Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak szybko rosna dzieci powyzej roku? Martwie sie

Polecane posty

Gość gość

Jak sxybko wyrastaja z rozmiarow? Moja corka do roku rosla jak na drozdzach. Teraz ma 17 miesiecy i widze, ze mocno przystopowala. Niektore body, ktore zakladalam jej w wakacje do teraz pasuja. Czy to normalne? Wiem, ze dzieci wolniej rosna po roku, ale az tak?

Gość gość
Tak się zdarza. Często jest tak, że dzieci rosną prawidłowo do swojego wieku, ale my przyzwyczajeni do początkowego szybkiego wzrostu odbieramy zwolnienie tempa jako coś niepokojącego. Ubrania potrafią się rozciągać i to nie jest właściwa weryfikacja. Sprawdź czy mieści się w siatkach centylowych. A jeszcze ważniejsze porównaj skalę gdzie dziecko mieściło się jak miało np. rok, 14 miesięcy i teraz. Jeżeli będzie coś niepokojącego to warto zrobić na początku podstawowe badania ( anemia, pasożyty).

Gość gość
A jeszcze w kwestii pocieszenia moje siostra ma syna 18 miesięcznego a ja 12 miesięcznego. Wcześniej była widać ogromna różnica we wzroście dzieciaków. A teraz jak mój już chodzi to dosłownie jest kilka centymetrów różnicy. Dzieci często po bumie wzrostu w pierwszym roku potem znacznie zwalniają i to jest zupełnie właściwe.

Gość gość
Na siatce wychodzi 50 centyl. Musze w takim razie wprowadzic dane z poprzednich miesiecy

Gość gość
Jeżeli wychodzi 50 centyl to ok. Spawdz jak to wygladało w skali we wczesniejszym okresie. Tylko nie bierz pod uwagę początkowych miesięcy bo to już nie jest do konca prawidłowa weryfikacja.

Gość gość
Między pierwszymi a drugimi urodzinami dziecko podobno rośnie ok. 13 cm (w pierwszym aż 25 cm!). Tempo wzrostu zatem znacznie spada. Jeśli jest na 50 centylu, to najprawdopodobniej wszystko jest w normie (no chyba, że wcześniej była o 2 kanały centylowe wyżej).

Gość gość
ha ha ha ale sie usmialam! ale czy wy na serio czy polska teraz taka zacofana jest? 333 www.youtube.com/watch?v=X9NY5T6P4A4