Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość123456789

Pomocy! Zanik okresu? O co chodzi? :(

Polecane posty

Gość gość123456789

Hej dziewczyny, juz nie wiem co ze soba robic, bardzo sie boje...a wiec tak od marca 2015 zalozylam sobie kalendarzyk i tam zapisuje miesiaczki. Cykle zawsze mialam 24( najkrocej)-30(najdluzej) 26 dzien byl najczestszym przypadkiem. Z moim chlopakiem wspolzylam pierwszy raz 23 stycznia, oczywiscie z zabezpieczeniem i bylo to 19 dni po okresie ( kalendarzyk wskazal dni bezplodne ), chlopak doszedl ale przed tym wyszedl odrazu ze mnie. Drugi stosunek odbylam z nim 5 marca, byl to 1 dzien po okresie ( takze wskazywalo to dni bezplodne ), oczywiscie w zabezpieczeniu, lecz chlopak nie doszedl bo za bardzo mnie bolalo i przestalismy. Dodam, ze ja mam 18 lat, on 20, jest to moj pierwszy chlopak z ktorym wspolzylam. Jeszcze dodam, ze od ok. dwoch tygodni cwicze, od ok. ponad tygodnia biore chrom w tabletkach i w pon ( 4 kwietnia ) zrobilam u kosmetyczki kolczyk w pepku ( nie wiem czy ma to jakies znaczenie ), okres powinnam dostac 31 marca, wiec spoznia mi sie juz 8 dni teraz mam lekkie bole w podbrzuszu i nie wiem czy to jest spowodowane tym kolczykiem czy cos ze mna nie tak...czy ktoras z was tak miala? Bardzo prosze o pomoc, bo nie wiem co sie dzieje i czy ktoras miala az tak dlugo zanik okresu?

Gość gość123456789
Dodam, ok 20 min temu mierzylam temp. w pochwie i mam 37,5. Co to znaczy?

Gość gość123456789
I oczywiscie sie stresuje...tym ze nie mam okresu i tym, ze w maju bede pisala mature. Wczoraj ze stresu az telepaly mi sie nogi, ze jest jakas mozliwosc ciazy :(

Gość gość
Spokojnie :) ważne ze mieliście zabezpieczenie nie skończył w Tobie wiec ok możliwe ze stres czasem się tak zdarza ale dla 100 % pewności powinnaś zrobić test ciążowy. :)

Gość gość123456789
Dzieki za dodanie otuchy, ale co jest spowodowane tak wysoka temp. w pochwie, czy ona tylko oznacza ciaze? :(

Gość gość
Nie wiem ale raczej nie a masz jakies inne objawy? Typowe dla ciąży ?

Gość gość
Ciąży raczej z tego nie będzie ale zrób test ciążowy i na Boga nie wyliczaj dni płodnych z kalendarzyka. Tą metodę właśnie sobie możesz o d/u/p/e potłuc bo miesiączka przesuwa się tylko dlatego że dni płodne się przesuwają. Dni płodne się obserwuje na podstawie śluzu, temperatury, szyjki macicy. Na googlach znajdziesz informacje o tym ale tak od siebie to polecam stronę "28 dni". Tam tłumaczą wszystko nawet na obrazkach. Ćwiczenia mogły wpłynąć na to. Dla prawidłowego działania układu hormonalnego niezbędne sa tłuszcze szczególnie te dobre i jeśli za szybko chudniesz albo ograniczasz w jakiś sposób zdrowe odżywianie to niestety skutki mogą byc w postaci zaniku okresu. Tak więc przy ćwiczeniach zadbaj o dobrze zbilansowaną dietę. Nie zaszkodzi jeszcze jak będziesz brała magnez bo on też jest niezbędny dla prawidłowego działania hormonów a przy wysiłku fizycznym i stresie jest wypłukiwany.

Gość gość123456789
Dzieki za odp, do soboty czekam na okres, a jak nie to sprawdze to testem, bo przyjezdza moj chlopak :( i czyli mowisz, ze takie kalendarzykowe wyliczanie jest zle? Uzywalam do tej pory aplikacji ( moj kalendarzyk ) to duzo osob ja chwalilo. Nie rozumiem tylko czego mam az tak duza temp w pochwie jak przy ciazy :( i czy ktos jeszcze mial wgl taki zanik okresu? Mi sie wydaje, ze 8 dni to calkiem sporo...chyba ze to przez stres :(

Gość gość123456789
Macie jeszcze jakies rady? Prosze Was...bardzo zzera mnie stres, nie potrafie o niczym innym myslec :(

Gość gość
Kup test i juz. Jak jesteś w ciąży to już kreseczka powinna być widoczna. Ale z tego co piszesz wątpię w ciążę.

Gość gość123456789
Czekam na mojego chlopaka, zeby kupic test :( Tylko nie rozumiem skad te objawy... czy ktoras miala az 8 dni spoznienia? :(

Gość gość
Czasem mam okres co dwa tygodnie, żadko ale zdarza się. Tak jak to ze spóźnia się dwa tygodnie i więcej

Gość gość123456789
Ja mialam najczesciej 24-29 dni cyklu...teraz 34 :( juz chyba wolalabym miec co dwa tyg, niz czekac ze stresem na ten ktory sie spoznia :(

Gość gość123456789
Przepraszam 24-30* dni

Gość gość123456789
Z tego co mi wiadomo to cykle regularne sa 24-35, ale juz zaczynam watpic w to, ze nagle jutro dostane :(

Gość gość
Po prostu zrób test. Ja tak zawsze robiłam, po co się stresować. Później spokojnie czekałam i tyle.

Gość gość123456789
Chyba tak zrobie, bo oszaleje :( gorzej jak wyjdzie negatywny...to co dalej?

Gość gość 16 35
Kochana. Po pierwsze kiedy tą temperaturę mierzyłaś? o jakiej porze? Czy rano przed wstaniem z łóżka? Po drugie nawet jesli zachowujesz wszystkie zasady pomiarów to masz tylko jeden pomiar, który jest wyrwany z kontekstu. Pomiarów musi byc tyle żeby zrobić wykres na którym jest zaznaczony wyraźny skok temperatury w cyklu żeby cokolwiek stwierdzić na ich podstawie. I nie ma czegoś takiego jak temperatura "jak w ciąży". Ja jestem w ciąży (zaplanowanej żeby nie było) i temperaturę mam nie przekraczająca 36,9. Co do kalendarzyka to weź pod uwagę to jaka jest zasada kalendarzyka. W przybliżeniu. Bierzesz długośc cyklu z ostatniego pół roku. Do daty ostatniej miesiączki dodajesz długośc cyklu i wychodzi ci data kolejnej miesiączki. Odejmujesz od tego 14 dni + - 2 dni i wychodzi ci data prawdopodobnej owulacji. I pomyśl teraz logicznie jak to ma się do tego że okresu nie dostałaś 31 marca. Przecież te wyliczenia były zakładając że okres dostaniesz 31 marca, dlatego napisałam że możesz wyliczenia teraz o du... potłuc :). Okres się przesuwa dlatego że się owulacja przesuwa i to jest fakt. Rozumiesz w czym rzecz? Już nie mówiąc o tym że faza lutealna wcale nie musi trwać 14 dni a może nawet trwać 9, 10 jak masz jakieś problemy hormonalne. Albo o tym że może ci w danym cyklu owulacja zrobić psikusa i pojawić się wcześniej niż wylicza program. Cykl wtedy w domyśle miał być krótszy, ale jak zajdziesz w ciąże to się o tym nie przekonasz i będziesz święcie przekonana że zaszłaś w dni niepłodne. Bezpieczniej się wyznacza dni płodne na podstawie obserwacji niż wylicza.

Gość gość123456789
Dziekuj***ardzo za odp. A moglaby mi Pani pomoc z tym obliczaniem? Bo nie jestem do konca pewna czy to rozumiem...moglabym podac swoje dni okresu od marca 2015?

Gość gość 16 35
Nieregularne cykle sa wtedy gdy ich różnica między najdłuższym i najkrótszym przekracza 10 dni i uwzględniając to że 2 razy do roku może się zdarzyć że ten cykl sie przedłuży o więcej niż 10 dni pod wpływem różnych czynników. Taka sytuacja że sie przedłuży to może się zdarzyć. Jeśli w ciągu 2 tyg okres się nie pojawi to idź do lekarza.

Gość gość 16 35
Ale właśnie próbuję ci napisać że nie da się tego wyliczyć, dlatego że nikt nie zna przyszłości i nie wiesz kiedy tak na prawdę dostaniesz kolejny okres. Tylko przypuszczasz kiedy ma być spodziewany termin miesiączki i od niego odejmujesz. A twój przykład który opisałaś jest doskonałym przykładem jak te wyliczenia czasami sa błędne. W obserwacji jest inaczej, bo określasz owulację na podstawie objawów organizmu a nie na podstawie danych statystycznych.

Gość gość123456789
Moje miesiaczkowanie: 29 marzec 2015- okres trwal 5 dni 28 kwiecien 2015- okres trwal 6 dni 30 maj 2015- okres trwal 5 dni 30 czerwiec 2015- okres trwal 5 dni 31 lipiec 2015- okres trwal 5 dni 29 sierpien 2015- okres trwal 5 dni 28 wrzesien 2015- okres trwal 5 dni 28 pazdziernik 2015- okres trwal 5 dni 26 listopad 2015- okres trwal 5 dni 31 grudzien 2015- okres trwal 5 dni 23 styczen 2016- pierwsze wspolzycie 29 styczen 2016- okres trwal 5 dni 29 luty 2016- okres trwal 5 dni 5 marzec- drugie wspolzycie, ktore bylo dzien po skonczeniu okresu 31 marzec 2016 ( tak mi wskazal kalendarzyk okres )

Gość gość123456789
Rozumiem...niby kalendarzyk mial pomoc w obliczaniu :(

Gość gość123456789
Niech mi jeszcze Pani powie, czy uwaza Pani, ze jest jakas szansa na ciaze? Z prezerwatywa, chlopak we mnie nie doszedl i niby to bylo w te dni bezplodne... :( telepawka jakas mnie wziela z nerwow :(

Gość gość 16 35
Nie. nie uważam że to przez ciążę, chociaż zrób test żebyś nie musiała się nad tym zastanawiać i martwić o to. Nie tak łatwo zajść w ciąże, a już tym bardziej przy zabezpieczeniu i przy braku wytrysku. U ciebie przyczyną mogły być te ćwiczenia o których pisałaś i może stres. Poza tym przy ćwiczeniach powinno sie jakoś zbilansować dietę i dostosować do intensywności ćwiczeń. Z reguły to dziewczyny obniżają kaloryczność posiłków. Nie wiem jak było u ciebie ale tutaj bym się doszukiwała powodów. Oczywiście może to być też początek jakichś poważniejszych zaburzeń hormonalnych ale jednorazowy przypadek takiego spóźnienia to jeszcze nie jest powód do niepokoju.

Gość gość123456789
Co do moich cwiczen to staram sie jesc normalnie, po prostu sama dla siebie postanowilam sie poruszac. Wydawalo mi sie tez ze to moze byc spowodowane tym chromem w tabletkach, ktory biore tak naprawde od nie dawna, ale nic takiego nie wyczytalam, zeby to moglo zaburzyc normy miesiaczkowania :(

Gość gość
współżyjesz=jesteś gotowa na przyjęcie nowego życia. Nie bój się pogadać z kimś, komu na Tobie zależy naprawdę :) Napisz kontakt@netporadnia.pl lub zadzwoń 58 6915915

Gość gość123456789
A mozemy pogadac tutaj? :(

Gość gość 16 35
Przeczytałam tak z ciekawośc***arę ulotek o chromie. Nie wiem jakich tabletek używasz, ale w dwóch ulotkach jakichś pierwszych lepszych produktów znalazłam informacje że produkt powoduje zmniejszenie wchłaniania tłuszczy albo że powoduje zmniejszone przekształcanie węglowodanów na tłuszcze. I to jest taka informacja pośrednia która może miec wpływ. Dlatego że tłuszcz jest bardzo istotny dla kobiet i dla ich procesów hormonalnych. Wspomniałam o tym w pierwszym poście wczoraj o 16 35. Nie musisz odstawać tabletek jak nie chcesz ale przydałoby się żebys dodatkowo suplementowała jakieś dobre tłuszcze np olej lniany, tran. Z tego co wiem to chrom też może zmniejszać apetyt a w ten sposób jako tako pośrednio doprowadzać do zmiany kaloryczności posiłków. Ale to już takie gdybanie. Jesteś jeszcze młoda i ten układ hormonalny nie do końca mógł się wykształcić i możliwe że nie trzeba ci wiele żeby go zachwiać. Zauważ jeszcze że suplementy zazwyczaj są w składzie z czymś. Np do tych suplementów odchudzających do których często zalicza się też chrom, często dodaje się jakieś substancje które zwiększają efekt, np kofeinę która może wypłukiwać magnez a to już by miało wpływ na układ hormonalny.

Gość gość123456789
Okresu nadal nie mam, juz 9 dzien :( troche pobolewa mnie brzuch :(