Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Choroba na poczatku ciazy

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Jestem w 6tc. Tydzien temu bylam chora, nie wiedzac o ciazy bralam polopiryne max, grypostop z pseudoefedryna, doxycykline, thiocodin, ibuprom na goraczke. Teraz jestem zalamana ze cos sie moglo stac. 5go mam dopiero wizyte u gina. Do tego jeszcze tabletki na migreny od neurologa nie pamietam nazwy ale zakazane w trakcie karmienia wiec ciazy napewno tez, metformax na cukrzyce, euthyrox na tarczyce. Jestem zalamana

Gość gość
Up

Gość Złota007
Nie denerwuj się na zapas. Wiele kobiet nie będąc w ciąży przyjmuje zakazane leki a później wszystko jest dobrze i rodzi się zdrowy dzidziuś. Prawda jest taka ze jak będzie miało być chore to będzie i nic nie zrobimy. Gdzieś czytałam ze na początku ciąży obowiązuje zasada wszystko albo nic. Albo komórka zregeneruje się sama i wszystko będzie dobrze albo nastąpi samoistnie poronienie. Trzeba być dobrej myśli i nie stresować się bo to też szkodzi dziecku. Sama teraz czekam na moment żeby zatestowac i byłam przeziebiona prędzej, brałam tylko gripex przez dwa dni pod okiem lekarza. Ciągle jestem na lekarz alergicznych ale lekarz powiedział mi ze dopóki nie potwierdzi mi on tej ciąży mam spokojnie je brać a dopiero później odstawić. Mimo wszystko teraz już nic nie zrobisz bo jest po czasie. Wiec uszy do góry i będzie dobrze. Dużo zdrówka życzę.

Gość gość
Ja miałam ospę w 6 tc. Też brałam coś na gorączkę. Też się bałąm. Ale ginekolog powiedziała mi, że zarodek jest idealnie chroniony, dopóki nie wytworzą się łożysko i pępowina, nie czerpie z organizmu matki bezpośrednio. Także nie martw się. Natomiast zastanawia mnie, dlaczego TAKĄ ILOŚC lekarstw przyjmujesz na przeziębienie??? Siebie przede wszystkim strasznie trujesz i na przyszłosć się zastanów nad tym.

Dopóki nie wytworzy sie łożysko dopóty zarodek jest chroniony przed szkodliwymi czynnikami ze strony matki takimi hak alkohol, leki itp

Gość gość
To nie jest tak, że dopóki łozysko nie funkcjonuje to zarodek jest chroniony, Łozysko u człowieka zaczyna działaś ok. 12 tygodnia czyli pod koniec pierwszego trymestru a zarodek czerpie z matki dużo wcześniej. Poczekaj spokojnie do wizyty u gina, prawdopodobnie nic się nie stało. Sporo kobiet nie wie o ciązy i bierze leki czy substancje, które są szkodliwe w ciąży, a tak na prawdę nikt nie zbadał ich wpływu na zarodek czy płód i rodzi zdrowe dzieci.