Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćgośćość

Czy elektryk musi nosić duże ciężary?

Polecane posty

Gość gośćgośćość

Czy taka torba z narzędziami, przyrządy czy co tam musi mieć są mocno ciężkie? Może ktoś z was wie?

Gość gośćgośćość
Myślę, czy nie starać się wkręcić do takiej pracy. Tylko obawiam sie, że to moze być za ciękie dla dziewczyny...

Gość gośćgośćość
Chodzi mi o ciężar kilogramów- nie pracy umysłowej:)

Gość gość
A masz uprawnienia SEP?

Gość gośćgoścość
Nie zrobię uprawnień, dopóki nie bede wiedziec czy jest sens (ciezar). Poki co czytam podrecznik do technikum i literature branzowa. Mam tez wyksztalcenie inzynierskie, ale nieelektryczne.

Gość gośćgośćość
Ale elektryka mi się bardziej podoba niż mój kierunek...

Gość gość
A kto zatrudni kobietę - elektryka? Sorry ale pewne zawody są chyba tylko dla facetów górnik, murarz, dźwigowy, i elektryk zdaje się też.

Gość pezetpeer
spokojnie, jestem spokojny , że PANI energetyk z uprawnieniami spoko wejdzie do stacji energetycznej SN 15kV i popatrzy na schemat zasilania z dwóch kierunków zasilania SN 15kV i spokojnie WYŁĄCZY zasilanie SEKCJI NR 1 oraz uziemi kabel za pomocą ręcznego uziemienia i sprawdzi za pomocą drążka izolacyjnego i sygnałowego w obuwiu izolowanym oraz w rękawicach izolowanych , że na SEKCJI NR 1 brak obecności napięcia 15 kV i można wejść bezpiecznie do CELKI zakratowanej pod nazwą SEKCJA NR 1 , wystarczy trochę pomyśleć , trochę organizacji i jestem przekonany, że każda kobieta sobie poradzi z uprawnieniami SEP powyżej 1kV prawda dziewczyny , dacie radę !

Gość gośćgośćość
pezetpeer: ale co z tym ciężarem? Czy torba z narzędziami, przyrządy i inne rzeczy, które trzeba nosić są za ciężkie dla kobiety? Ja to bym chciała potencjalnie popracować jako elektryk/ elektromonter i jeśli by mi się to podobało, zrobić dopiero sobie jeszcze inżyniera z elektrotechniki albo energetyki. gość dziś : sorry, ale pytam o opinie osoby Z BRANŻY, a nie kogoś, kto sam myśli kategorią: "chyba", "mi się wydaje, że".

Gość gośćgośćość
gość dziś : Co więcej, powiem Ci, że na stanowisku dźwigowego to wlaśnie kobiety PRACUJĄ- info od emerytowanego magistra inżyniera, który całe życie przepracował przy różnego gabarytu produkcjach metalowych. Nie odzywaj się więcej proszę w wątku.

Gość gośćgośćość
*stalowych

Gość gość
gośćgośćość powodzenia przy 15 i więcej kV

Gość pezetpeer
gośćgośćość dziś do przełączeń w rozdzielniach SN 6 kV , SN 15 KV, 30 kV nie potrzebujesz praktycznie żadnych narzędzi oprócz wskaźników obecności napięcie oraz izolacji ochronnej , sprawdzonej z atestami i certyfikatami trochę wiedzy na ten temat odnośnie bezpiecznej pracy przy takich napięciach i już , żadnego dźwigania narzędzi nie potrzebujesz aby wyłączyć SEKCJĘ NR 2 spod napięcia 30 kV

Gość gość
W dzisiejszych czasach to wszystko się robi myszką i klawiaturą na komputerach.

Gość gośćgośćość
pezetpeer: Ale ja chcę popracować jako elektromonter i elektryk, który potrzebuje narzędzi.

Gość pezetpeer
konkretne narzędzia zabieramy do konkretnego działania , możesz mieć w bagażniku dwie tony narzędzi różnych a przy robocie się okazuje, że nie masz inbusów , silnika nie rozkręcisz albo układu PLC , więc leżysz i kwiczysz , czyli najważniejsza jest organizacja pracy bezpieczna przy pracy pod napięciem i trzeba wiedzieć , co jest do zrobienia ! jeżeli nie znasz się to pierwsza zasada jest aby nie szkodzić , więc nie psuj tego , na czym się nie znasz !

Gość gośćgośćość
pezetpeer: czyli co jest takie, że kobiety to odstrasza?:) Że nieestetyczne? Możesz zdradzić, jakie masz doświadczenie?

Gość pezetpeer
w życiu zawodowym spotkałem sporo kobiet, które pracowały w tak zwanej energetyce przemysłowej i były bardzo dobrze przygotowane teoretycznie do zawodu , właściwie do SŁUŻBY w energetyce , czyli prawie jak w wojsku - na rozkaz , gdy była awaria - poprawianie cosinusa fi w zestawach kondensatorów na sekcjach zasilania NN - spisywanie stanów liczników poboru kVh pod koniec miesiąca - kobieta z lutownicą w 'łapce' nie jest zjawiskiem obcym , która wymienia elektrolity w układzie elektronicznym - język drabinkowy - w tym temacie kobiety są wyśmienite czyli , żadnego dźwigania narzędzi , jedynie na kabel zakłada cęgi Dietza i wykonuje pomiar prądu obciążenia , pomiary wg wskazań voltomierzy i amperomierzy, pomiar częstotliwości , - spokojnie wykona kobieta protokół stanu izolacji kabla oraz uzgodnienia faz , - jeżeli kobieta nie potrafi teraz wykonać mufy kablowej to nauczy się spokojnie

Gość gośćgośćość
A do takiego czegoś jak opisujesz, jakie jest potrzebne przygotowanie?

Gość gośćgośość
mam na myśli uprawnienia SEP/technikum/studia?

Gość gość
studia inżynierskie w kierunku związanym z elektroenergetyką, a w ich trakcie się wyrabia uprawnienia SEP (eksploatacja, dozór i pomiary)

Gość gość
Lech Wałęsa tylko po zawodówce, więc o jakich studiach tu piszecie!

Gość gośćgoscosc
Bardzo dziekuje za wszystkie informacje:)