Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Mam pytanie, mianowicie czy wiecie co to była szlachta?

Polecane posty

Gość prawictwo pospolite 152
Na upadek Rzeczypospolitej złożyło się wiele przyczyn. Aby je omówić musimy cofnąć się do drugiej połowy siedemnastego wieku, kiedy to nasze państwo przeżywało kryzys wewnętrzny. Wiązał się on m.in. z rządami demokracji szlacheckiej, który to ustrój okazał się zawodnym ze względu na zbyt daleko posuniętą samowolę, upadek moralności i partykularyzm grupy szlacheckiej. W 1652 roku po raz pierwszy został zerwany sejm, w oparciu o zastosowanie zasady "liberum veto", w której jeden głos niezgody wystarczał na przerwanie obrad. Od tej pory ów "atrybut wolności szlacheckiej" hamował, a w zasadzie całkowicie uniemożliwiał przeprowadzenie jakichkolwiek zmian ustrojowych czy skarbowych w państwie.

Szlachta była Polską, naród polski to szlachta. Tak jak zachodnie panstwa absolutystyczne były własnością władcy (słynne "państwo to ja" Ludwika XIV) tak polska szlachecka była własnością szlachty i w interesie szlachty było jej istnienie, bo byli w uprzywilejowani jak nigdzie indziej w europie. Zdrajcami byli najczęściej magnaci, biedniejsza szlachta została pozbawiona szlachectwa przez zaborców. A jesli polska według ciebie nie równała sie szlachcie to komu? Stanowiącym 73% populacji chłopom, podległym szlachcie, niepiśmiennym, nie mającym wolności osobistej? :D Stanowiącym 10% populacji Żydom? mieszczanom, którzy mówili najczęściej po niemiecku? :D Szlachta zdradzając polske zdradzała szlachte, niewielu innym ludziom zależało na Polsce :) ZAPYTAŁAM SIĘ O COŚ -jakie pozycje książkowe o polsce szlacheckiej przeczytałeś? Ja mam teraz na kolanach "Boże Igrzysko" Normana Davisa, skąd wzięłam powyższe dane procentowe.

Gość gość
szlachta nie pracuje bo szlachta się prostytuuje

Gość gość
Do autora. Ja akurat wiedziałem kto to byla szlachta. Zastanawia mnie jednak po co zakładać taki temat, w jakim celu? i czy Twoja "dużo większa wiedza" jak piszesz, robi z Ciebie jakiegoś lepszego człowieka, ewentualnie umiesz ta wiedzę wykorzystać?.

Co miałaś z historii ? Rozumiem ze nie była to piątka Nazywasz Szlachtę zwyklymi ludzmi ? ja miałem 5 .. Zawsze

w podstawówce miałem piątki na swiadectwie z historii w szkole średniej tak samo zawsze piątki

W każdym temacie pytasz się po co został założony? Po to jest forum. Jeśli nie wiedziałes że forum dyskusyjne słuzy do tego by na nim pisać i zakładać tematy, to właśnie wiesz. Nie zaskodzi założyć tutaj taki temat, bo podnosi poziom forum. Nie wiem więc gdzie widzisz jakiś problem. I tak, czyni mnie to lepszą, że mam dużą wiedze i jestem oczytana i jest to wartością samą w sobie. Masz z tym jakiś problem?