Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia, jak dlugo? Do jakiego wieku z korzyscia dla dzecka?

Polecane posty

Gość gość

Patrzac tylko z perspektywy dziecka, korzysci dla niego plynacych, to do jakiego wieku waszym zdaniem powinno sie karmic dziecko piersia?

Gość NobodyImportant
Mam 17 lat i mama nadal karmi mnie piersią. Mój tata ma laktacje, więc też niekiedy udostępnia swoją pierś. Pozdrawiam.

Gość gość
rozumiem teraz skad ten nick, czujesz sie nikim o prostu i w ten sposob zwracasz na sibie uwage, przykre

Gość gość
Wg mojej położnej jeśli mówimy o korzyściach dal dziecka to min 6 m-cy do roku czasu.

Gość gość
2lata

Gość gość
WHO zaleca do 2 roku życia. Ja karmię 2 lata. Właśnie powoli żegnamy się z cycem.

Gość gość
Zgadzam się z opinią powyżej. Moje dziecko niedługo kończy 2 lata, tydzień temu zakończyłam karmienie piersią.

Gość gość
Minimum rok. Ja planuję karmić 1-1,5 roku, ale po roku to już raczej tylko rano i na noc, bo pracując będzie ciężko w ciągu dnia.

Gość gość
optymalnie-rok,później to już raczej ten cycek daje takie emocjonalne korzyści-dziecko się przy piersi wycisza,uspokaja

Minimum 6 miesięcy, a później do dwóch lat jako uzupełnienie stałych pokarmów.

Gość gość
WHO-zakłamana organizacja wydająca zalecenia na podstawie głosowania :D fest autorytet :D Piers do roku najlepiej bo wtedy dziecko juz praktycznie wszystko je. Ma wprowadzone śniadanie, owoc, zupe, drugie danie i kolacje. Zaraz zleca sie te wszystkie ktore karmią po 5lat

Gościu 13.57 - jeśli WHO byłaby, jak to określasz "zakłamaną organizacją" (np. narażoną na korupcję), to czy nie powinna przypadkiem, broniąc interesów koncernów produkujących mm, skrócić czasu, w którym rekomendowane jest karmienie piersią? Pomyśl kto ma interes w tym, żeby odwodzić kobiety od karmienia sztuczną mieszanką? Przecież to jest ogromny przemysł wart miliony dolarów. Może czas jednak z pokorą przyjąć wyniki badań?

Gość gość
Kto ma biznes? Firmy farmaceutyczne :D Obecne ludzki organizm jest tak zasyfiony ze to co produkujesz w tych piersiach to nie tylko kraina złotem płynąca ale i cały syf z organizmu. Pożyjemy zobaczymy jak beda sie sprawy miały za jakies 20 lat-wtedy moje dziecko bedzie miało sporo lat i zobaczymy czy moje cc i kp do roku a pozniej hydrolizatem wpłynęły niekorzystnie. Wydaje mi sie ze dzięki genom jakie odziedziczyła bedzie sobie w zdrowiu żyła wiele lat :D

Gość gość
Dziecko czerpie korzysci z kp przez caly okres karmienia. Dwa lata to dla mnie minimum, zeby dac dziecku najlepszy start. Syn ma 21 miesiecy i powoli zaczynam sie zastanawiac nad odstawieniem po jego drugich urodzinach. Mysle, ze kp tak dlugo, zeby dziecko nie musialo pic mm tylko mialo zdrowa diete jest najlepsze. 6 m to zdecydowanie ze krotko, bo zabiera sie niemowlakowi mleko ludzkie a podaje sztuczne. Jezeli dziecko super zdrowo sie odzywia, zawsze zjada swoja porcje, to moze i po roku nie zaszkodzi odstawieniem z punktu widzenia zdrowia. Ale zostaje jeszcze sfera emocjonalna. Dkatego uwazam, ze dwa lata to idealna dlugosc kp.

Gość gość
Matka kp moze wybrac co je. Zapladniane krowy, szprycowane antybiotykami, sterydami, karmione kiszonkami z modyfikowanej kukurydzy, mieszkajace w oborze po szyje w swoich odchodach nie maja wyboru co jedza. A z czego produkowane jest niby mm? Z mleka krow pasionych na ksiezycu? Moze i zyjemy w zanieczyszczonym srodowisku ale zwierzeta chodowlane sa szprycowane jeszcze dodatkowo chemia. Takze dalej sie oszukujcie, ze kp nie ma znaczenia.

14.14 - idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, dziecko z dietą rozszerzoną na wszystkie te produkty, które zjada matka karmiąca (zakładam, że odżywiają się zdrowo, ale bez "ekoświrowania"), będzie miało i tak zatruwany organizm, nawet jeśli nie dostanie mleka z piersi. Zatem WHO nie ma żadnego interesu, żeby rekomendować kp zamiast mm, a firmy farmaceutyczne i tak zarobią swoje. Ja akurat uważam, że kobiety twierdzące, że mleko matki jest "zatrute" i mm jest w związku z tym zdrowsze, myślą życzeniowo i nie chcą przyjąć do wiadomości faktów naukowych.

Gość mama Jasia i Malgosi
Oj nie zwracajcie uwagi na "najmadrzejsze" mamuski,ktore chyba same badania przeprowadzaja i lepiej wiedza do kiedy mleko matki jest wartosciowe. :D. Corka 25go kwietnia skonczy 2 lat. Niebawem wybieram sie po tabletki na zahamowanie laktacji. Mi juz wystarczy, dosc mam.

Gość gość
Te tabletki maja bardzo nieciekawe dzialania uboczne. Moja siostra w szpitalu wyladowala, takze uwazaj prosze. Tylko ona odstawila w 4 miesiacu, mleka miala duzo. Ty po 2 latach moze moglabys po jednym karmieniu eliminowac? Byloby zdrowiej dla ciebie, pewnie zajeloby klka tyg.

Gość mama Jasia i Malgosi
Nie ,bo moje dziecko budzi sie kilkanascie razy w nocy do piersi.

Gość gość
Kilkanascie? Kurcze, moj syn ma 21 miesiecy, kp tylko w nocy dwa razy i rano raz. Czyli twoje dziecko budzi sie w nocy co pol h na karmienie?

W karmieniu piersią najgorzej wspominam właśnie te nocne karmienia. Dziecko się mocno przyzwyczaja do tego i najtrudniej jest właśnie nocne kp wyeliminować podczas odstawiania od piersi.

Gość gość
21mc dziecko karmisz w nocy 2 razy piersią??? Na glowe upadłaś??? Takie duze dziecko nie powinno wstawać na jedzenie. Przyzwyczajenie a nie głód.

Gość gość
Dlaczego tak sie bulwersujesz? Jakby syn na noc dostal butelke z mm i smoczka to byloby super tak? A jak kp to pytania po co. On chce mleka, mi to nie przeszkadza, wiec bede kp tak dlugo jak syn bedzie chcial. To moje drugie dziecko, corka sie odstawila po drugich urodzinach, tak samo kp dwa, trzy razy na koncu karmiania. Zgodze sie, ze mm w tym wieku dziecko nie powinno dostawac w nocy ale z kp to inna historia. Ja w kazdym razie jestem z moich wyborow zadowolona, dosc oczytana z tematem kp, dla mnie to naturalna sprawa.