Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma1

Gromadzenie wody w organizmie

Polecane posty

Gość mamma1

W czasie ciąży bardzo spuchłam właśnie po przez gromadzącą się wodę. Teraz planuje drugą ciążę. Stąd moje pytanie czy można temu w jakiś sposób zapobiec, radzić sobie z tym? Czy są sposoby na pozbycie się wody z organizmu w czasie ciąży?

Gość gość
Istnieją różne herbatki moczopędne, musiałabyś dokładnie zapytać lekarza. Pij dużo wody mineralnej(1,5l dziennie) Obrzęki pojawiają się przy początkowej fazie odwodnienia(organizm zamiast pozbywać się jej, magazynuje ją).

Gość gość
Hej mam ten sam problem. Trzeba dużo pić (ok 2 l wody) i mi położna poleciła paskudny w smaku koktajl z pietruszki - który działa moczopędnie. Organizm lepiej wydala mocz. Ostrzegam w smaku jest paskudny skład pęczek pietruszki -natka, 2 garśći jarmużu + banan + pół cytryny ze skórką (wcześniej sparzyć) + ewentualnie łyżeczka miodu + szklanka 0,25-0,3l wody mineralnej. Wszystko zblendować i pić to przez co najmniej tydzień. Jak zobaczysz, że obrzęk się zmniejsza zrobić przerwę. Pić to raz dziennie. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale mi pomaga więc stosuję.

Gość gość
W ciąży ani podczas karmienia nic z tym nie zrobisz, albo się gromadzi wodę, albo nie, taka uroda niestety, nigdy przedtem nie zatrzymywałam wody, ale w ciąży spuchłam jak balon, cały połóg obrzęki się zmniejszały, ale nie zeszły całkowicie, a jestem rok po porodzie, nie włoże obrączki, żadnego pierścionka, wszystkie wyjściowe buty są za wąskie i cisną, czyli stopy też mi spuchły... niestety tendencja została, kazdy szew w ubraniu się odbija na skórze, jak ukucnę na dywanie choćby na minutę to już mam wszystkie szlaczki na nogach odbite, masakra... teraz kp i nie mogę brać żadnych leków na "odsikanie" byłam u lekarza i powiedział, że jak skończę karmić to mi coś wypisze, zobaczymy, ale jestem wkurzona, że mi to zostało...żebym jeszcze dużo piła to bym zrozumiała skad ta woda, ale ja bardzo mało piję i mało sie poce-prawie wcale. Także nic z tego nie rozumiem, moze ktoś jeszcze tak ma???

Gość gość
nie jest to na szczęście regułą. ja w pierwszej ciąży miałam ogromne obrzęki całego ciała a w drugiej już nie.

Gość mamma1
W czasie pierwszej ciąży brałam tabletki moczopędne zalecone przez lekarza nic to nie dało. Ja ogólnie bardzo dużo pije. Dwa tygodnie przed porodem położna poinformowała mnie, że wodę można usunąć mechanicznie ale powiedziała, że u mnie ro już bezsensu bo za chwilę rodzę a po porodzie woda sama zejdzie. Dlatego też nie dopytywałam na czym to polega. Czy któraś mama miała tak usuwaną wodę i jak to wygląda?

Gość gość
Obrzęki pojawiają się przy początkowej fazie odwodnienia(organizm zamiast pozbywać się jej, magazynuje ją). xxx bzdura, cała ciażę piłam tyle ile trzeba i latałam co chwilę siku a in tak miałam masakryczne obrzeki, to kwestia genetyczna a nie tego, ile kto pije...

Gość mamma1
Ja czułam się i wyglądałam strasznie nie mogłam chodzić w swoich butach po domu chodziłam w butach męża a na wyjścia poza dom musiałam kupić buty 3 rozmiary większe.

Gość gość
Słyszałam, że jak zaczynasz puchnąć to mogą pomóc masaże limfatyczne- ale osobiście nie próbowałam - ponoć udrożniają naczynia i płyny nie zalegają w organizmie ale ile w tym prawdy to nie wiem. W poradnikach pisze, żeby paradoksalnie dużo pić, wtedy organizm nie magazynuje wody, można też stosować moczopędne (naturalne) środki - najlepiej skonsultować to z lekarzem lub położną.

Gość mamma1
Moja siostra też miała ten problemu w drugiej ciąży. pierwsza normalnie, druga okropne obrzęki teraz jest w trzeciej i nie ma obrzęków. Więc tu naprawdę reguły nie ma, ale ja boje się drugi raz przez to przechodzić.

Gość gość
Miałam opuchnięte całe ciało, nogi, ręce, twarz wszystko. Od tego nabawiłam się rozstępów na udach i pośladkach. Masakra.