Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bershka33

Nietypowy problem Praca soboty i niedziele

Polecane posty

Gość Bershka33

Witam Was , mam nadzieje ze rozwiazecie moj problem. Otoz pracuje w placowce bankowej w galerii, ktora czynna jest od pon- niedzieli przez caly tydzien od 9-21. Pracuje na zmiane z innymi dwiema osobami, po 8 godzin dziennie, na pelen etat Zazwyczaj co drugi weekend (sob i niedz) wypada pracujaca dla kazdej z nas. Oczywiscie za pracujaca sobote i niedziele mamy dzien wolny do odbioru. I teraz pytanie- czy my musimy zgadzac sie na te prace w soboty i niedziele? Chodzi o to ze mam dwojke malych dzieci, nie na reke jest mi pracowac w te dni. Wolalabym od pon do piatku a i tak wyrobilabym 40 g tygodniowo. Jesli ktos jest stanu wolnego czy bezdzietny to inaczej podchodzi do tej kwestii, ja wolalabym jednak nie przychodzic w te dni. Tylko czy to nie jest tak, ze jak zapytam o to kierowniczki to ona stwierdzi, ze przeciez wiedzialam ze pracujemy w soboty i niedziele rowniez? No tak, wiedzialam. Ale czy moge nie zgadzac sie i nie pracowac w sob i niedz. czy jednak skoro wiedzialam ze tak bedzie wygladala praca zmianowa w tym punkcie to musze sie zgodzic i koniec kropka?

Gość gość
A według Ciebie ludzie bezdzietni lub stanu wolnego nie chcą mieć wolnych weekendów??? To należy się tylko żonkom i mamusiom? Przecież wiedziałaś przy podejmowaniu pracy na co się godzisz. Jak to widzisz? Bezdzietni i stanu wolnego mają brać wszystkie weekendy żebyś Ty miała je wolne? Buhaha. Na 100% kierowniczka Cię wyśmieje. Bezczelna jesteś.

Gość gość
Aha i pracownik ma obowiązek pracować tak jak chce tego pracodawca. Jeśli Ci nie pasują dni lub godziny pracy to się zwolnij.

Gość gość
jako żona i matka, a kiedyś osoba bezdzietna napiszę ci tylko tyle: jesteś pieprzniętą egoistką i jeżeli ci ta praca nie pasuję, to poszukaj sobie innej

Gość pracodawca vbn
Autorko, nie masz prawa się nie zgodzić. Tzn oczywiście możesz ale licz się z utratą pracy :) wg Kodeksu pracy system w jakim pracujesz jest jak najbardziej zgodny z prawem.

Gość gość
Nie rozumiem twojego podejscia. Skoro przy zawieraniu kontraktu byla podana informacja o takim systemie zmianowym i ty ten kontrakt podpisalas, to tym samym zaakceptowalas warunki. Czy moze uwazasz ze osoby majace dzieci zasluguja na specjalbe traktowanie i q soboty do pracy maja za nich przychodzuc osoby bezdzietne. Przykro mi, ale twoje prywatne zycie to wylacznie twoja sprawa i niw ma ono wplywu na prace (nie mowimy tu o przypadkach takich jak choroba czy smierc czlonka rodziny). Jesli ci to bie odpowiada to mozesz sie zwolnic i poszukac innej pracy.

Gość gość
Zmień pracę na taką od poniedziałku do piątku i przestań rozśmieszać ludzi na forach swoimi 'problemami'.

Gość Bershka33
Oszczedzcie sobie tekstow typu jestes bezczelna czy pieprzenieta egoistka. Jestescie tacy sami zachowujac sie w ten sposob. Przede wszystkim zle to odebraliscie. Pracuje z dwiema kolezankami bezdzietnymi, jedna stanu wolnego i obydwie chetnie godza sie na te prace , nawet za mniejsza stawke ( bo takowa maja) byle tylko miec prace i ja utrzymac. Pragne zaznaczyc, ze do niedawna pracowalismy w systemie od pon- piatku i nie bylo problemu. Teraz wszystko sie zmienilo a co za tym idzie sa " lewe" zwolnienia, wlasnie ze wzgledu na te godziny w sob i niedziele. Wystarczylo mi grzecznie i kulturalnie odpisac, jak to naprawde wyglada jesli chodzi o prawa, zgody itp. a nie zajadle rownac mnie nie wiadomo z kim. Ogarnijcie sie... Nie chce podzielac losu kolezanek ktore "uciekly" na zwolnienie, wolalam sie zapytac tu na forum.

Gość gość
Zadzwon do Państwowej Inspekcji Pracy, powiedzą ci jak to wygląda formalnie, tylko miej ze sobą umowę o pracę, żeby móc podać konkretne zapisy. Nie wiem w jakim wieku są dzieci, a to istotne, być może podlegasz jeszcze ochronie.

Gość Bershka33
Jedno dziecko 3,5 , drugie 6 l.

Gość pracodawca vbn
Nawet jeżeli podlega ochronie to tylko w przypadku delegacji, nadgodzin i pracy nocnej. Wiadomo, że mając dzieci chce się spędzić czas z rodziną ale w tej sytuacji nic nie da się zrobić. Autorko, mam dwa sklepy, jeden w galerii i zatrudniam na identycznych zasadach, również mamy z małymi dziećmi. Równoważny czas pracy.

Gość gość
Jesteś nienormalna. Tez am dziecko roczne i pracuje w soboty, pracują ze mm koleżanki bezdzietne i nawet przez mysl by mi nie przeszło żeby robily za mnie bo ja mam dziecko. Skąd sie biorą takie wstrętne babska jak Ty? I powiem Ci, ze jakbyś ze mna pracowala i zaproponowala to co żeś wymyslila to byś uslyszala w twarz, ze jesteś babsztylu bezczelna i nienormalna. Wspolczuje ludziom którzy maja z toba styczniosc wstrętny roszczeniowcu.

Gość gość
Zmień pracę. Wiesz jak ja obecnie pracuje ? Od 8-12 i od 17-21 ale z czegoś trzeba żyć.

Gość gość
jezu, czytam z ciekawosci- ale masakra, jakie tu baby siedzia- wy jestescie mamuski?? na takim forum?? wy nie powinniscie byc w ogole matkami! jakim wy jadem ziajacie?? kobita pyta normalnie a tu takie chamstwo

Gość gość
Jakie pytanie taka odpowiedz. Z chamem trzeba po chamsku bo inaczej nie zrozumie

Gość pracodawca vbn
No bez przesady. Matka z dzieckiem ma pewne prawa, tak jak napisałam wcześniej. W tym przypadku nie ale nie każdy musi być super zorientowany, zapytała normalnie. Co za zawistny naród.

Gość Bershka33
Jak to po chamsku? Przecież pytam normalnie, jak inaczej miałam to zrobić? Okropne jesteście i tyle w temacie. Tak, jak ktoś napisał- co niektóre zwyczajnie nie powinniscie być nazwane matkami

Gość gość
Aha bo macierzyństwo to zaszczyt i tylko wybrane mogą go dostąpić i z tej okazji mieć zawsze wolne weekendy, żeby bawić dzieciaki? :D Puste i złe bezdzietne niech pracują za mamusie we wszystkie weekendy,głupie idiotki.

Gość gość
Autorko ja nie rozumiem z czym ty masz problem? Nie pasuje ci taka praca to szukaj innej . Ja jestem matka i tez dzisiaj bylam w pracy( od 6 do 14) No i nie rozumiem dlczego bezdzietne miałbym chodzić w weekendy do pracy? Myslisz ze jak ktos nie ma dzieci to chce kazda niedziele spedzac w pracy?

Gość gość
Dziewczyny mogą chodzić bo one zrobią wszystko, im praca potrzebna? A Ty rozumiem dla rozrywki tam chodzisz? Bo chyba nie chodzi o to że one chcą- gdyby rzeczywiście chciały brać weekendy, nie wierzę że to byłby jakikolwiek problem dla pracodawcy, dać im weekendy a Tobie pn-pt. (chociaż nie wiem czy nie trzeba min. 1 wolnej niedzieli w miesiącu załatwić). Tak, pracujesz zgodnie z prawem pracy i zgodnie z warunkami na które się zgadzałaś podpisując umowę. Nie, jak ktoś jest stanu wolnego to niekoniecznie podchodzi inaczej. Mężowie, narzeczeni nieraz mają wolny weekend, rodzice również, ludzie mają uczelnie czy po prostu chcą poimprezować na mieście. Dla mnie osobiście ten wolny weekend nie był nigdy niczym specjalnym bo mąż pracuje i w weekendy i ma wolne co 3 tyg, a mama też świątek-piątek pracuje, do kościoła nie chodzę, ale to ja wtedy proponowałam koleżankom że te weekendy wezmę czy przed świętami bo mi to niepotrzebne, jakby ktoś na mnie określony grafik wymuszał kiedy jesteśmy na równych warunkach to bym zrobiła w tył zwrot.

Gość powerismy destiny
Łatwo jest oceniać kogos i krytykowac gdy nie jestes sie w czyjejś skórze.Kiedyś miałam podobną sytuacje w firmie. Kobieta ,samotna matka z dziewckiem w wieku 7 lat.Miała jedynie Mame a były olał wszystko i miał to gdzies.Pracodawca poszedł jej na reke i dziewczyna pracowała od pon-pt w godz 8-16.Tez sie wówczas wkurzałam bo nie rozumiałam ze ktos moze byc sam.A prawda jest taka ze jesli nawet ktos ma w pobliżu rodziców to Oni przecież też muszą pracować (nasz kochany wiek emerytalny) .Ponadto zyjemy w czasach gdzie duża czesc społeczenstwa wyjezdza za granice. To że jest samotna mama i chce pracowac to sie chwali .Autorka stara sie sama sprosta zyciu a wy po niej tak jedziecie.Czym sobie zasłuzyła ?! Tym ze ojciec jej dzieci to nieodpowiedzialny egoista! Z kim Waszym zdaniem autorka powinna dzieci zostawic w weekendy ?! To jest problem na duzą skale i nasze panstwo powinno cos z tym zrobic bo szlak mnie trafia gdy widze takie reakcje gdy ktos jest w potrzebie .Najlepiej dobic człowieka!!!Słuchaj autorko .Głowa do góry :) jestem z Krakowa ,tez pracuje w weekendy i tez mam podobny problem .Sprawa wygląda tak ze pracodawca nie musi Ci isc na reke bo zapewne podpisałas aneks do umowy odnosnie godzin i dni pracy. jednak moze sie okazac ze jestes dobrym pracownikiem i pojdzie Ci na reke. nie zaszkodzi zapytac :) nie uda sie to porozmawiaj z ojcem dzieci bo wg prawa ma obowiazek sie nimi zajmowac a jesli odmówi zatrudnij nianie .Wez fakture izłó wniosek do sądu o podwyzszenie alimentów na dzieci ze wzgłedu na powyzszy fakt :) a ponadto złóz pozew o ustanowienie odwiedzin ojca z dziecmi a jesli nie bedzie ich odzwiedzał to wniosek do sadu o ukaranie grzywna za kazdorazowe olanie dzieci :) Czasami warto isc do prawnika ,naprawde moga doradzic :) ( ale to prawnik za 150 zł wzwyz bo Ci ponizej 100 zł małe mają doswiadczenie a wiedze jeszcze mniejsza) Drogie samotne Mamy nie przejmujcie sie zawistnymi krytykami :) głowy do góry :)

Gość szysiakrzysia
straszna zawisc!!! Kiedys gdy my bylismy mali Nasi pomagali sobie po sasiedzku z zyczliwosci !A teraz to najlepiej dobic zamiast pomóc !!! Mam nadzieje ze przejdzie o zakazie handlu w Niedziele i szkoda ze projekt zakazuje tylko handlu w Niedziele bo powinien zakazywac ogólnie pracy. Czy naprawde galerie są nam potrzebne w Niedziele?!a w banku mozna załatwic wszystko droga elektroniczna i telefoniczna oraz w tygodniu

Gość gość
Rozumiem, że policja, lekarze, strażacy też powinni mieć wolne niedziele bo inaczej będą dyskryminowaną grupą społeczną?

Gość gość
"Przecież wiedziałaś przy podejmowaniu pracy na co się godzisz. Jak to widzisz? Bezdzietni i stanu wolnego mają brać wszystkie weekendy żebyś Ty miała je wolne? Buhaha" Nie cierpie słowa "Buhaha". Brzmi obleśnie. Pisz normalnie: "Hahaha"