Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ago91

Interpretacja wyników hormonów

Polecane posty

Gość ago91

Witam. Otrzymałam dziś następujące wyniki badań: Tsh 3,655 norma 0,55-4,00 Ft3 5,62 norma 3,5-6,50 Ft4 12,49 norma 11,5-22,70 Progesteron 3,98 norma 3,34-25,56 Wydaje mi się, że tsh mam za wysokie, i progesteron za niski. Któraś z was mogłaby pomóc?? Dziękuję z góry

Gość gość
jeszcze nie spotkalam lekarza, ktory chcialby leczyc niski progesteron.

Gość gość
Na Twoim miejscu rozszerzyłabym diagnostykę i z tym poszła dopiero do endokrynologa. Chyba że ci kasy i czasu nie szkoda. Endokrynolodzy działają schematycznie i nie sa zbyt nadgorliwi bo choroby tarczycy postępują wolno i nie jest z reguły śmiertelne. Czasem mają w tym rację bo czasem nie należy się spieszyć z wdrażaniem syntetyków a czasem się mylą bo wszystkich traktują jednakowo. Na Twoim miejscu zrobiłabym: a) przeciwciała anty TPO. b) usg tarczycy - prywatnie osobno lub u lekarza endokrynologa ale musisz się dowiedzieć czy na USG. Czemu? 1) Ile masz lat? Podejrzewam, ze młoda jesteś. Tsh podwyższone. Jeśli masz w planach dziecko pewnie pasowałoby je obniżyć. 2) Twoje wolne hormony przy założeniu, że dobrze wpisałaś normy. FT4 8.84% [wynik 12.49, norma (11.5 - 22.7)] FT3 70.67% [wynik 5.62, norma (3.5 - 6.5)] Widzisz różnicę? Procenty mówią w jakim przedziale podanej normy jesteś. Hormony powinny być na mniej więcej równych poziomach. 3) Jakie masz objawy? Masz objawy niedoczynności. Wg tych procentów powinnaś mieć. Jeśli wyjdą Ci przeciwciała możesz wykonać badania: wit d, b12 i ferrytyny. Ich nidobory mogą bardzo obrzydzić początki ewentualnego leczenia jeśli bd konieczne bo wyjdą ci przeciwciała i usg sugerujące niedomogę tarczycy.

Gość magda3333
Nie znam sie za bardzo na hormonach ale jesli chodzi o sam progesteron to wiem sporo. Z tym progesteronem to też zależy w jakim dniu cyklu robiłaś. Ten najwyższy poziom osiąga jak się go robi w połowie fazy lutealnej, czyli jakiś tydzień po owulacji. Jeśli trafiłaś na inny dzień to możliwe że dlatego wyszedł w dolnej granicy. Dobrze jest zanim się pójdzie na badanie mierzyć temperaturę poranną. Po owulacji Podstawowa temperatura ciała wzrasta do około 0,5 stopnia i liczy sie ile jest dni tej wyższej temperatury, normą jest od 12 do 16 dni. I najlepiej to zrobić przez 2, 3 cykle żeby nie było że trafiłaś na jakiś przypadkowy cykl który odbiega od normy. Objawy niskiego progesteronu takie które najpierw sie dostrzega to moga być brązowe plamienia albo krew, przed i po miesiączce, albo zamiast, słabe krwawienie podczas miesiączki, czasami mogą być kłucia jajników w fazie lutealnej albo występowanie śluzu który przypomina śluz płodny. wystarczy jeden z tych objawów. Pocieszające jest to, że jeśli inne hormony masz w normie, jeszcze, to tą kondycję progesteronu, a także innych hormonów można poprawić przyjmując magnez. Niby banalne ale najwięcej przypadków takich niedomagań hormonalnych to stresy, przemęczenia i niedobór tego pierwiastka.

Gość magda3333
A jeszcze nie dopisałam że ta temperaturę sie mierzy po to żeby wiedzieć ile jest dni tych wyższych temperatur bo przy jakichś problemach z progesteronem nie tylko ważny jest jego poziom ale tez przez jaki czas się wydziela. Powinien od 12 do 16 dni.

Badanie progesteronu zrobilam w 21 dniu cyklu. Juz bylam wczoraj u mojej Pani Doktor i wiem ze mam bardzo niski, w styczniu poronilam i juz wiadomo dlaczego. Powiedziala rowniez ze Tsh jest za wysokie jak na moj wiek - dostalam euthyrox. Przepisala mi jeszcze duphaston od 18 dnia cyklu 1 tabl. przez 10 dni, gdyz mam torbiel na jajniku

Gość gość
Wyniki wygladaja jak by byly w pozadku , co do progesteronu to zalezy w jakim cyklu badanie robione , radze wybrac sie do lekarza endokrynologa:) Pozdrawiam B.