Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prosze o porade prawna mądrą mamę. Dot. urlopu

Polecane posty

Gość gość

witam. Za przemądrzałe i złośliwe wpisy dziękuję". Mam ponad roczną córke. konczy mi sie zwykly urlp wypoczynkowy. Moja mała choruje i wymaga ciagłej rehabilitacji. Chciałam po urlopie wziąć opieke na chore dziecko a dopiero potem, jesli sprawa sie nie zakonczy wychowawczy urlop. Według przepisow na zgłoszenie sie do odbycia url. wych. mam 21 dni, jak to powodzic z wzieciem urlopu na chore dziecko? Czy po zakonczeniu np 60 dni urlopu na chore dziecko musze na 21 dni isc do pracy? Nie rozumiem tych przepisow, prosze o pomoc, z gory dziekuje. Ewelina

Gość gość
"O porade prawna" to sie idzie do prawnika a nie do" madrej mamy"

Gość gość
ponawiam pytanie, podziekowałam za rady z garnka.

Gość gość
Nie musisz wracać do pracy na 21 dni, masz 21 na złożenie wniosku o urlop wychowawczy po skończeniu macierzyńskiego. Możesz wniosek wysłać pocztą będąc na zwolnieniu na opiekę nad dzieckiem, pracodawca musi ci udzielić urlopu wychowawczego.

Gość gość
Ten zapis znaczy tyle, że powinnaś złożyć wniosek o wychowawczy co najmniej 21 dni przed terminem rozpoczęcia urlopu wychowawczego.

Gość gość
gościu z 11:26 bardzo Ci dziekuje za pomoc. Życzę Ci miłego dnia i wiele szczęscia. Dzięki

Gość gość
Gość z 11:26 źle pisze.

Gość gość
Wniosek o urlop wychowawczy nie składa się przecież zaraz po macierzyńskim. Wtedy jest urlop rodzicielski a nie wychowawczy. a dziecko autorki ma już ponad rok. Co do wychowawczego: "§ 7. Urlop wychowawczy jest udzielany na pisemny wniosek pracownika składany w terminie nie krótszym niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. " Czyli tak jak napisałam wcześniej.

Gość gość
dziekuje wszystkim za odpowiedz

Gość gość
Autorko jak rozpoznasz, która rada jest od "mądrej mamy", a która od osoby, która interpretuje przepisy po swojemu? Skontaktuj się z kadrową jak masz to zrobić.

Urlopu wychowawczego udziela się na pisemny wniosek pracownika. We wniosku pracownik wskazuje imię i nazwisko oraz wiek dziecka, na które ma być udzielony urlop, okres, na który ma być udzielony urlop oraz okres i liczbę części dotychczas wykorzystanego urlopu wychowawczego na dane dziecko. Wniosek o urlop wychowawczy pracownik powinien złożyć co najmniej 21 dni przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza korzystać z urlopu. Okres ten ma umożliwić pracodawcy zorganizowanie zastępstwa na stanowisku zajmowanym przez pracownika. Wniosek sporządzony w formie pisemnej, zawierając wymaganą treść i złożony we właściwym terminie, jest dla pracodawcy wiążący. W przypadku gdy pracownik wystąpi z wnioskiem o udzielenie urlopu wychowawczego bez zachowania 21 dniowego terminu, pracodawca może, ale nie musi udzielić urlopu we wskazanym przez pracownika terminie. Pracodawca ma jednak obowiązek udzielić tego urlopu nie później niż z dniem upływu 21 dni od dnia złożenia wniosku (§ 71). Wniosek złożony w innej formie niż pisemna (np. ustnie) nie jest dla pracodawcy wiążący, a więc na jego podstawie pracownik nie może domagać się udzielenia urlopu wychowawczego. Również niedochowanie przez pracownika ustawowych wymagań dotyczących treści wniosku może skutkować nierozpatrzeniem go przez pracodawcę.

Gość gość
czyli mam 21 dni na złożenie wniosku i nie moge tego uczynic np 10 dni przed rozpoczeciem url wychowawczego. Nie umiem czytac przepisow. Nie chce sie wkopać po prostu.

Gość gość
Tak, wniosek musisz złożyć min. 21 dni przed rozpoczęciem wychowawczego. Jeśli nie zachowasz tego terminu to urlop będzie ci się należał ale dopiero po min. 21 dniach od daty złożenia wniosku.

Gość gość
11.38 - -dokładnie, musisz się po prostu trzymać tego terminu 21 dni, o tyle wcześniej trzeba złożyć u pracodawcy wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego w wybranym terminie. Możesz spokojnie zrobić to pocztą, wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Dodatkowo polecam ci zadzwonić na darmową infolinię Państwowej Inspekcji Pracy, udzielą ci porady na 100% pewnej - numer wyszukaj w google, wpisz infolinia PIP i twoje województwo albo miasto.

Nie masz 21 dni na złożenie wniosku, składasz kiedy chcesz, prosty przykład: We wniosku wskazujesz datę rozpoczęcia urlopu wychowawczego 22 kwietnia, więc żeby z tą datą móc rozpocząć urlop wychowawczy, musisz wniosek złożyć najpóźniej 31 marca, wtedy 21 dni upłynie 21-go, a od 22-go jesteś na wychowawczym:)

Gość gość
tu autorka. Wielkie dzieki dobre kobiety :) oj prawnikiem byłabym kiepskim

Gość gość
naprawdę, tylko "mądra mama" potrafi odpowiedzieć na te pytania? bo ja myślę, że raczej w miarę ogarnięty człowiek, który potrafi wyszukać informacji w necie i wyciągać logiczne wnioski -.-

Gość gość
12:01 czyli tez masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, bo podziekowalam za tego wpisu wnioski jak twoje. Wiec naprawde ogarniety człowieku przeczytaj pierwsze zdanie mojego postu i wyciągnij jakies wnioski:)

W przyszłości jeśli będziesz miała podobne problemy możesz zasięgnąć pomocy u takiego specjalisty jakim jest http://www.securum.pl radca prawny wrocław Z tego co się orientuje również udziela porado-line