Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

organizacja ślubu i wesela krok po kroku

Polecane posty

Gość gość

Witam. Planujemy wesele i nie bardzo wiemy jak sie za to zabrac i od czego zaczac, żeby nie zapłacić za wszystko za przeproszeniem jak za woły a żeby wszystko było ok. Może ktoś coś doradzi od czego zacząć? Znaleźliśmy fajną orkiestrę z tym że z terminami nie orientowaliśmy się nigdzie jeszcze i teraz nie wiem czy możemy np ustalić już z nimi termin, zapłacić zaliczkę jeżeli nie mamy załatwionej sali ani w kościele? Jak to potem wszystko zgrać, bardzo się denerwujemy i dlatego chciałam pogadać z kimś kto jest w miarę na czasie w temacie. Co z kamerzystą i fotografem? Bardzo bym chciała pamiątke w formie filmu, miło będzie obejrzeć to po paru latach czy też pokazać dzieciom ale też baaardzo podobają mi się zdjęcia w plenerze. Nie wiem czy mam się decydować tylko na jednego z nich? Chodzi o to że przeglądałam internet, czytałam o kosztach i dosłownie zatkało mnie czytając że jeden i drugi weźmie po 2 tysiace, to naprawde sporo i zgłupiałam. Liczę się z tym że za orkiestrę zapłące około 5 tys, salę myślę zmieścić się w 15 ale to mnie totalnie zaskoczyło. Czy ktoś zechciałby może ze mną porozmawiać, może coś doradzic? byłabym bardzo wdzięczna za poważne odpowiedzi:)

Gość gość
Bardzo by mnie też interesowała kwestia kosztów w kościele, jak to wszystko wygląda?

Gość gość
Jest ktoś chcętny pogadać? nie wierze ze nikt z was nie zna odpowiedzi na moje pytania:(

Gość gość
Wesele na 80 osób koszt około 30tys zł, a w tym: -fotograf 1100 (później brał 1600 ale fajne zdjęcia robi :)) -kamerzysta 1800 (blue ray) -zespół 2500zł - sukienka używana ślubna ze wszystkimi dodatkami jak buty, welon 1800zł - garnitur 1100zł - ksiądz 1200zł - alkohol 2000zł - picie 800zł? (je pamiętam już dobrze) - sala weselna 12000zł - poprawiny w grill parku 300zł - ozdobienie sali i kościoła 1500zł - zaproszenia 120zł - wizytówki/imienniki, menu na stół, kotylion 50zł (tylko co materiały papier sami robiliśmy) - śpiewacy kościół 300zł Oczywiście są to koszty przybliżone, bo nie chce mi się szukać rozpiski co ile kosztowało. Mimo wszystko i tak dużo :)

Gość gość
Zespół 2500 tys to naprawde tanio ale koszt w kosciele to jakas masakra, przeciez to prawie 3 tys i za co niby?;/ Od czego zaczeliscie zalatwianie?

Gość gość
To zależy z jakim wyprzedzeniem organizujesz ślub i wesele. Najłatwiej jest ogarnąć wszystko jeśli będą to miesiące poza sezonem a typowy sezon ślubny to czerwiec-wrzesień. Najpierw znajdź sale i zapisz sobie jakie terminy mają wolne. Potem zespół czy któryś z tych terminów ma wolny, tak samo fotograf i kamerzysta. Potem jak już ustalasz pasujący termin, który będzie pasował to podpisz umowy i wpłacić zaliczki. Musisz też iść do księdza i ustalić datę i godzinę ślubu. Nie zwlekaj z tym bo jeśli nie macie kursu przedmałżeńskiego to jego zrobienie trochę potrwa, potem poradnia małżeńska, zbieranie zaświadczeń o bierzmowanu itd ale to już wam ksiądz wyjaśni. Potem zajmiesz się resztą czyli zaproszenia, alkohol, ubrania, samochód, ew. prezenty dla rodziców itd. Powodzenia

Gość gość
No myslelismy o nast roku ale np dopiero wrzesien czy nawet październik. Yhy czyli tak to wyglada, tylko wiesz ja sobie pozapisuje te terminy, coś wybiore a potem tego moze juz nie byc ale z drugiej strony rezerwowac orkiestre jak sie nie zna wolnych terminow na sali to tez nie bardzo. Z kościołem raczej nie powinno byc problemow? A jak alkohol? Ile mniej wiecej trzeba liczyc na osobe?

Gość gość
Co do cen to tez zależy od miejsca gdzie mieszkasz, sali, zespołu. W różnych miejscach bywa różnie. Mogę napisać jak było u nas. Sala po 125 zł/os, fotograf i kamerzysta ten sam razem 2900, zespół 3500, ksiądz 1000, samochód znajomego więc nic, dekoracja kościoła 1000 bo dużo kwiatów, sukienka nowa 2500, garnitur 600, obrączki 1800, alkohol 2000. Gości było troszkę ponad 100. Staraliśmy się nie wydawać za dużo.

Gość gość
To musisz od razu przemyśleć jaka to ma być mniej więcej data, popytać czy jest wolna i najlepiej tego samego dnia porezerwować sale, zespół i fotografa. Najpierw zarezerwuj a potem podpisz umowy.

Gość gość
Tzn moge rezerwowac nic na tym nie tracac? tzn zaliczke wplacam dopiero jak podpisuje umowe czy jak to jest? bo bez sensu by bylo ze ktos mi zarezerwuje termin na slowo chyba mozna np ustalic ze daja mi tam tydzien czy iles na to zebysmy sie zdecydowali na 100 procent. Tez nie chcemy bog wie jakiego wesela ale tez nie robic byle dziadostwa. Wiem ze ceny sa rozne ale tak chcialam sie mniej wiecej zoorientowac. Ooo czyli jest taki ktos jak fotograf i kamerzysta 2 w 1 ? ale on nie robi zdjec na weselu tylko plener po, tak?

Gość gość
najpierw zarezerwuj sale!! i placi sie zaliczke przy rezerwowaniu terminu.. na wrzesien pazdziernik nie ma takich oblozen, a wesele w tygodniu tez jest tansze.. ksiedzu dajesz co laska 500 zl wystarczy wg mnie.. czyli jak dla mnie najpierw sala chyba ze taki super zespol macie ze pod zespol bedziecie termin ustalac.. i wszedzie sie placi zaliczki fotograf sala kamerzysta.. kamerzysta kosztuje wiadomo ale niezbedny nie jest to twoja decyzja, sala to koszt od osoby wiec zalezy jakie duze wesele

Gość gość
Najpierw sala, później ksiądz/urzędnik i później dopiero reszta. Uwierz mi, że na stronkach typu http://naslubnymkobiercu.pl znajdziesz mnóstwo pomysłów na wesele i ślub. Spodobają ci się i będziesz mogła wykorzystać :)

Gość gość
No wlasnie zalezy mi na tej orkiestrze wlasnie, na ta chwile nie mam pomyslu na inna dlatego tak pomyslalam. Mysle ze najgorzej bedzie zaczac, bo te nerwy i stres sa chyba nie potrzebne:)

Gość gość
Tak, nas był kamerzysta i fotograf razem. Dokładniej pan nagrywał a jego żona robiła zdjęcia. Plener tez oni nam robili, pani zdjęcia a pan jeszcze pewne wstawki nagrywał z pleneru.

Gość gość
hm no to super cos takiego wlasnie by mi odpowiadalo:)

Gość gość
My bierzemy ślub w maju przyszłego roku.... może to długo ale my juz planujemy tak na kartce na razie :) Ze względu na to że to ma być slub cywilny ( narzeczony brał już ślub kościelny) chcemy zrobić slub w plenarze nad zegrzem i chcemy wynając namiot mniej wiecej coś takiego https://www.google.pl/search?q=wesele+pod+namiotem&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&imgil=TXTitEXZ-I0TlM%253A%253ByCTKjIcds6c3EM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.slubnaglowie.pl%25252Finspiracje%25252Fartykul%25252Fjak-zorganizowac-wesele-pod-namiotem&source=iu&pf=m&fir=TXTitEXZ-I0TlM%253A%252CyCTKjIcds6c3EM%252C_&usg=__AH8rbthnG0TFPCsBOfVJdNlUzn4%3D&ved=0ahUKEwiOw9m14ZzMAhVGCCwKHe8tCS0QyjcIMg&ei=0TgXV86WDcaQsAHv26ToAg#imgrc=I95B0ooC-wgSBM%3A a jak narazie blisko siebie znalazłam tą firmę która wynajmuje takie namioty http://www.namiotyhalowe.pl/ Myslicie że już mogła bym zamawiać taką konstrukcję ?

Gość gość
ja polecam znajomego, nie jest to zawodowiec, bo nie zajmuje się tym zarobkowo, ale jest profesjonalista, bo zdjęcia cyka świetne - http://www.snapgraphics.pl :)

Gość gość
Jak zatrudni się odpowiedniego fotografia, to warto będzie się zdecydować na zamieszczenie zdjęć z jedno talentem na www.utalentowani.pl :)

Gość gość
Tylko czasami nie bierzcie DJ z wodzirejem byłam na dwóch takich weselach i klapa na całego... Na ile osób to wesele? mi z 220 proszonych przyszło 160.. A koszt to coś koło 40/50 tys. Jak by tak policzył wszystko od podszewki.. W remizie się opłaci bardziej ;p

Gość gość
Z doświadczenia wiem, że najważniejszy jest odpowiedni wybór sali. Ja zdecydowałam się na organizację wesela w http://www.palaczakow.pl/ - było naprawdę niesamowicie!

Gość gość
Sala, termin w kościele, potem najwazniejsze media - foto i wideo, zespół, następnie dekoratorka, fryzjer, makijaż itp... Jeśli chodzi o mnie to najdluzej szukalismy właśnie wideo i fuksem nam się udało znalezc wolny termin - wybralismy http://av-studio.pl/

Gość gość
sala jest ważna :D trzeba znaleźć odpowiednią. ja robiłam w Białej Podlaskiej w Hotelu Delfin, fajna duża sala, na biało zrobiona

Gość weselniczka_
Najwcześniej to na pewno trzeba pomyśleć o rezerwacji lokalu i terminu w kościele :) Dopiero potem można ustalać resztę, np. z zespołem. Bo co zrobicie, jak zarezerwujecie zespół na określony dzień, a potem okaże się, że nie ma żadnej wolnej sali? Sala i kościół najpierw. Popatrzcie sobie na ofertę resortu Głęboczek, fajne miejsce na wesele.

Gość gość
My organizujemy ślub cywilny ale w plenerze już na początku wrzesnia i modle się żeby była pogoda chociaż mamay namiot halowy zamawiany z http://www.namiotyhalowe.pl/ .

Gość gość
Jeśli zalezy Wam na gustownej, przestronnej sali w sensownej cenie, polecam zapoznac się z oferta http://www.dworchoiny.pl/ w Świdniku. Przyjmuja już rezerwacje na 2017 i 2018 rok

Gość gość
A co wiejskim stołem ? ja własnie mam dylemat czy coś takiego zrobić czy np fontanne z czekolady....hm... Fajną mają oferte na wiejski stół w masarni Czachorowska i ceny też mają spoko. Niechciała bym całego prosiaka ale takie wędliny regionalne...moze jakas beczka z kapustką + ogórki.

Gość gość
Jak patrze na te ceny to mam tylko jedną myśl, zwiać od tego wszystkiego jak najdalej. Niecałą stówę kosztuje ślub w USC i za pół godziny jesteśmy małżeństwem, reszta mnie nie interesuje.

Gość gość
Bardzo ważny jest dobry fotograf i kamerzysta na weselu. Nie ma nic gorszego jak spaprana pamiątka. U nas ekipa z videomirków nagrała całe wydarzenie w taki sposób, że do dziś ktoś z rodziny ran w miesiącu dzwoni i prosi o płyty :P Mieliśmy taki trailer jakby w stylu https://vimeo.com/178057220/89a6ed8934 Bardzo sympatyczni ludzie, którzy sypią pomysłami jak z rękawa- najlepszym tego przykładem jest Pani Ewa- fotograf, która zrobiła nam życiową sesję :) Pozdrawiamy Marzena i Michał!

Gość hanka_1
Ja z góry wiedziałam, że sama sobie nie poradzę z organizacją, tym bardziej, że to było wesele na 300 osób. Zdecydowałam się na pomoc fachowca https://slubi.pl/firmy/konsultant-slubny/ i z biegiem czasu mogę stwierdzić, że to było najlepsze co mogłam zrobić. Sama zapomniałabym o 1/3 spraw o których on pamiętał, nie mówiąc już o ich dopilnowaniu :)

Sukienka Lola ma piękny morski kolor, i dodatkowo jest ozdobiona pięknymi, małymi kropeczkami. Wygląda naprawdę bardzo oryginalnie i obłędnie. Produkt dostępny jest w sklepie internetowym CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie.