Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiutka  1999

jesteście lewo czy prawo ręczni

Polecane posty

Gość asiutka  1999

j.w

Gość gość
Jestem oburęczna, ale zazwyczaj piszę prawą ręką, bo lewa się brudzi :classic_cool:

Gość gość
Jak ktoś nie potrafi szybko i dobrze pisać lewą i prawą to nie jest obureczny i sobie nie schlebiajcie bo takich ludzi jest poniżej 1% na całym świecie, leworęcznych 8% a reszta prawo.

Gość gość
No to jesteś unikatem.

Nauczyłem się 10 lat temu. Jedne rzeczy lepiej wykonuję lewą, inne prawą ręką :) Ale mój charakter pisma, kiedy piszę prawą, bardziej mi się podoba. Mam pytanie jeśli ktoś jeszcze jest oburęczny - macie różne charaktery pisma?

Gość gość
Wpisałam się o 22.35 Mam taki sam z ta różnica, ze pisząc lewą litery są pochyłe w prawa stronę, a pisząc prawa w lewą, ale poza tym charakter jest taki sam. Ja się tego nie uczyłam. Po prostu od zawsze tak miałam. W mojej rodzinie oprócz mnie są jeszcze takie dwie osoby (ciotka i kuzyn).

Gość gość
Inacessible to nie jesteś obureczny tylko to wyuczyles a tu chodzi o naturalne zdolności jak u koleżanki nad tobą.

Tak, jest wyuczona, choć z drugiej strony łatwo przychodzi mi wykonywanie pewnych czynności drugą ręką. Autorka nie pisała, że oburęczność ma być wrodzona. O ile wiem, nawet wyuczona oburęczność ma wpływ na większy rozwój półkul mózgowych (w moim wypadku prawej).

Gość gość
Ale to nie to samo co genetyczne predyspozycje. Ja jestem leworęczny i niektóre czynności wykonuje prawą ręką a lewą mi nie idzie :P ale to też dlatego że świat przystosowany jest do praworęcznych jak np włączniki światła, sprzęty elektryczne, myszka komputerowa czy nawet spluczka w kiblu.