Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do jakiego wieku dziecko może ssać palec

Polecane posty

Gość gość

Witam .Temat chyba tu dobry .W jakim wieku dziecko powinno porzucić odruch ssania ? Znajoma ma córkę dziewucha właśnie kończy 5 lat i palce w japie co chwilę .. Jeszcze rok temu chodziła z pluszakiem którego ssała za uszy , teaz ten paluch.Na wyrażone pewne zdziwienie sytuacją matka reaguje histerycznie. I tu zagwozdka .To nie żadna patolgia, mamusia ą ę z tym że odchodzi na całego bezstresowe wychowanie ..Dla mnie wyrośnięte dziecko w tym wieku już nie powinno tego robić -co wy o tym sądzicie, czy ja dziwna jestem że się dziwię? Aha mała nie była na cycku do 3-4 roku zycia .. karmiona kp max do 10-12 mca .

Gość gość
up !

Gość gość
Temat rzeka , mój syn od urodzenia ssał kciuka , teraz ma 2 lata i bardzo ciężko go oduczyć . Co za tym idzie lekko wysunęły mu się przednie ząbki już wiem że czeka mnie zakup aparat w przyszłości, straszą że może mu się odkształcić podniebienie i kciuk tylko kto mi powie jak 2 latkowi wytłumaczyć że nie może tego robić ? Staram się, pilnuje , wyciągam, proszę , grożę , tłumaczę ,smaruje gorzkim paluszkiem w nocy po kilka razy wstaję żeby mu wyciągnąć ten palec i NIC , NIC nie pomaga

Gość gość
Dziecko jak najkrócej powinno ssać palec, chociaż za wcześnie też nie ma co mu tego zabraniać. Ja będąc już dorosłą osobą zdecydowałam się na założenie stałego aparatu ortodontycznego u dr Iwony Gnach-Olejniczak :)

Gość gość
Chyba tylko dzieci butelkowe mają coś z tymi kciukami, te na piersi nie chcą ani smoczka, ani kciuka, bo nie muszą zastępować tego poczucia bliskości jakie odczuwają podczas karmienia piersią.

Gość gość
no jakże się mylisz gościu powyzej, moja córka karmiona piersią i ssie palec ile wejdzie!!! Nie podoba mi się ton autorki tematu... moja córka ma 4 lata i nadal palec w buzi, gdy tylko jest senna czy dzieje jej się "krzywda" to co z nią zrobić??? Palec uciąć??? Gdybyś miała taki problem to nie byłabyś taka hop siup do przodu!!! Łatwo jest kogoś oceniać! Rozmawiam dziecku, tłumaczę a ssanie i tak jest silniejsze od nij!!! Obiecuje itd. a potem paluch w buzi. Za to jest spokojnym dzieckiem - więc coś za coś! Na szczęście u niej nie widać zmian w szczęce.

Gość gość
18:04 Jeszcze nie widać zmian, ale to już niedługo. Mówię Ci to jako osoba ssąca kciuk do 5.r.z. uważam, ze jesteś nieudolna a nawet niewydolblna jako matka, bo w pore nie zareagowalas ani nie wykorzytsalas Wszystkich mozliwych sposobów. Dziecko ssące kciuk będzie później dorosłym uzależnionym. W sieci można kupić specjalną jakby rekawiczke na kciuka,żeby dziecko nie ssalo. 150zl kosztuje. To mały koszt w porównaniu do aparatu na żeby później. Nie czekajcie na cud bo takowy sie nie zdarzy...

Gość gość
A w czym problem? Każde dziecko jest inne. Jeśli potrzebuje się tak uspokajać niech sobie ssie, nikomu się krzywda od tego nie dzieje. Nie każdy jest taki sam, nie każde dziecko jest takie samo, nie każde dziecko tak samo radzi sobie z emocjami. Samo z tego zrezygnuje, a teraz widocznie tego potrzebuje. Takich rzeczy się nie zakazuje, tylko czaka aż miną.