Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Domi 987

Pasożyty i anemia w ciąży

Polecane posty

Gość Domi 987

Witam. Od miesiaca mam anemie w ciąży 9.8 w czasie pobytu w szpitalu wykryto u mnie pasożyty i to one powodują u mnie anemie. Lekarz wypisal mnie do domu i zalecił odrobaczanie ZENTELEM. Jest to 21 tydzień i wiem że odrobaczanie jest szkodliwe dla dziecka. Może ktoś był w podobnej sytuacji i umie mi cos doradzić. Bardzo proszę o pomoc.

Gość gość
Kategoria C. Nie stosować w ciąży: albendazol wywiera szkodliwe działanie na płód i powoduje wady rozwojowe u zwierząt. Na Twoim miejscu wstrzymałabym się do porodu. Nie jesteś w stanie przewidzieć jaki wpływ lek będzie miał na dziecko. Nie wiem jakie dokładnie pasożyty masz, ale powiem Ci, że cała masa zwierząt jest zarobaczona w trakcie ciąży i rodzi zdrowe potomstwo ;-) Po porodzie się na spokojnie wyleczysz, a tymczasem zażywaj zwiększone dawki żelaza i kwasu foliowego oraz kontroluj anemię. Nie wiem czy chcesz karmić piersią, ten lek jest niewskazany również w laktacji- ale zawsze możesz w tym czasie podawać dziecku sztuczne, a sama ściągać mleko. i potem znów wrócić do karmienia. Z ciekawości- kto zalecił leczenie w ciąży? Ginekolog? Zawsze możesz skonsultować to z innym lekarzem.

Gość Domcia0309
Ginekolog. I zalecili mi w szpitalu i moj prowadzący. No właśnie, ale anemia też może szkodzić dziecku. I już sama nie wiem co z dwojga złego lepsze. Pytałam też znajomej położnej, noestety wszedzie słyszę to samo " lek zazywamy w razie koniecznosci kiedy leczenie moze powodowac wiecej dobrego niz szkód" Sama nie wiem co mam robić nie moge znaleźć nikogo kto był w podobnej sytuacji. Umieram ze strachu o maluszka:(

Gość gość
a jakie pasożyty masz? Może coś z medycyny naturalnej?