Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1308

do mam z małą różnicą wieku miedzy dziećmi

Polecane posty

Gość gość1308

Mam pytanie, czeka mnie poród w czerwcu, starsze dziecko będzie miało 1,5 roku, rodziłyście naturanie czy przez cesarke przy takim odstępie czasowym. Pierwszą miałam cesarkę i teraz chyba też mnie to czeka, chciałam naturalnie, ale lekarz wspomniał, że to nie do końca bezpieczne. A druga sprawa czy przy takiej różnicy wieku sprawdzi się dostawka, nakładka na wózek z siedzeniem?

Gość gość
Mnie czeka poród w maju jak się czegoś dowiem to napiszę. Pozdrawiam.

Gość gość
Ja pierwsze sn a drugie cc po 19miesiacach i taka mam róznice wieku. Nie mam dostawki bo sama nie wychodze z dwojka. Po 17 wychodze razem z mezem - starsze na rowerku mlodsze w gondoli. Do poludnia babcia spaceruje ze starszym, idzie z nim na plac zabaw itp ja z mlodszym. Babci placimy za pomoc bo takto poszlaby do pracy dorywczej zeby dorobic do emerytury. Starszy od wrzesnia do przedszkola idzie nie moge sie juz doczekac.... jak masz jakies pytania to pisz.

Gość mama x2
Ja mam 20 miesięcy różnicy pomiedzy dziećmi. Pierwsze urodziłam przez CC - z racji nieudanego wywołania porodu sn. Przy drugim dziecku lekarz nie widział przeciwskazań do sn, ale powiedział "jak pani woli" - więc wybrałam cc - wiedzialam już co mnie czeka, poza tym pamietam "przyjemnośc" skurczy przy sn. Dostawki na wózek nie miałam, i dlatego sama nie chodziłam z dzieciakami na spacery, jedynie z mężem wszyscy chodziliśmy. Myślę, ze to fajny pomysł - pamiętam ze ja miałam z tym problem, aby jednocześnie prowadzić starszą i wieźc młodszego:)

Gość gość
Ja rodze końcem miesiąca i u nas będzie 22 miesiące różnicy. Rodziłam cc i teraz jeden lekarz powiedział ze cc a drugi pytał jak bym chciała. Ja wybrałam cc. A jeśli chodzi o spacery to myślę nad dostawką ale córa ładnie chodzi za rękę.

Gość gość
Mnie wkurza tylko to ze wszyscy z góry zakładają ze drugie jest wpadkowe a my po prostu tak chcieliśmy a tu nikt nie wierzy.

Gość gość
Ja mam 14 miesiecy roznicy , oba porody sn ,ale ze znieczuleniem. Obawspominam dobrze. Wozek kupilismy podwojny blizniaczy .

Gość gość
gość dziś A potem zobaczysz, ty bedziesz miała odchowane dzieci, a tamci znów bedą przechodzic przez pieluchy, kupy i kaszki. Lepiej raz, a dobrze. mówi ci to mama dwójki rozrabiaków, co przez pierwszy rok mało nie osiwiała, a teraz cieszę się, ze mam już z głowy te wspomniane pieluchy;)

Gość gość
Na to liczę:)

Gość gość1308
my też tak chcieliśmy, wprawdzie jakieś dwa miesiące później, ale wyszło wcześniej i bardzo się cieszę:) na pierwsze maleństwo czekaliśmy 5 lat i nie sądziałam, że z drugim pójdzie tak łatwo, poszłam do lekarza po skierowania na badania, a tu niespodzianka....:):):):) wiem, że początki bedą trudne, zwłaszcza, że mała to żywe sreberko i nie daje odpocząć, spi mała w dzień i cały czas w biegu, ale jakoś damy radę, a później będą jak prawie bliźniaki...

Gość gość1308
no i niestety raczej na wspólne spacery nie mam co liczyć, przez dwa pierwsze miesiące będę miała mamę, mąż q delegacji, a później wraca, ale do 15-17 bedę sama, wiec jakoś trzeba będzie sobie radzić, myślałam też o wózku dla bliźniaków, ale mamy już dwa wóżki, normalny 3w1 i do tego parasolkę, wiec perspektywa wózka wydaje sie bez sensu....

Gość gość
teraz moda na dzieci z małą różnica wieku.

Gość gość
a ja radze kupic wozek blizniaczy, ten spacerowy typ, jak juz mlodsza dzidzia bedzie mogla z niego korzystac czyli ok 5-6m. ale jak nie bedziesz miala zadnej pomocy to kup od razy podwujny wozek.

Gość gość
przez lato moze nie byc problemu, chyba, że bedzie pora spania dla starszego dziecka i gorzej zapewne zimą. A co do porodu czy sn czy cc to niewiem.

Gość gość
Koniecznie pomyśl o żłobku dla starszego dziecka. Ja mam różnicę 1 rok i 10 miesięcy. Żłobek bardzo nam pomógł. Daliśmy dziecko do prywatnego i bardzo lubi tam chodzić :). Ja miałam 2 razy cc- na życzenie. Wózek mieliśmy osobno dla maluszka i spacerówkę dla starszaka- ale szybko wysiadł z niej ( jest wysoki) .

Gość gość
Między moimi dziećmi jest 21 miesięcy roznicy. 2 razy miałam cc. Sama wychodzę tylko na plac zabaw pod blokiem a inne spacery tylko z mężem na dwa wozki

Gość gość1308
na żłobek to juz za późno, dzisiaj było składanie podań, miejsc 15 a chętnych.... ooooo... i jeszcze wiecej, brałam to pod uwagę, ale do konca nie byłam zdecydowana, a teraz przepadło. Plac zabaw mam na szczęście pod domem, jakos mam nadzieję, że to się poukłada. Boję się, ale jestem dobrej myśli. A jest ktoś kto miał pierwsza cc a później rodził sn?

Gość gość
Fajny wątek, poczytałam i przekonałam się, że można dać radę. My czekamy na pierwszego synka, ale chcemy dwoje. Bardzo chciałam mieć bliźniaki ale jest jeden urwis. Więc szybko zrobimy drugie maleństwo.

Gość gość ktoś
My mamy synka, który ma 9 miesięcy i jak skończy rok to planujemy zacząć się starać o drugie. Chcielibyśmy żeby różnica między dzieciakami byłą niewielka, bo wiele etapów będziemy zaczynać i zamykać jednocześnie. No i 90% wyprawki już mamy dla drugiego dzieciaka, co też jest dużą oszczędnością.

Gość gość
cc będzie bezpieczniejsza, z tego co mi mówili lekarze to powinno być dwa lata od pierwszej, żeby rozważac poród naturalny

Gość gość
Mam dwóch synkow z różnica wieku 2 lat .Od samego początku mamy wózek oyster max .Najlepszy ! Dwulatka to jeszcze małe dziecko i musi często odpocząć .

Gość gość
Pierwsze naturalnie i drugie naturalnie. 13 miesięcy różnicy. Wózek dla dwójki Hauck Freerider z fotelikiem Zero. To jeszcz za małe dziecko na dostawkę. Na temat cesarek się nie wypowiem, bo nie mam z nimi doświadczeń.

Gość gość
przy małej różnicy wieku jest super, początki są ciężkie za pewne, ale za to później jest na prawdę super:) Mamuśki dacie radę, bo kto jak nie wy!!!

Gość gość
Miedzy moimi dziećmi jest 1,5 roku różnicy. Obydwa porody naturalne, wiec nie wypowiem się na temat cc. Co do opieki na maluszkami, to na początku było cieżko. Trudno się przestawić z opieki nad jednym dziecka na dwoje, ale czas i dobra organizacja dnia to połowa sukcesu. Poczatkowo do gondoli kupiliśmy podnózek dla synka na spacery, ale szybko z niego zrezygnowałam. Mały wolał iść przy wózku, a na wiosnę mając 22 mce zaczął jeździć na hulajnodze takiej trzykolowej wiec spacery odbywały się bardzo sprawnie. W wieku 2,5 lat przesiadł się na prawdziwa hulajnogę. Rodzisz w czerwcu, będzie ciepło wiec może starszak będzie chętnie szedł przy wózku z maluszkiem- warto spróbować. Życzę powodzenia i bądź dobrej myśli.

Gość gość
I dodam jeszcze, ze od początku wychodzę sama z dziećmi na szczery, codziennie. Z mężem jedynie w weekendy bo od pon do pt pracuje w delegacji a ja jestem sama z maluchami. Mieszkamy na 1 pietrze w kamienicy, od początku syn samodzielnie radził sobie na schodach bo ćwiczyliśmy schodzenie i wchodzenie, gdy byłam jeszcze w ciąży z córka. Acha, nie mieszkam w Pl i nie mam tu nikogo do pomocy. Od września synek idzie do przedszkola, wiec czekają nas fajne zmiany.

Gość gość
Ja mam troje z duża roznica bo 1dziecko 13Lat 2dziecko 9Lat. 3dziecko 17miesiecy. W moim przypadku jest Ok dogaduja sie mala kochaja i opiekuja sie a ja dzieki coreczce (nie byla wpadka) odmlodnialam!

Gość gość
Różnica wieku między córkami wynosi 15 msc, oba porody poprzez cc. W pierwszej ciąży miałam wskazania do cięcia, w drugiej próbowaliśmy sn, ale skończyło się cc. Drugi poród to trauma na całe życie, więcej dzieci mieć już nie będę Obecnie córki mają 2lata starsza i 9 msc młodsza, wszystko jest do ogarnięcia i zaplanowania. Najgorzej jest gdy chorują obie na raz i wyjście na spacer. Poza tym jestem szczęśliwa, że mam je obie.

Gość gość
widać, że jesteś nie do z***bania przez męża, bo jedno za drugim i się pieścisz jak cholera, nie przesadzaj

Gość gość
U mnie było 2 lata różnicy i Graco Trekko Duo z fotelikiem oraz wkładką zamiast gondoli. Używałam obu rozwiązań. Starsze korzystało z siedziska prawie rok, a też mi ludzie gadali, że a po co i na co ci to, niech jeździ na rowerze biegowym ..koło czteropasmówki. Wniosek: nie słuchać ludzi; kierować się rozumem i rozsądkiem. Z cc nie doradzę, bo ja po sn x2.

Gość Jedynaczka4
U nas różnica między dziećmi jest 15 miesięcy.Mam dostawkę do wózka, ale starsza córeczka nie bardzo chce siedzieć., bardziej lubi chodzić.Wychodzę z dwójeczką na spacer i świetnie sobie radzę.Mąż jadąc z pracy pomaga wnieść wózek na górę.Planowaliśmy dwójkę w małych odstępach i tak jest.Dwa razy miałam c c.