Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

powiedziala ze moj syn (1,5 roku ma) sie masturbuje..to mozliwe?

Polecane posty

Gość gość
I jeszcze tylko dodam - to, że masturbacja wczesnodziecięca jest zachowaniem w normie, nie znaczy, ze dziecko które tego NIE robi jest poza normą. Po prostu, jedne dzieci będa to robić, inne nie.

Gość gość
Skoro masturbacja u malutkich dzieci jest taka normalna to dlaczego trzeba odwracać uwagę i szukać sposobu, żeby tego nie robiło?

Gość gość
Gościu - odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta w moim poście. Odwracanie uwagi jest wskazane w konkretnych sytuacjach, które opisałam i napisałam także dlaczego.

Gość gość
W każdym przypadku który opisalas zalecasz odwracanie uwagi. Więc może inaczej. Kiedy masturbacja masturbacja dziecka jest ok? Że widzimy że to robi i z uśmiechem mówimy sobie faza rozwoju, normalna sprawa, niech sobie jeszcze dalej robi.

Gość gość
odwracanie uwagi zaleca sie po to, aby nie przeszło to w nawyk aby dziecko na każde napiecie nie reagowało masturbacja na pewno nie wolno zawstydzać, ani wzbudzać poczucia winy! bo dziecko będzie kojarzyć seksualność ze wstydem , co może rzutować na relacje w przyszłości

Gość gość
Ale to jasne że nie wolno zawstydzić czy wzbudzać poczucia winy. Ale znów nie mówmy że to taka zwykła faza rozwoju. Córka znajomej też się masturbowala i żal mi dziecka. Znajoma jest bardzo dobra mama, nie karcila małej, nie robiła jej wstydu. Ale otoczenie nieraz się śmiało lub komentowalo bo dziecko robiło to często przy obcych, np w kościele.