Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kontrolka w aucie

Polecane posty

Gość gość

wczoraj wracając od rodziny zapaliła mi się czerwona lampka w samochodzie z takimi jakby falami wodnymi i w niej zanurzonym termometrze?Czy wiecie co to oznacza? Czy mogę z tym bezpiecznie jeździć ze 2- 3 dni ?

Gość gość
Na moje "oko" to niski poziom płynu chłodniczego. Nie nie możesz tak jeździć. Musisz dolać tylko najpierw dowiedz się jaki masz ten płyn(nazwa), jaki kolor (różowy czy zielony) no i najważniejsze - NIE DOLEWAJ ZARAZ PO JEŹDZIE. POCZEKAJ AZ AUTO WYSTYGNIE ALBO NASTĘPNEGO DNIA NA ZIMNYM SILNIKU.

Gość gaajowy
tylko jak niebyło wcześniej ubytków płynu to by tak szybko ten płyn nie wyparował. Stawiam na wiatrak. Poprostu się niezałącza. Może to być bezpiecznią

Gość gość
na dworze niecale 10C i juz wiatrak ma się załączać? To jeszcze nie lato. pewnie ubytek płynu, albo padnięta uszczelka pod glowicą

Gość gaajowy
09.33. A zimą to się wiatrak niezałącza? Poza tym, padnięta uszczelka pod głowicą objawia się brakiem ogrzewania w aucie.

Gość gość
gajowy masz rację. Też obsjawiam wiatrak

Gość Lenuka
A jaki to samochód? Teraz wiele firm stara się ułatwiam klientom. Ja mam focusa i Ford ma taką aplikację motocraft gdzie są opisane wszystkie kontrolki i można je sobie sprawdzić.

Gość gość
obstawiam- miało być. Też tak miałem, a poprostu kabelek nie łączył

Zwróć uwagę na wskaźnik temperatury, jeśli przekracza na czerwone i wentylator się nie załącza, to może być wina wiatraka, połączeń przewodów, bezpiecznika lub czujnika temperatury, który załącza wentylator. Jeśli widzisz, że temperatura przekracza normę, to włącz ogrzewanie na maksa i ewentualnie uchyl sobie szyby- zawsze to obniży temperaturę cieczy chłodzącej. Sprawdź poziom płynu chłodzącego i czy nie pływa w nim biaława maź. Jeśli jest biaława maź, to znaczy, że jest uszkodzona uszczelka głowicy i olej silnikowy dostaje się do płynu chłodniczego. Sprawdź teź olej na klawiaturze zaworów odkręcając korek wlewu oleju do silnika, też nie powinno być białawej mazi. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, to poproś jakiegoś kolegę lub jedź do mechanika, może nie skroi Ciebie jak za zboże wciskając kit.

Gość gość
ja kiedyś nie pilnowałam płynów, ale mój tata zaczął mi na to zwracać uwagę, bo jednak to nie jest taka drobnostka. Dobry płyn do chłodnicy można kupić u tego producenta chemii motoryzacyjnej http://www.active-chem.pl/oferta.html.

Gość Partyka
Lenuka a ta aplikacja jest tylko dla tych co mają fordy czy każdy może ją ściągnąć?

Gość Epirenejka
Udalo mi się pobrac tą aplikację i wszystko wydaje się działać bez znaczenia na to jaki masz samochód. Najwięcej jednak korzystają Ci co mają twłaśnie tą markę, bo mają one call i rozpiskę tych kontrolek. Ale można korzystać z tego, że apka pokazuje najbliższe stacje bęzynowe i liczy czas zaparkowanego auta. Ma też opcję zapisania miejsca parkowania łacznie z poziomem garażu podziemnego. Będę testować ale wydaje się fajna.

Gość gość
Dla mnie czerwona kontrolka = wizyta w warsztacie. Nie znam się za bardzo na motoryzacji i nie chcę ryzykować poważniejszej awarii na drodze. Możesz podjechać np. stację - http://www.dekar.radom.pl/ tam mechanicy wszystkim się zajmą jak trzeba.

Gość gość
nie da się dalej jeździć jak się pali czerwona kontrolka, można oczywiście pilnować temperatury i studzić auto ale i tak trzeba to będzie naprawić u mechanika, najlepiej takiego gdzie dostaniesz paragon na wszystkie wymienione części, przyda się nie tylko do rejestrowania w narodowej loterii paragonowej ministerstwa finansów https://loteriaparagonowa.gov.pl/ ale też dlatego że za tą kontrolką może kryć się wiele awarii, od wiatraka po zwykły czujnik, lepiej więc wiedzieć za co się płaci

Gość matolka
Wszystko się da więc i jeździeć z tym tylko pytanie po co i jak dużo będzie nas to kosztować. Ja ze swoim Mondeo jak tylko zapaliła mi się kontrolka podjechałam do ASO. Niestety sprawdzanie i uzupełnianie płynów to powstawa codziennej eksploatacji auta. .

Gość Kajka3792
http://autokorbas.pl/firma/tutaj odpowiedzą na twoje wszelkie pytania. Ja z każdym problemem samochodowym do nich dzwonię. Firma AutoKorbas świadczy profesjonalne usługi z zakresu diagnostyki komputerowej i napraw układów elektronicznych, które szeroko uwidaczniają się w długoletniej działalności firmy.