Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MArzena777

nie wiem co Z tym zrobić !

Polecane posty

Gość MArzena777

swój pierwszy raz miałam ubiegłego roku we wakacje którego bardzo nie chciałam, chłopak (ex) niestety zmusił mnie do braku zabezpieczenia po czym przez parę miesięcy bardzo się bałam kiedy spoznial mi się okres. mój problem polega na tym że ( z moim obecnym partnerem) zauważyłam że gdy okres przekracza 32dni odstepu (a mam normalnie co 29-36) to wpadam w panike. nie wiem co Z tym zrobić. mój chłopak mówi ze to normalny uraz i nie mam się martwić bo jeszcze bardziej się będzie spoznial ale ja nie umiem. co radzicicie w takiej sytuacji?

Gość gość
jak to "zmusił cie"?

Gość MArzena777
ja wiedziałam ze nie chce ale on zrobił tak ze musiałam się poddać mu.

Gość gość
zgwałcił cie?

Gość MArzena777
niektórzy tak to by nazwali ale ja miałam w tym winę także bo pozwoliłam

Gość MArzena777
nie raz potem mówił : gdybym chciał to znowu mógł bym zrobić tak ze Ty będziesz wiedziała ze nie chcesz i będziesz się zapierala ale ciało będzie mówiło tak i mi ulegniesz

Gość mary9870
Może rada trochę dziwna ale spróbuj może obserwować cykl i robić notatki. Są do tego specjalne karty które można znaleźć na internecie. Szczególnie trzeba mierzyć temperaturę bo tylko na podstawie temperatury można tak naprawdę ustalić czy owulacja sie odbyła w cyklu. Na stronie 28 dni masz opisane jak robić obserwacje. Pisze to dlatego że u mnie to działało. Z początku podobnie jak wiele dziewczyn, które zaczęły uprawiać seks, tez miałam problem z tym, że nie mogłam się doczekać okresu, a jak już się spóźniał dzień czy dwa to już panikowałam. Potem zaczęłam się uczyć tej obserwacji i wiedziałam mniej więcej co do dnia kiedy okres dostanę, bo działo się to 14-15 dni po zaobserwowanej owulacji. A w dniu okresu rano zawsze miałam spadek tej temperatury. A jak okres miał się spóźnić to też o tym wiedziałam wcześniej i nie panikowałam, bo termin miesiączki jest ściśle zależny od terminu owulacji. Owszem raz czy dwa trochę panikowałam że ciąża ale potem okres przychodził tak jak miał przyjść wg obserwacji. Dodam jeszcze że przez prawie 10 lat współżycia nie zrobiłam ani jednego testu ciążowego, nawet jak już się staraliśmy o dziecko, bo założyłam sobie, że wcześniej jak przed spodziewaną miesiączka nie ma co robić. I pierwszy test jaki w życiu zrobiłam to był ten pozytywny :)

Dziewczyny, a nie lepiej zanim rozpocznie się współżycie zacząć się zabezpieczać? Przecież same się pozbawiacie przyjemności. Iść do ginekologa, zrobić badania, poradzić się fachowej osoby i zacząć stosować antykoncepcję? Po co się stresować miesiąc w miesiąc? Teraz jest tyle dostępnych środków na rynku, mój lekarz młodym dziewczynom zazwyczaj przepisuje tabletki Vibin mini, ale wszystko zależy jakie się ma wyniki badań. Nie należy tylko nic brać na własną rękę.

Gość mary9870
U mnie tabletki i wszystko inne co wiązało się z hormonami odpadało, bo po prostu nie uważam, że to zdrowe je brać. Zresztą wolę ufać obserwacjom które widzę niż tabletkom, których działania nie widzę. Jak czytam niektóre tematy to widzę że dużo dziewczyn ma problem z tym żeby zaufać nawet najpewniejszym metodom jaka sa tabletki i np używają dodatkowo prezerwatyw, stosunków przerywanych itp, a i tak mają stres, więc to też nie jest kwestia samego zabezpieczania się żeby się nie bać. Powiem jeszcze, że tutaj dużo znaczy to jak podchodzi facet do kwestii ewentualnej ciąży i to jak dany moment jest odpowiedni czy nieodpowiedni na dziecko.

Gość MArzena777
dziękuję ! spróbuję się uspokoić ale nie wiem czy dam radę tak od razu.

Gość MArzena777
przypomniało mi się coś... eh przed weekendem tym co był miałam parę dni jak by brązowe uplawy jakie ma się przed albo po okresie ale okresu brak..

Gość marzena777
jest ktoś ??

Gość mary9870
brązowe plamienie mogło być twoim okresem. Tak się czasami dzieje z okresem jak np sa problemy z progesteronem w fazie lutealnej. To najczęstszy objaw. Jeśli miałaś takie brązowe plamienia w okolicach miesiączki wcześniej to możliwe, że to bardziej postąpiło i teraz masz plamienie zamiast okresu. Świadczyć też o tym może że masz taki odstęp miedzy najdłuższym i najkrótszym cyklem. Ta różnica jeszcze sie mieści w normie ale wskazuje że nie wszystko musi byc w porządku. To moze dziać sie przez stres i przez parę innych czynników. Można to trochę wyregulować przyjmując magnez +B6 przez kilka cykli, ale jesli to nie będzie działać to powinnaś zgłosić to lekarzowi.

Gość marzena777
dziękuję za wypowiedź !