Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polau

Samotne macierzyństwo w małżeństwie

Polecane posty

Gość polau

Mam 13 mies synka, którym zajmuje się praktycznie ja, jestem osamotniona w tej roli. Synek zaczął chodzić więc trzeba przez cały dzień go pilnować, mąż jak wraca z pracy pobawi się z nim chwilę(15 min) i zmyka z domu żeby nie zajmować się dzieckiem. Jak już musi to jest okropnie zmęczony. Za dwa mies wracam do pracy i nie wiem jak sobie poradzę, a może będzie lepiej. Smutno mi że mąż wymiguje się od obowiązków, widzę że woli być w pracy, czy też znajduje sobie inne zajęcia byle nie być w domu. Co radzicie w takiej sytuacji?

Gość gość
idz do psychologa-psychoterapeuty do poradni zdrowia psychicznego. Tam psychologowie-psychoterapeuc przyjmują na nfz.

Gość gość
i im to powiedz

Gość gość
A co ma psycholog do tego,iż mąż autorki się wymiguje od obowiązków??? Autorko porozmawiaj z mężem na ten temat. Przypomnij mu, że niedługo wracasz do pracy i musicie ustalić zasady. Poinformuj go o tym jak najwcześniej. Zapytaj go czy może ma jakieś obawy o których chce porozmawiać, może boi się , że zrobi małemu krzywdę albo nie będzie umiała go uspokoić. Rozmowa to klucz do wszystkiego. Głowa do góry.

Gość polau
Wydaje mi się że mąż jest cwany, jak synek był mniejszy i nie trzeba było poświęcać mu tyle czasu( więcej spał , nie przemieszczał się itd.)lubił czasem z nim zostać, a teraz mu się po prostu nie chce bo dziecko jest w takim wieku że potrzebuje dużo uwagi.

Gość gość
widziały gały co brały

Gość gość
Autorko Twój mąż potrzebuje psychologa-psychoterapeuty, bo są to zaszłości z przeszłości które musi przepracowac z psychologiem-psychoterapeutą. wejdz na forum psychologiczne www.nerwica.com tam wiele żon się wypowiada.

Gość gość
Ja mam tak,tylko że mąż nie wymiguje się od obowiązków tylko on po prostu nie ma czasu i nie będzie go mieć, już taki jest, ciągle coś musi robić, przyzwyczaiłam się. Mój 14 msc jest biegaczem alpinistą i daje ostro popalić, a teraz całe dnie chce siedzieć na dworze.

Gość mała kaśka
witam autorko miałam ten sam problem bedąc w ciaży partner nie bardzo interesował sie moją ciaża a kiedy dowiedział sie ze jestem w szpitalu z anemią to miał pretensje czemu nic nie wiedział i własnie wtedy zapytałam czemu tak jest ze o niczym nie wie rozmawialismy o tym cały dzień i wtedy wszystko sie zmieniło rozmowa bardzo duzo daje

Gość gość
Musisz koniecznie porozmawiac z mezem powiedz mu ze jest Ci ciezko i to rowniez jego obowiazek zajmować sie synem ( chociaz powinien to traktowac jako przyjemnosc a nie obowiazek)

Gość gość
U mnie jest trochepodobne podejście męża ale nigdy mu na to nie pozwoliłam. Przykro mi że jest to dla niego obowiązkiem a nie przyjemność ale cóż.. Ja jak pracowałam to uwielbiałam ten czas po pracy który mogłam spędzić z córką, wracałam przed mężem i nawet nie chciałam żeby za wczesnie wracał bo chciałam być tylko z nią. Teraz jestem na zwolnieniu i cóż, często bardziej musze niż chce się nią zajmować. Ale tak myśle żeby zorganizować jakoś czas dla niej pod męża i pod siebie.. Nie mam jeszcze pomysłów ale może zainwestujemy w jakieś męskie zabawki typu jeźdzący pociąg albo samolot.. Sama chce się z nią bawić w bardziej plastyczne rzeczy a mężowi zostawie coś w ten deseń na wieczór aby to były tylko ich zabawy.

Gość gość
No wlasnie nie wiedzialy galy co braly! O tym, czy ktos bedzie fajnym rodzicem dowiadujemy sie dopiero po fakcie (porodu). Wczesniej to mozemy sobie najwyzej gdybac (na podstawie obserwacji zachowan itd) a i tak zycie weryfikuje wszystko. No chyba, ze ktos ma zlota kule co przepowiada przyszlosc...

Gość gość
No wlasnie nie wiedzialy galy co braly! O tym, czy ktos bedzie fajnym rodzicem dowiadujemy sie dopiero po fakcie (porodu). Wczesniej to mozemy sobie najwyzej gdybac (na podstawie obserwacji zachowan itd) a i tak zycie weryfikuje wszystko. No chyba, ze ktos ma zlota kule co przepowiada przyszlosc... x Owszem, ale to nie usprawiedliwai faceta absolutnie. Poza tym kobieta ma to, na co pozwala i tyle. Wprowadz mu Autorko zasady, postaw przed faktem, ze ma sie zajmowac dzieckiem, bo ot jego zasr.any obowazek i tyle. Jesli nie bedziesz od faceta wymagac, to nic nie dostaniesz. Bedzie sobie uciekal od odpowiedzialnosci dalej. Poza tym odpowiedzialnosc ogolnie pojeta jest widoczna u mezczyzny we wszelakich sytuacjach i mozna wczesniej wywnioskowac, czy facet ma zwyczaj poczuwac sie do obowiazkow, czy nie. Twoj mąż nie dojrzal kompletnie do roli ojca. Głaszcz go dalej, a sytuacja się nie zmieni...