Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie dotyczące spadku. Może któaś z Was wie?

Polecane posty

Gość gość

witajcie. Mam pytanie na razie czysto hipotetyczne. Załóżmy, że mam na lokacie w banku jakąś większą kwotę pieniędzy. Konta tam nie mam, do banku nie chodzę, jest tylko ta lokata od kilku lat, która się sama odnawia. No i mam córkę, która jest moim jedtnym spadkobiercą. Córka nie wie nic o tej lokacie. I tu pytanie: jeśli ja umrę to skąd bank dowie się o mojej śmierci skoro córka nic nie wie tej lokacie? To co wtedy z pieniędzmi?

Gość gość
Bank się nie dowie. Pieniądze tak naprawdę w nieskończoność mogą być obracane skoro lokata sama się odnawia, chyba że zmieni się np. prawo bankowe i warunki lokaty i potrzebny będzie twój podpis na nowej umowie, wtedy bank będzie szukał kontaktu i dowie się, że nie żyjesz - jest wtedy szansa że córka dostanie pieniądze, ale z tego co wiem banki jakoś szczególnie nie wysilają się żeby szukać spadkobierców...

Gość gość
Najlepiej powiedzieć corce lub komus bliskiemu kto w razie W powie corce o tej lokacie albo spisac testament bo tak faktycznie moze sie nikt nie dowiedziec

Gość gość
gdybys umarła to córka grosza nie zobaczy z tych pieniędzy. Powinnaś jej powiedzieć i upoważnić ją do tych pieniędzy.

Gość gość
nie musisz jej upoważniać do lokaty za życia, ale dobrze by było aby ona wiedziała, że jest jakaś lokata i w jakim banku. Nie musi wiedzieć jaka jest tam kwota, ale jeśli nie będzie wiedziała o jej istnieniu i po twojej śmierci się nie upomni to bank niczego jej nie odda.

Gość gość
Najlepiej byloby powiadomic corke i odwiedzic bank , dowiedziec czy na wypadek Twojej smierci corka moze zostac upowazniona do przejecia lokaty. Raczej bardzo malo prawdopodobne jest, ze bedzie skladnikiem Twojego osobistego majatku i bedzie dziedziczona, dlatego nalezy ubezpieczyc sie na kazda okolicznosc. Moze bank posiada swoje wlasne przepisy i procedury postepowania w tej sytuacji. Radze odwoedzic szybko bank bo duzo sie slyszy o martwych lokatach i kontach, ktore zyja wlasnym zyciem a rodzina ,bliscy nie maja o nich pojecia.

Gość gość
Bank sie nie dowie jeżeli nikt mu tego nie zgłosi. Spisz testament albo poinformuj córkę.