Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Samo mleko jako posilek dla roczniaka??czy to dobrze?

Polecane posty

Gość gość

Podaje samo mleko 14miesiecznemu dziecku na 2sniadanie i kolacje.Czy to jest dobry pomysl, czy u rocznego dziecka mleko powinno byc dodatkiem a nie posilkiem??

Gość gość
mam dziecko w podobnym wieku i nad ranem dostaje mleko z dodatkiem kaszy, a na kolację kaszę na mm, wątpię żeby samo mleko jako posiłek mu wystarczyło

Gość gość
Ja mam córkę 11-miesięczną i mleko pije przed snem, ale to bardziej rytuał niż posiłek, bo wcześniej je kolację. W ciągu dnia wcale. A dlaczego nie zaproponujesz innych rzeczy? Jeżeli dziecko nie jest głodne to może mu i wystarcza, ale chodzi też o to, że to już najwyższy czas przejść na normalną dietę, bo im dalej tym trudniej zmienić nawyki dziecka.

Gość gość
Na kolację mleko?? To zdecydowanie za mało. Dziecko w tym wieku na kolację powinno jeść kaszkę lub kanapkę Ja mam niespełna roczniaka.. mleko pije 2 razy (robione na 150ml)- z samego rana ( czyli ok 7-7:30.. potem - jak odwiozę starszego do przedszkola i wrócę-ok 9 je śniadanie) oraz przed drzemką (ok 11:30-11:45, robione na 120-150ml wody). Ok 15-15:30 je obiad. Potem jakiś owoc, deserek, jogurt, tygryski, pieczywo.. zależy. Na kolację (ok20) je kaszkę bez cukru. Mleko to w tym wieku już dodatek.. na pewno nie posiłek.

Gość gość
No nie wiem ja tez na kolacje daje mleko i jest ok, lekarz mi polecił 3 posiłki i 2 mniejsze mleko wiec autorko rób jak chcesz.

Gość gość
Tu autorka, kiedy wiec podawac dziecku mleko?

Gość gość
Ja skłaniam się do tego, że dziecko po roku nie potrzebuje mleka samego w sobie. Wystarczą posiłki mleczne, sery, twarogi, jogurty jako źródło wapnia. Mleko ewentualnie raz jeżeli lubi np. z samego rana, a potem troszkę późniejsze śniadanie.

A ja tam daję samo mleko. Ot co :) I to 3x dziennie. Po mleku dłużej jest najedzona. Poza tym je zupę, kaszkę z owocami, jajecznicę/jogurt/serek. Nie ma zębów więc kanapka średnio... Ma 11 msc

Gość gość
To czemu lekarze nam kaza dawac mm do 3rz :( tak jak autorka daje mleko i boje sie ze dziecku czegos zabraknie jesli odstawie :/

Gość gość
Zależy, o której dziecko Ci wstanie... jeśli rano koło 6-7:30 to wtedy daj mleko, a śniadanie ok 8:30-9. Jeśli wstaje później, to daj normalne śniadanie ok 8-9, ewentualnie wtedy mleko jako napój. Samo mleko możesz dać przed drzemką. A jeśli dziecko na kolację nie je kaszki, a kanapki to wtedy także, jako napój. Tylko nie jakieś duże ilości.

Gość gość
Bo lekarzom każą producenci mleka;-) Miejmy swój rozum, chyba logicznym jest, że właściwsza jest świeża żywność niż proszek wsypywany do wody;-) Uważam, że trzeba być elastycznym - pisałam wcześniej o córce 11-miesięcznej. Akurat moje dziecko szybko zaakceptowało normalne posiłki i nie jest za bardzo za mlekiem. Jeżeli dziecko jest bardzo przywiązane do mleka, niech pije. Przecież nawet dorośli piją mleko. Ale żeby dawać na siłę i bać się, że czegoś dziecku zabraknie- to już bez sensu.

Gość gość
Tu autorka, podam wam dzienny jadlospis.Powiedzcie mi co mam zmienic? 7:00 Kasza manna na mleku krowim(nie UHT) 7:30 Pol pomidora (zawsze krzyczy gdy go widzi wiec mu daje :p) 10:00 210ml MM 13:00 Kasza jaglana, pulpety z indyka, cukinnia 16:00 Pol pomaranczy i banan 19:00 210 mm Dodam ze syn jest dosc pulchny(12,5 kg 77cm)

Gość gość
Pulchny?? Kochana.. przykro to stwierdzić, ale jest po prostu gruby. Mój starszy syn gdy na rok miał 73cm, ważył 9,5 kg.. na dwa latka (82-83cm)- 11 kg. Teraz ma 91cm i dobija do 13kg. Młodszy ma tera 71cm i waży 9kg. Na prawdę 12,5 kg przy wzroście 77cm, to nie jest pulchne dziecko.. to jest dziecko grube. Może zmniejsz ilość dawanego mleka czy kaszki.. Niech to będzie góra 180ml mleka i max 180g kaszki. A porcja obiadowa to domax 220g.

Gość gość
ty to chyba grubego dziecka nie widziałaś

Gość gość
gość dziś Pulchny?? Kochana.. przykro to stwierdzić, ale jest po prostu gruby. Mój starszy syn gdy na rok miał 73cm, ważył 9,5 kg.. na dwa latka (82-83cm)- 11 kg. Teraz ma 91cm i dobija do 13kg. Młodszy ma tera 71cm i waży 9kg. Na prawdę 12,5 kg przy wzroście 77cm, to nie jest pulchne dziecko.. to jest dziecko grube. Może zmniejsz ilość dawanego mleka czy kaszki.. Niech to będzie góra 180ml mleka i max 180g kaszki. A porcja obiadowa to domax 220g. XXX Urodzil sie dosc duzy ponad 4 kg. 200g obiadu daje :( nie daje nic miedzy posilkami, a do picia tylko wode.Ehh :(

Gość gość
Po pierwsze nie dawaj mleka krowiego, a po drugie to zapytaj lekarza o wagę dziecka.Mamusie nazywające twoje dziecko grubym na pewno same tez są szczuplutkie co?

Gość gość
mam dziecko o wadze takiej, jak autorka, jest 4 cm wyższe i również urodziło się ważąc ponad 4 kg, nie jest absolutnie grube i wg pediatrów (2) waga jest jak najbardziej dostosowana do wzrostu i wagi urodzeniowej, więc nie słuchaj autorko bzdur jakoby Twoje dziecko było grube, owszem zapewne szczuplutkie nie jest, ale bez przesady

Gość gość
A czy dziecko się najada tym posiłkiem z mm? Moje dziecko je generalnie bardzo mało, jest drobny. Nawet nie wypije 240 ml mm na jedno posiedzenie, a są takie, dla których te 240 ml to za mało. I nie uważam, żeby 12,5 przy wzroście 77 to było jakoś strasznie dużo.

Gość gość
Moj 16miesieczny synek tez do tej pory pil tylko mm na noc(250ml) i czulam ze mu to nie wystarcza wiec 30min przed mm podaje np.pol jajka gotowanego z kawalkiem chleba lub kromke z serkiem.

Gość gość
moja corka ma 16 m i pije TYLKO mleko niestety... ale to dluga historia...

Gość gość
gość dziś moja corka ma 16 m i pije TYLKO mleko niestety... ale to dluga historia... XXXXXxx serio? dlaczego???