Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paulina12345

Matura i zagrożenie

Polecane posty

Witam Chodzę do ostatniej klasy liceum ogólnokształcącego. W tym roku doszedł mi nowy przedmiot pt. "matematyka medyczna", gdy wybierałam tą szkołę, dyrektor informował nas, że będzie to przedmiot uzupełniający, wprowadzony specjalnie dla naszego rocznika dla przygotowania do matury, oraz będzie realizowany tylko na profilach biologiczno chemicznych. Ja i moi znajomi myśleliśmy, że będzie to matematyka połączona z biologią, jednak tak się nie stało. Od początku roku każdy ma z nim problem również ja, z normalnej matematyki mam proponowane 3 a z matematyki medycznej zagrożenie, tak jak połowa klasy. Przedmiot okazał się być totalną pomyłką, robione są na nim arkusze maturalne na ocenę. Nauczycielka potrafi dawać na nich zadania z rozszerzenia chociaż jesteśmy na podstawie. Stąd moje pytanie czy ktoś kiedyś spotkał się z czymś takim? mogę nie zdać przez taki przedmiot? przecież to tak naprawdę normalna matematyka tylko pod inną nazwą. Mam wrażenie, że szkoła w ten sposób selekcjonuje uczniów, kto nadaje się do matury a kto nie, żeby nie obniżyć sobie zdawalności matur w rankingu szkół. Oczywiście przedmiot ten nie ma kompletnie żadnej postawy programowej, w sumie lekcje prowadzone są bez tematów.

Gość gość
o ile wiem to z przedmiotu dodatkowego można się wypisać

to jest przedmiot uzupełniający, a nie dodatkowy. Obecność na nim nie jest dobrowolna tylko obowiązkowa.