pomóc to już nie godzę się na to aby on nic nie robił i liczył na to ze zostanie u nas na starość bo niby dlaczego ja mam się nim opiekować?

Gość gość
W takim razie utrzymanie wujka spadnie na Ciebie?

Gość gość
może utrzymanie to nie bo pewnie jakąs tam rencinę dostanie, ale martwi mnie to żeby nie było sytuacji ze on u nas zostanie. A wychodzi na to ze on tak kombinuje, bo poki co nikt mu nie powiedział wprost że ma się usamodzielnić.

Gość gość
Dziwna sytuacja. A kto go utrzymuje? Skoro nie ma kasy? Pewnie babcia placi za niego? Ja porozmawialabym z mama i tata niech dadza wujkowi jasno do zrozumienia ze do emerytury ma jeszcze 5lat( przy dobrych wiatrach), a rente sie dostaje jak sie jeat chorym. Renta socjalna dla osob niepracujacych to niecale 400 zl wiec jak on zamierza za to zyc? Wy bedziecie musieli za niego lozyc. Ja dalabym jasno do zrozumienia np ma pol roku na znalezienie sobie mieszkania np niech zapisze sie w kolejke do burmistrza albo idzie do mopsu jako bezdomny... Po czasie cos dla niego znajda jakas mala klitke. Wy musicie byc stanowczy bo wujek ewidentnie ma ochote uwic sobie gniazdko i juz nic nie musiec robic.

Gość gość
A jesli to mieszkanie babci i wy mieszkacie u niej to niestety ale to ona dyktuje warunki.... W takim razie twoi rodzice domagaja sie jedynie zeby nie trzeba bylo go utrzymywac. A ty sie tak nie martw, ze spadnie na ciebie obowiazek pomocy staremu wujkowi, zawsze mozesz sie wyprowadzic z domu jak dorosniesz.....

Gość gość
A gdzie pracował wcześniej? Na czym się zna?

Gość gość
niech jedzie do holandii, tam pracy mnóstwo, i to prostej, da rade chłopina

Gość gość
Pracy jest od groma ale jak komus się nie chce i udaje że jest strasznie schorowany i nie nadaje się do pracy to co wtedy zrobić?

Gość gość
napisała, że to jej mieszkanie

Gość turystyka jednostronna
kup mu bilet autobusowy ( jednostronny ) na wycieczke do Londynu

Gość gość
Co zrobic co zrobic. Wyciagnac reke po 500 zl na utrzymanie wujka albo kazac sie wyniesc.

Gość gość
Bykowcem go po nerach jak nie chce pracować. Bo kto nie pracuje ten nie je.

Gość gość
Bykowcem go po nerach jak nie chce pracować. Bo kto nie pracuje ten nie je.

Gość gość
Rodziny z dziecmi czekają latami na lokum to nie sądze ze jemu jakies przydzielą

Gość gość
Piszesz,że to Twoje mieszkanko. A Twoja babcia nie ma swojego mieszkania, że musi mieszkać u wnuczki na mieszkanku? Ty też tam mieszkasz?

Gość gość
Takim osobom po których 'nie widać' ze chcą iśc do pracy trzeba zwyczajnie tę pracę załatwić za nich. Wtedy można postawić ultimatum, albo pracujesz i się utrzymujesz albo fora ze dwora. Jak zacznie mieć własne pieniądze to tez inaczej spojrzy na przyszłość. Stary jeszcze nie jest na tyle żeby sobie jakoś życia nie ułożyć.

Gość gość
Ok ale nawet jak mu załatwimy tą pracę to co dalej? Gdzie on ma mieszakać, nie ma nic, został z niczym. Na wynajęcie meiszkanie go stać też nie będzie.

Gość gość
jesteście bierne, żadna nie chce się wychylać, wujek pomieszkuje już pół roku. Zabawne :)

Gość gość
Ludzie nie patrzcie 10 lat do przodu jak wujek 70 dobije, tylko teraz załatwić mu robotę i koniec, dalej jakoś się przecież ułoży, lepiej czy gorzej, ale to zmartwienie na potem. Chcesz mieć gotowy scenariusz to do wróżki idz.