Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angie50

PNEUMOKOKI

Polecane posty

Gość angie50

witam czy szczepić dziecko na pneumokoki czy nie spędza mi to sen z powiek

Gość gość
Ja szczepiłam przeciwko pneumokokom, kiedy córcia szła do żłobka. Były to wtedy dwie dawki. Ogólnie była apatyczna po szczepieniu, ale po dobie doszła do siebie. Teraz też ma się to jakoś zmienić w kalendarzu szczepień, że szczepienia przeciwko pneumokokom będą darmowe i obowiązkowe ale to od stycznia 2017. Podsyłam linka http://szczepimy.com.pl/to-juz-pewne-szczepienia-przeciwko-pneumokokom-beda-finansowane/

Gość gość
Ja osobiście uważam, że warto, bo szczepienie chroni przed sepsą, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych czy zapaleniem mózgu ale również przed np. zapaleniem uszu czy zatok wywoływanym przez pneumokoki. Ale takie jest moje zdanie, ja zaszczepiłam dzieci ale najlepiej zapytać lekarza, do którego się chodzi i ma się zaufanie.

Gość gość
Moje dziecko było wcześniakiem i miało darmowe.

Gość gość
warto szczepić dziecko nie tylko na to co trzeba i za darmo! nie tylko na pneumokoki, ale tez przeciwko kleszczowemu zapaleniu mozgu, bo dla dzieci jest ono szczególnie groźne!

Gość gość
Szczep, te pneumokoki są naprawdę wszędzie, w przedszkolach prawie wszystkie dzieciaki są nosicielami, a te słabsze chorują.